vineri, 8 ianuarie 2010

Egiptul Antic!

Egiptul antic

Pe malurile Nilului s-a nascut cea mai indelungata si mai stralucitoare civilizatie a Antichitatii: Egiptul Antic.In mijlocul desertului se afla o fasie de vegetatie ingusta de o parte si de alta a Nilului, valea constituie Egiptul de
Sus si delta,la nord ,Egiptul de Jos. In antichitate, inundatiile periodice afectau Egiptul.Cand apa se retragea,lasa in urma un strat de mal subtire si fertil care imbogatea solul ,care va deveni simbolul tari,motiv pentru care vechii egipteni isi denumeau tara Kemet ,care inseamna “pamantul negru”.
Vechii egipteni foloseau papirusul ca pe o leguma si il utilizau pentru a face funii ,cosuri ,voaluri ,sorturi ,sandale sau ambarcatiuni usoare.Tulpina sa lunga reprezenta una din marile bogatii ale tarii .Din ea se obtineau colile pe care scribii scriau.Pentru a obtine o coala de papirus ,decojeau tijele le umezeau si le taiau in foite,netezite cu un ciocan foitele erau suprapuse in doua straturi care se intersectau in unghi drept ,acestea erau netezite inca o data si presate pentru uscare.Ficare coala avea aproximativ 45cm lungime. Colile lipite la ambele capete formau suluri de cativa metri lungime. Zeii in viata, faraonii, au domnit asupra Egiptului si-au condus tara pe culmile prosperitatii.Peste 400 de faraoni din 31 de dinastii au domnit peste aceasta tara.In urma cu peste 5000 de ani ,egiptenii incep sa realizeze lucrari mari de irigatie pentru a stapani cresterea apelor Nilului,constuind orase. Un rege din sudul Egiptului , Narmer (legendarul Nemes) unifica tara si fondeaza prima diastie.Faraonul domneste purtand pe cap coroana dubla,pentru a-si controla teritoriile ,el construieste un fort cu ziduri albe la granita dintre cele doua regate .Succesorii sai se vor aseza in jurul acestuia si -si stabilesc prima capitala la Memphis .Aceasta va continua sa existe pe toata durata Regatul Vechi si va juca un rol important pana la sfarsitul Egiptului faraonic.Fondatorul unei stralucitoare dinastii e regele Djoser ”Magnificul” care a construit prima piramida :cea de la Saqqara,incepand astfel era piramidelor.Succesorii sai vor construii piramide din cele mai grandioase.Regii din dinastia a 4-a ,Kheops ,Khephrensi Mykerinos,vor ridica piramidele de la Gizeh.Piramidele erau morminte uriase ale faraonilor.Acestia erau inmormantati cu cele mai frumoase haine si bijuterii ale lor, de aceea mormintele erau prevazute cu capcane ascunse ,in care sa cada jefuitorii.Pe platoul de la Gizeh ,aproape de Cairo se inalta cele trei celebre mari piramide cea mai mare fiind piramida regelui Kheops de 232m latime 146 m inaltime ,cea a lui Khephren care masoara 136 m in inaltime si a regelui Mykerinos de numai 70 m in inaltime.Pentru egipteni, moartea constituie a doua viata, asemanatoare cu prima, dar eterna.
De aici si importanta conservarii corpului mai intai trebuia impiedicata degradarea prin mumificare si apoi gasit un loc pentru eternitate,mormantul.
Dupa Regatul Vechii cu regii piramidelor , la sfarsitul celei mai lungii domnii din istoria egipteana (Pepi al II lea , 94 de ani) autoritatea faraonului este contestata si urmeaza prima perioada intermediara cu 70 de regi in 70 de zile.Puterea se faramiteaza si in provincii izbucnesc revolte, tara este impartita, luptele, nenorocirile si anarhia domnesc peste tot pana in delta.
Urmeaza apoi o noua epoca de aur, cand Mentuhotep reface unitatea tarii prin forta , domnind ordinea.Regii acestei epoci Amenemhat si Sesostris impun ,treptat o putere deplina, ei stabilesc la Licht noua capitala la granita dintre Egiptul de Sus si cel de Jos, iar zeul lor Amon devine zeul intregului
Egipt.Se construiesc temple si morminte uriase si sunt organizate expeditii militare.
