duminică, 24 ianuarie 2010

Dor de Eminescu


Lumini in "randuri-randuri"...*
Intr-un evantai de lumini ale copilariei a fost rostita poezia lui Mihai Eminescu la Scoala Generala nr. 2, din Targu-Mures. Catedra de Limba si Literatura Romana a desfasurat un ingenios proiect instructiv-educativ, cu file alese din viata si opera Marelui Poet, coordonat de prof. Codruta Baciut in colaborare cu distinse cadre didactice ale scolii Mihaela Matei, Krisztina Enescu, Ioan Laslo, Doina Boariu.
Intitulat Dor de Eminescu, proiectul de la Generala nr. 2 a fost si o lectie de Limba si Literatura Romana si un spectacol de muzica, dans si poezie. Candoarea elevilor-interpreti a iesit la scena deschisa, seninatatea si bucuria varstei lor au luminat intalnirea cu Povestea lui Mihai Eminescu.
45 de elevi din clasele a VII-a s-au inscris la Concursul de interpretare artistica a poeziei eminesciene, dovedind talent si dorinta de a-l cunoaste pe Eminescu. Toti concurentii au invatat pe de rost versurile inscrise in concurs, aspect apreciat in mod deosebit de juriu, din care au facut parte: Fulop Barna, director-adjunct, prof. Mihaela Matei, prof. Liliana Sabau, Victoria Oltean, bibliotecar, eleva Raluca Benta si scriitorul Valentin Marica, senior-editor la Radio Targu-Mures, presedintele juriului.
Impresionant a fost momentul in care elevii scolii au rostit versurile din poemul Rugaciune, cu sincera traire sufleteasca, reverberand emotia intregii manifestari in privirile celor prezenti si in aplauzele acestora, in lumina care se raspandea "randuri-randuri"...
Dor de Eminescu a evidentiat, prin doamna Codruta Baciut, maiestria profesorului de Limba si Literatura Romana, rolul lui in dezvoltarea creativitatii artistice si a afectivitatii elevului din ciclul gimnazial.(Reporter)
*Material preluat din cotidianul "Cuvantul liber", din 21.01.2010


Viitorul nu-l uita pe Eminescu…
In cinstea marelui poet roman Mihai Eminescu ne-am adunat la statuia sa in Tg.-Mures pentru a onora un moment artistic de mare valoare.Impreuna cu doamna profesoara de romana Liliana Sabau, ne-am bucurat de un moment unic.Cantecele, discursurile si poeziile recitate, au facut din aceasta sarabatoare un eveniment foarte special, omagiind totodata marele Luceafar.Acest eveniment ne-a sensibilizat,aducandu-ne in acelasi timp informatii despre viata lui Mihai Eminescu.Am poposit totodata cu gandul la maretia dusa pe culmile cele mai inalte de cel mai mare poet al romanilor ,, de geniul nostru nepereche’’.Marele nostru poet a fost un iubitor al naturii inca din copilarie.In multe din poeziile sale intalnim tema naturii ingemanata cu cea a iubirii.
Roxana Farcas,cls. a VI-a B

Luni, 18 ianuarie 2010, in cadrul orei de dirigentie, elevii clasei a V a A l-au serbat pe “poetul, prozatorul si jurnalistul, luceafarul poeziei romanesti” Mihai Eminescu, printr-un program care a cuprins biografii, cantece, poezii, scenete, desene… . Programul a fost coordonat de doamna profesoara de limba romana Codruta Baciut iar spectatorii au fost elevii clasei a VI a B.


Si elevii clasei a VI-a A au avut o ora de dirigentie speciala dedicata lui Mihai Eminescu.Prezentarea facuta de Sonia Zahan, datele bibliografice, poemul Biancai Lixandru,dar si atmosfera creata au reusit sa o impresioneze pe doamna diriginta, prof.Codruta Baciut.Am realizat ca uneori Cuvantul poate produce o emotie mai mare decat orice.(Bianca Lixandru)