Un nou cataclism, a doua perioada intermediara,hyksosii invadeaza delta,niste triburi venite din Asia, ce conduceau care trase de cai, un animal inca necunoscut de egipteni .Egiptul se faramiteaza hyksosii domnesc in Egipul de Jos, in timp ce in Egiptul de Sus apare o monarhie tebana.
Regii tebani incep recucerirea intregului regat,alungand pe hyksosi.
Succesorii sai cuceresc Nubia extinzandu-si influenta din Sudan pana la Eufrat, in Siria.Zeul Amon a daruit astfel victoria, Noul Regat,acesta impresioneaza prin perfectiunea artei a templelor si a mormintelor sale.Zeul Amon este coplesit cu bogatiile faraonilor devenind cel mai bogat din tara.Thuthmes I,Thuthmes al III lea,Ramses al II lea si al IIIlea sund doar cativa dintre faraoni importanti ai acestei perioade.Capitala tarii este Theba.
Razboaiele civile divizeaza Egiptul,regii veniti din Sudan refac pentru un timp scurt unitatea Egiptului , dar nu pot oprii inaintarea armatei assirienilor veniti din Asia, care jefuiesc si incendiaza capitala tarii Theba.
Profaneaza templul lui Amon si pun stapanire pe marile comori adunate timp
de 2000 de ani.Insa inainte de a fii cucerit de persani lui Kambyses,Egiptul cunoaste o scurta perioada de renastere prin faraonii din Sais,Psammetik si Nekho.
Dominatia persana dureaza pana cand apare Alexandru cel Mare,un tinar si renumit general grec care invinge Imperiul persan si ca eliberator al Egiptului ,construieste orasul Alexandria.Dupa moartea sa Alexandria devine capitala lumii antice.Ultima regina a Egiptului ,Cleopatra , va incerca
sa pastreze independenta , seducandu-l pe Iulius Caesar si apoi pe Marc Antoniu,ca apoi dupa moartea Cleopatrei , Egiptul sa devina provincie romana.


Theodor Toganel,cls. a V-a A


*************************************************************************************
Bine ati venit in Egiptul Antic!
Pe malurile Nilului s-a nascut cea mai indelungata si mai stralucitoare civilizatie a antichitatzii: Egiptul Antic. Egiptul este o tara a misterelor: cum au fost construite templele care au sfidat timpul? Care sunt zeii care au decis soarta egiptienilor? Ce semnificatie au hieroglifele, acele semen magice? Nici o civilizatie n-a suscitat atat de mult imaginatia oamenilor…
Originile acesteia se pierd in negura timpurilor. Zei in viata, faraonii care au domnit asupra Egiptului si-au condus tara pe culmile prosperitatii. Imediat dupa Epoca predinastica, ei au construit faimoasele piramide de la Gizeh. Egiptul antic este acolo, cu toate secretele acestei lumi pierdute, comorile, statuile si fascinanta sa arta…
Obiceiuri
1.Mumificarea
In acest timp ,intestinele ,ficatul si plamanii erau mumificate fiecare inainte sa fie asezate intr-un vas capou .Dupa 40 de zile corpul era taransportat in “Casa frumusetii” pentru a fi impodobit .Imbalsamatorii il umpleau cui carpe imbinate in rasina si parfumuri ,apoi il infasurau cu bandelete .Din loc in loc ,puneau amulete intre bandelete pentru a proteja mortul .La sfarsit ,puneau adesea o masca pe fata mumiei si apoi o asezau intr-un sarcofag de lemn .
2.Slujba cotideana
Cele doua oficieri principale aveau loc in zori si seara .Dupa ce era purificata ,preotii si asistentii scoteu statuia zeului din naos ,care era sigilata pe timpul nompti .ii serveau masa ,o spalau ,o imbracau in stofe noi , o impodobeu cu bijuteri si o parfumau .Apoi o reasezau in nalos si curatau solul .
3.Frumoasa sarbatoare a vaii Nilului
Fiecare oras ,fiecare divinitate ave proprile sarbatori .Cele mai cunoscute sunt cele de la Theba : Frumoasa sarbatore a lui Opet si Frumoasa sarbatoare a vai Nilului .Frumoasa sarbatoare a vai corespunde cu cea a mortilor : cu aceasta oczie ,Amon face o vizita “zeilor din Apus “ (zeilor cimitirului) si regilor decedati .Statuia lui Amon ,Mut si Khonsu sunt scose in barci ornate cu aur ,argint si figure simbolice . Apoi aceste barci sunt incarcate pe o corabie imensa care traverseaza Nilul si ajung printr-un canal pana la marginea desertului unde se afla templele funerare regale ,”Castelele Mileoanelor de ani “.Zei se opresc in timpul vizitei la tote templele suveranilor defuncti , incepand cu cel al faraonului Sethi I, denumit “Sfant al Sfintilor Amon”, si terminand cu cel al reginei Hatshepsut.
Regi si regine
1.Ramses al-II-lea
Ramses al II-lea sau Ramses cel Mare(in egipteana Usermatre Setepenra) a fost cel mai mare faraon din dinastia a 19-a (1304-1237 î.Hr.). Domnia sa de 67 de ani reprezintă o epocă de prosperitate şi înflorire culturală. Ramses a urcat pe tron la o vârstă fragedă, fiind co-regent al tatălui său Seti I (Sethos I). A domnit până la moarte, care a survenit la vârsta de 96 de ani. Bătălia de la Kadeş s-a soldat cu o mare victorie asupra regatului |hitit.
2.Cleopatra
Cleopatra s-a născut în ianuarie, anul 69 î.Hr.. Fiică a regelui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra avea mai mulţi fraţi (printre care sunt urmaşii la tron Ptolemeu al XIII-lea şi Ptolemeu al XIV-lea, precum şi Arsinoe). După ce Ptolemeu al XII-lea moare ucis (dealtfel toţi cei din neamul Cleopatrei au murit asasinaţi, adeseori prin otrăvire), Cleopatra urcă pe tron. În acelaşi timp, fratele ei a devenit regele Ptolemeu al XIII-lea, domnind alături de ea în Egipt sub titlul oficial de soţ al Cleopatrei. Cleopatra şi Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedonene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deşi Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învăţat limba egipteană. Pentru a-şi spori influenţa asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni. La scurt timp, Cleopatra a avut neînţelegeri atât cu fratele cât şi cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un război civil.
Zei si zeite
1.Ra
Ra este un zeu egiptean reprezentând o personificare a soarelui, fiind cel mai puternic din toţi zeii. Era venerat la Heliopolis (Cetatea Soarelui). Reprezentarea obişnuită era a unui om cu un cap de şoim şi cu un disc solar deasupra capului.
Călătorea prin lumea subterană în fiecare noapte în nava sa, şi era protejat de Seth şi Mehen.
Simbolurile lui Ra sunt discul şi cercul cu un punct înăuntru .
2.AnubisAnubis (găsit şi sub numele de Inpew, Yinepu sau Anpu) este numele zeului ce ghida spiritele morţilor în lumea de dincolo. Acesta este supranumit "Zeul Ţinutului Sfânt" şi al lui Khentamentiu (un zeu precedent lui Anubis). Deoarece egiptenii credeau că Valea morţiilor se află spre vest, aceştia îl denumesc de altfel şi Regele Vestului. Venerarea lui Anubis pare a exista din cele mai vechi timpuri ale Egiptului Antic, posibil chiar mai vechie decât cea a lui Osiris acest fapt fiind confirmat de asocierea sa cu Ochiul lui Horus şi de către textele inscripţionate în mormântul faraonului Unas. În textele mormântului lui Unas se precizeată următoarele "Unas alăturându-se spiritelor, acestea trei fiind, Anubis, apoi Amenti şi apoi Osiris."
3.Isis
Originile zeiţei Isis sunt necunoscute, deşi se crede că ar proveni de la egiptenii din Delta Nilului. Spre deosebire de celelalte zeităţi egiptene, Isis nu are un cult centralizat într-o zonă anume. Prima menţiune a zeiţei a apărut în timpul celei de-a Cincea Dinastie a Egiptului atunci când primele texte literare sunt găsite, dar cultul ei devine proeminent în istoria Egiptului Antic mai târziu, când Isis începe să absoarbă elemente de la alte zeiţe din Orient. În cele din urmă, în perioada elenistă, cultul lui Isis s-a răspândit peste graniţele Egiptului către Orientul Mijlociu şi Europa. Se mai poate ca Isis să fi fost o fecioară numită Io, care a fost rapită de soţia lui Zeus, Hera şi trecând prin multe peripeţii, aceasta a ajuns în Egipt, unde s-a căsătorit cu regele Osiris. După un mit circulând în Regatul Nou (1580-1100 î.C.) Isis a izbutit să afle numele secret a lui Ra, dobândind astfel puteri nemărginite asupra universului.
Bibliografie
- www.wikipedia.ro
-“Enciclopedia RAO”- “Egiptul”


Tatar Cristian, cls. a V-a A

**********************************************************************************
Egiptul antic

Acum 5000 de ani in urma erau doua regate egiptene-Egiptul de Sus si Egiptul de Jos-ele au fost unite de regele Menes in anul 3100i.Hr..Cu timpul,Egiptul a devenit un imperiu puternic care a existat pana in anul 30i.Hr.,cand a fost cucerit de romani.
Viata in Egipt
Egiptenii purtau peruci deoarece credeau ca parul este murdar,asa ca isi radeau capetele.Egiptenii bogati se jucau jocuri pe tablite sau ascultau muzica.Copii lor se jucau cu mingi,titireze,papusi si alte jucarii.Scrisorile erau scrise de oameni numiti scribi,deoarece nu toti oamenii stiau sa scrie.Faraonii erau foarte bogati deoarece orice lucru,om sau animal le apartinea.Familia regala traia in lux.
Preoti si mumii
Egiptenii credeau in viata de dupa moarte.Pentru a se asigura ca spiritele lor se vor bucura de viata de apoi ei conservau trupurile.Organele moi ale corpului erau extrase si puse in vase ornamentale.Locurile libere erau umplute cu zdrente sau talas iar apoi corpul era cusut.Dupa aceea era acoperit cu un fel de sare,carbonat de sodiu cristalizat, care il usca.Imbalsamatorul scotea creierul decedatului tragandul prinnarile acestuia.Dupa parerea egiptenilor creierul nu era important deci il aruncau pur si simplu!O masca mortuara erea un portret al persoanei decedate.Aceasta era pusa pe fata mumieipentru ca sufletul sa-si recunoasca trupul.Cand preotul spunea ultimele rugaciuni purta o masca de sacal pentru a semana cu zeul mortii,Anubis.Talharii au jefuit mormintele pentru a pune mana pe bogatii.De obicei ei furau:mancare,haine,bijuterii si chiar si statuete care reprezentau servitori
Piramide si morminte
Faraonii din Vechiul Regat si din Regatul de Mijloc(cu 3500-5000 de ani in urma) erau ingropati sub piramide.In Regatul Nou(cu 3000-3500 de ani in urma),faraonii erau ingropati intr-o vale.Pentru constructia unei piramide era nevoie de:4000 de meseriasi si de mii de muncitori.Unii dintre oamenii care munceau erau tarani care aveau taxe care erau neplatite.Ei duceau pietrele pana in locul unde trebuia.Pietrarii luau pietrele.Ei foloseau multe unelte si taiau bucatile de calcar sau piatra astfel incat se imbinau perfect unele cu altele.In 1964,templul da la Abu Simbel a fost mutat pentru a nu fi inundat in urma construirii barajului de la Assuan.Mumiile faraonilor egipteni erau asezate pe nave frumos impodobite.Nava era trasa spre mormant pe o sanie trasa de boi.Religia era foarte importanta pentru egipteni.Templele erau casele zeilor pe Pamant.Preotii indeplineau ceremonii inainte si dupa punerea in sarcofag a mumiei.Piramidele aveau temple.

Bibliografie:
***, "Civilizatii antice", Ed.Teora,

Andrei Stangaciu,cls a V-a A
**************************************************************************

EGPTUL ANTIC

Pe Valea Nilului, strânsă între maluri înalte şi stâncoase, s-a făurit, cu multe milenii înaintea erei noastre o veche civilizaţie a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne înfăţişează cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, înzestrat cu o administraţie, o fiscalitate, o justiţie şi o armată comparabile cu cele ce-au luat naştere mai apoi în ţările de pe toate continentele, înainte şi după era noastră. Dar lumea Egiptului antic a zămislit o cultură spirituală scânteietoare pe care o admirau grecii vechi şi romanii care se minunau precum fac azi mulţimile de turişti, să contemple templele, piramidele sau obeliscurile înălţate de faraoni şi supuşii lor.
Nu numai arta egipteană şi monumentele colosale au atras prin frumuseţea tainică şi prin splendoarea lor enigmatică pe grecii vechi şi pe romani ca şi pe noi cei de azi ; călătorii veneau să găsească mai cu seamă cultura egipteană, "înţelepciunea egipteană" pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh.
Limba
Limba egipteana veche constituie o ramura independenta a limbilor afro-asiaticeDocumentari scrise ale limbii egiptene dateaza din secolul XXXII î.Hr. facand-o una din cele mai vechi limbi documentate.Limba egipteana este impartita in sase diviziuni cronologice:
Scrierea hieroglifica , in Egiptul antic a fost folosita pentru a realiza textele sacre mai ales in cadrul epigrafic;pe langa aceasta exista o scriere cursiva , nefigurata,pe care o numim „hieratica”.Sistemul hieroglific respecta regulile de reprezentare tipice ale artei figurative egiptene si cuprinde imagini cu fiinte si obiecte.Scrierea hieroglifica nu adopta un singur curs.Fata de scrierea noastra care merge intotdeauna de la stange la dreapta, ele pot fii compuse de la dreapta la stanga , de la stanga la dreapta , de sus in jos;
Medicina
Cunoştinţele şi experienţa egiptenilor antici în domeniul medical erau foarte avansate pentru acea perioadă. Ei efectuau intervenţii chirurgicale, tratau fracturi şi aveau cunoştinţe farmaceutice. Dovezi din analiza mumiilor arată un nivel ridicat de profesionalism în lucrul cu corpul uman, din moment ce mumiile au rămas intacte şi după complicate înlăturări de organe. În plus nivelul până la care se mergea în procesul de mumificare al persoanelor importante arată faptul că aceştia aveau cunoştinţe incredibile de anatomie. Medicamentele folosite de egipteni proveneau toate din cuprinsul propriei ţări. Se foloseau: uleiurile, aluaturile, curmalele, ceapa, usturoiul, sămânţa de in, mărarul, smirna, opiul, precum şi diverse minerale, săruri de plumb, antimoniu, cupru. Dintre produsele animale se intrebuinţau carnea, creierul, sângele. Leacurile se administrau în lapte, vin, bere sau fierturi. Se preparau pilule cu ajutorul mierei, se făceau supozitoare. Purgativele, laxativele, vomitivele erau variate. Medicul era cel ce pregătea medicamentele.Actul medical era insotit de ritualuri religioase.
Arta
Natura religioasă a civilizaţiei egiptene a influenţat contribuţiile acesteia la arta antichităţii. Multe din marile lucrări ale egiptenilor antici reprezintă zei, zeiţe şi faraoni (consideraţi şi ei divinităţi). Arta Egiptului Antic este caracterizată în general de ideea de ordine. Dovezi ale mumificării si construcţiei de piramide în afara Egiptului stau mărturie a influenţei sistemului de credinţe şi valori ale egiptenilor asupra altor civilizaţii, unul din modurile de transmitere fiind Drumul Mătăsii.
Arta egipteană, cu marile sale forme de manifestare (arhitectură, pictură, sculptură etc.) este aşezată sub semnul fenomenului religios. Legătura vechilor egipteni cu zeii protectori ai Egiptului este profundă şi se manifestă atât pe pământ cât şi în viaţa de dincolo — element central al credinţei egiptene străvechi, de aceea operele de artă egiptene au câteva elemente comune. Toate au un anume imobilism: secol după secol s-au reprodus aceleaşi forme artistice, s-au utilizat aceleaşi tehnici şi aceleaşi materiale. Statuile faraonilor sau ale marilor demnitari nu reprezintă trupul real ci mai degrabă ele proiectează o imagine ideală a unui om aflat într-o comuniune permanentă cu zeii şi deci aflat într.o stare de har divin. De aici rezultă caracterul solemn al statuilor egiptene, senzaţia de măreţie pe care aceasta o produce privitorului. Deşi artistul egiptean preferă să reprezinte profiluri umane, atunci când configurează chipul uman el respectă o convenţie impusă de credinţele sale religioase. Omul răposat trebuie să privească fie spre apus, spre lumea de dincolo — spre împărăţia lui OSIRIS, fie spre răsărit, spre lumea de aici—unde răsare zeul-soare RA. De-a lungul timpului s-au lucrat în Egiptul antic poate zeci de mii de statui de bronz, piatră, lemn, aur— întotdeauna pictate. Artistul egiptean acorda culorilor o semnificaţie anume, culorile fiind de fapt simboluri religioase. Roşul era o culoare negativă, aceasta fiind culoarea zeului SETH, zeul deşertului lipsit de viaţă şi de acea zeul morţii, al răului şi totodată al dezordinii. Verdele, culoarea vieţii vegetale şi de aceea culoarea bucuriei şi tinereţii era închinată zeului OSIRIS, zeu al reînvierii şi a nemuririi ce stăpânea lumea de dincolo. Tot astfel, culoarea neagră avea aceiaşi semnificaţie — negrul fiind culoarea pământului fertil al Nilului – fluviu, care, prin revărsările sale, asigura “reînvierea “ veşnică a Egiptului an după an şi garanta puterea şi prosperitatea ţării. Albastrul era culoarea cerului şi a zeului acestuia AMON. Galbenul reprezenta aurul, un material preţios simbol al nemuririi zeilor şi de aceea avea un caracter sacru, el fiind destinat numai în reprezentările zeilor şi faraonilor. Albul—simbol al purităţii şi bucuriei era culoarea coroanei Egiptului de Jos.
Arhitectura egipteană îşi relevă caracterul impunător şi sacru prin simpla prezenţă a marilor piramide şi ale templelor. Aceste construcţii impunătoare aveau rolul să asigure o legătură puternică dintre egipteni şi zeii lor protectori. Marile piramide ridicate de faraonii din perioada Regatului Vechi nu erau doar grandioase locuri de veci pentru faraoni. Prin existenţa lor, ele erau un simbol al triumfului egiptenilor asupra morţii—credinţa în nemurire şi viaţa de apoi fiind elementul central al religiei egiptene. Celui care îi este destinată piramida — faraonul, joacă un rol central nu numai în viaţa politică a Egiptului ci şi în cea religioasă. Faraonul nu este doar şeful statului, el este înainte de toate un zeu întrupat şi prin definiţie un simbol al nemuririi. El reprezintă totodată cea mai puternică şi vizibilă legătură dintre Egipt şi zei. De acea, întreaga viaţă în Egiptul antic — artă, politică, religie etc., este închinată faraonului şi caracterului său divin.
Deoarece religia antică egipteană este închinată nemuririi şi veşniciei era normal ca arta religioasă să consacre aceste valori. Secol după secol, artiştii egipteni au folosit aceleaşi materiale, aceleaşi tehnici şi stiluri, acest lucru fiind încă o dovadă a credinţei egiptenilor în caracterul nemuritor al Egiptului şi ai zeilor săi protectori.
Religia
Religia egiptenilor este o transpunere a misterelor celeste in viata de zi cu zi. Concretizand religia in plan fizic nu numai pentru a fi mai usor de inteles ci si pentru a expune marea lor stiinta, ca "tot ce este sus este si jos" (Hermes Trismegistros). Principiile cerului sunt si cele ale naturii si fiecare fiinta sau element pamantean exprima un aspect universal arhetipal cosmic. O intelepciune mai degraba holistica decat zoomorfa, aceasta din urma fiind doar pentru cei neinitiati.
Dupa invatatura teologilor, la inceput a fost oceanul intunecat, haosul, nun, dar in care salasluia Atum, lumina necreata care mai apoi va iesi din adancuri in chip de soare, devenind Ra si creand intreaga lume. Atum-Ra a creat 4 zei si-4-zeite:
Nut-doamna-cerului-si-mama-stelelor
Cheb-zeita-pamantului
Osiris-zeul-fertilitatii
Isis-zeita-iubirii-si-sotia-lui-Osiris
Seth–zeul-intunericului,ucigasul-fratelui-sau,Osiris
Hathor-stapana-pacii-si-a-tuturor-zeilor
Ptah–zeul-cu-chip-frumos
Sobec-domnul-apelor
Amon insa era venerat ca fiind zeul suprem si care a capatat o importanta din ce in ce mai mare la Teba.
La egipteni existau de asemenea o multime de spirite malefice si demoni dar care nu puteau impune triumful definitiv al raului. Religia egipteana privea moartea ca un moment firesc de trecere spre un altfel de viata pregatindu-se din timpul vietii pentru marea trecere. Printre cultele sacre se afla si cultul taurului sacru Apis, al zeitei Hathor - femeia cu cap de vaca, al zeului Anubis - barbatul cu cap de sacal, Sobec zeul apelor - om cu cap de crocodil, cultul lui Horus - omul cu cap de erete etc.
Dar aceste aspecte nu semnificau zoolatria. Spre exemplu sacalul care in miez de noapte devora cadavrele mortilor, intruchipa acel principiu ocult al trecerii in lumea de dincolo, al misterului mortii, animat de zeul mortii Anubis. Noaptea sacalilor era asociata cu o moarte rituala. Invatatura sacra fiind transpusa in simboluri vii, concrete, exprima o realitate evidenta. Zeita Hathor, femeia cu cap de vaca, este simbolul principiului mintii linistite, calme, patrunsa de compasiune si grija fata de toate fiintele. Din acelasi motiv vaca este adorata si in India. Calmul, naturaletea, blandetea si devotiunea sunt aspectele adorate in realitate de devotul yoghin care aspira la iluminare, deci nu animalul in sine vaca fiind o expresie a non-existentei mintii (cea care creaza iluzia acestei lumi) pacea si calmul. Zeul cu cap de maimuta exprima simbolul mintii umane obisnuite, necontrolate. In ritualurile egiptene maimutele dresate stateau nemiscate ore in sir tinand torte aprinse pentru a ilumina incaperile, ca simbol al mintii controlate care se impunea in acel ritual.
De aceea cei care nu cunosc simbolurile arhetipale nu vor intelege cu adevarat religia Egipteana, Tibetana, Indiana sau Budismul. In toate templele de mistere egiptene neofitii alesi erau mai intai initiati in simboluri (care impregneaza subconstientul colectiv - C. G. Jung) numerologice, antropice, zoomorfe etc
PIRAMIDELE
Modul de construcţie
Egiptenii antici au fost nişte arhitecţi deosebiţi, având în vedere că în Egipt se află, astăzi, cel mai mare monument de piatră de pe Terra, şi singura minune a lumii antice păstrate până azi, Piramida lui Keops. Studiile au relevat modul de construire: pe măsură ce piramida se înălţa, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe nişte sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.Vârful piramidei este acoperit cu aur. Azi, în Egipt, doar puţine piramide mai sunt întregi, din păcate. Dupa cum se stie, piramidele egiptene erau monumente funerare, morminte ale faraonilor, spre deosebire de piramidele in trepte ale babilonienilor (ziggurate), ale aztecilor, mayasilor s.a., care indeplineau functia de temple.
Desigur ca si piramida egipteana si-a avut evolutia sa din punct de vedere arhitectonic; inclusiv faza de piramida in trepte, cum este cunoscuta piramida din Saqqara a regelui Djeser, inalta de 60 de metri, cu sase trepte uriase fiecare de 10 metri si avand cavoul regal la 28 de metri sub nivelul piramidei. Dupa care, piramida egipteana a ajuns la forma sa definitiva, de corp geometric perfect.
Asemenea piramide perfecte se cunosc azi in Egipt aproximativ 80. Cel mai important complex este cel din localitatea Giseh, la 8 kilometri de Cairo, inclusiv Sfinxul si vreo 400 de morminte mai mici, ale inaltilor demnitari si membrilor familiilor regale; morminte in forma de piramida trunchiata, joase, numite (la singular) mastaba.
De obicei, intr-o piramida alaturi de cavoul cu sarcofagul faraonului mai era si un fel de capela funerara, unde se oficia cultul respectiv. In apropierea unei piramide erau doua temple, unul din ele pe malul Nilului.
Printre piramidele din Giseh, renumite sunt piramidele faraonilor Kheops, Khefren si Mikerinos, care au fost construite - in aceasta ordine - intre anii 2650-2600 i.e.n. Cea mai mica, a lui Mikerinos, are o inaltime de abia 62 m; a lui Khefren - de 113 m.
Mitologia egiptenilor antici era vastă. Cel mai puternic zeu era Ra , zeul soare. Egiptenii credeau că forma pe care o are piramida imită razele solare spre pământ. Tocmai de aceea, unii regi erau înmormântaţi chiar în piramide, deoarece se credea că acesta ajută la trecerea conducătorului de pe lumea aceasta, pe lumea cealaltă, unde avea viaţă veşnică.
Secretul piramidelor
Egiptenii aveau puternice cunoştinţe astronomice. S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelaţiei Orion. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris, zeul morţilor şi al lumii de dincolo.
PIRAMIDA LUI KEOPS(UNA DIN CELE 7 MINUNI ALE LUMII)
Ocupand o suprafata de cinci hectare si jumatate, piramida lui Kheops are latura bazei patrate de 227.50 m; inaltimea ei era de 147 m (azi, are 138 m). Un numar de 2.300.000 de blocuri de calcar galbui, dispuse in 220 de randuri, erau acoperite cu lespezi de calcar alb, fin (azi, putine au mai ramas, la baza piramidei). Incat, in lumina puternica a soarelui, impresia de stralucire, de forta, de perfecta armonie a proportiilor, de integrare in imensitatea spatiului ambiant, impresia pe care o lasa giganticul monument trebuie sa fi fost - si este si azi - intr-adevar extraordinara.
Intrarea in piramida este pe fatada nordica, la o inaltime de 16.50 metri. In interior, si totalizand cateva sute de metri in lungime - a fost construit un adevarat sistem de coridoare, urcand sau coborand (chiar in verticala), de canale de ventilatie, de galerii (cea mai lunga e de 47 metri si inalta d 8.50 metri), precum si de mai uite spatii libere, avand rolul de a readuce presiunea masei uriase de piatra.
In fine, incaperile: una neterminata si cu o destinatie necunoscuta, sapata in stanca colinei, la 31 de matri sub nivelul bazei piramidei, adapostind sarcofagul faraonului, marea camera a regelui, in intregime din granit, lunga de 10.50 metri, lata de 5 metri si inalta de aproape 6 metri. Gigantica opera de constructie a piramidei lui Kheops a necesitat, dupa Plinius - efortul a 366.000 de oameni timp de 20 de ani.
Blocurile de piatra - unele chiar de cate 20 de tone au fost aduse de la mari distante, pe tavalugi, pe sanii de lemn sau cu barcile (in apa, masa blocului pierdea din greutate: principiul lui Arhimede); dupa care, slefuite cu o precizie uimitoare, erau ridicate cu ajutorul parghiilor si a unor puternice balansoare de lemn, pe rampe si planuri inclinate, inaltate prin terase succesive de pamant si caramida - care apoi au fost inlaturate dupa terminarea constructiei.
Dar ceea ce, de un secol incoace, a sporit uimirea si interesul fata de piramida lui Kheops (dand nastere unei "stiinte" mai mult sau mai putin fanteziste: "piramidologia", sunt simplele coincidente (sau, intr-adevar, datele certe, verificabile matematic, geodezic si astronomic), - cunostinte pe care constructorii piramidelor au dovedit ca le aveau. (Sunt expuse si competent discutate in Civilizatia Egiptului antic de Const. Daniel si, mai pe larg, in cartea arhitectilor Georgeta si Traian Chitulescu).
Cu aceste date in plus, piramida lui Kheops - singura dintre cele sapte (sau opt) "minuni ale lumii" ce s-a pastrat pana azi - este si singura care continua sa pasioneze interesul oamenilor de stiinta.
Infruntand mileniile, piramida egipteana a devenit un adevarat simbol al perenitatii. Acum sapte secole, un scriitor arab spunea: "Pe pamant, toate lucrurile se tem de timp; dar timpul se teme de piramide".
Denisa Sand,cls. a V-a A,Gimnaziul "Dacia"