miercuri, 12 ianuarie 2011

Intemeierea Tarii Romanesti


          “Marele Basarab voievod”, intemeietor de     
           tara si de dinastie, domn independent prin
             biruinta de la Posada.


Multa vreme s-a crezut ca Tara Romaneasca s-a intemeiat printr-o descalecare din Fagaras.       De acolo ar fi venit, pe la sfarsitul secolului al XIII -lea, Radu Negru voda si ar fi ocupat tinutul dintre Muntii Carpati si Dunare, intemeind orase, facand curti domnesti si ridicand biserici. Asa povesteste traditia literara pastrata in cronica cea mai veche a Tarii Romanesti, asa au crezut mai inainte si istoricii.
Astazi stim insa ca faptele s-au petrecut altfel. Intemeierea Munteniei sau Tarii Romanesti se datoreste reunirii sub o singura stapanire romaneasca a diferitelor formatiuni politice, cnezate si voievodate, din dreapta si din stanga Oltului. Ea nu s-a facut dintr-o data, intr-un singur an, ci a cerut mai multe decenii. A fost precedata de incercarea, neizbutita, a lui Litovoi si a fost incoronata de stralucita biruinta din 1330 a lui Basarab cel Mare, Intemeietorul, pe care
traditia populara, corecta, il cunoaste ca “Negru voda.”


              Incercarea lui Litovoi

Dupa moartea regelui Stefan al V-lea al Ungariei (1271) si pe timpul cand urmasul sau Ladislau al IV-lea era inca minor, voievodul Litovoi ocupa, impreuna cu fratii sai, o parte din posesiunile pe care le avea coroana ungara dincoace de munti si refuza sa mai plateasca tribut.  Nu se stie exact unde erau tinuturile ocupate de Litovoi; pare-se inspre Olt sau chiar la rasarit de acest rau.Vazand ca somatiile lor de restituire nu au nici un rezultat, ungurii intreprind o expeditie impotriva voievodului rebel. Ea a avut loc, dupa unii cercetatori in 1273, dupa altii la finele anului 1276 sau inceputul anului 1277. Litovoi isi pierde viata pe campul de lupta, iar fratele sau Barbat este prins, adus la curtea regelui ungar si silit sa se rascumpere cu o suma insemnata de bani.
Prima incercare de a marii tara si de a o face independenta a dat gres.
Razboiul cu ungurii ne arata totusi ca voievodatul lui Litovoi ajunsese la o dezvoltare insemnata, de vreme ce dispunea de
forta militara necesara unei lupte ca aceea care a avut loc si de suma importanta de bani necesara pentru eliberarea lui Barbat.


               Basarab Intemeietorul




Dar ceea ce nu izbutise sa faca voievodul din dreapta Oltului, va face cel din stanga lui. Dupa Seneslau, urmase aici in scaun Tohomer sau Tihomir, iar dupa acesta, fiul sau Basarab. Cum s-au desfasurat evenimentele care au dus la formarea statului Tarii Romanesti nu se  cunosc exact; se constata insa ca in anul 1324 acest stat exista si avea ca domn stapanitor pe Basarab. E foarte probabil ca Banatul si  cetatea Severinului au fost ocupate cu sabia. In documentele ungare, intre anii 1291 si 1324 nu se mai gasesc mentionati “banii de Severin”, ceea ce inseamna ca aceasta posesiune nu se mai afla in stapanirea coroanei ungare. Voievodatul lui Litovoi precum si cnezatele unde stapanisera in 1247 Ioan si Farcas se poate sa fi fost si ele ocupate tot cu sabia. De asemenea, este posibil ca reletii de familie – o inrudire prin casatorie de pilda – sa fi permis reunirea unora dintre aceste formatiuni.
Cert este ca in 1324, voievodul de la Arges si Cimpulung, Basarab Intemeietorul, stapanea un tinut intins intre Muntii Carpati si Dunare, incepand de la Portile de Fier si mergand pana la Braila.
Tara Romaneasca sau Muntenia se intemeiase.
La realizarea acestui act fundamental al trecutului nostru – rezultat, in primul rand, al cresterii nivelului economic al tinutului si al energiei si abilitatii politice a voievodului din stanga Oltului – a contribuit si o conjunctura politica externe favorabila. Ungaria, vecinul cel mai puternic si direct interesat, trecea la inceputul secolului al XIV – lea printr-o lunga criza interna, printr-o perioada de instabilitate accentuata provocata de lupta pentru tron. In 1301, odata cu moartea regelui Andrei al III – lea se stinge, in linie barbateasca, dinastia Arpadiana. De razboiul care incepe acum intre pretendentii la tron, razboi terminat prin biruinta in octombrie 1307 a lui Carol Robert din familia franceza, de Anjou, care domnea la Neapole, stie sa se foloseasca voievodul de la Arges spre a-si rotunji hotarele. Pe de alta parte, cealalta putere, dinspre rasarit, adica imperiul tataresc, era si ea in scadere, iar relatiile cu tatarii erau foarte bune in acele timpuri; dovada ca Basarab va fi ajutat de ei in razboiul din 1330.
                

              Razboiul din 1330 – Tara Romaneasca Independenta






In 1324, noul rege al Ungariei, Carol Robert, e in reletii bune cu domnul muntean, relatii care se mentin si in 1327. Insa curand dupa accea, in 1330, se ajunge la un conflict armat, a carui urmare va fi independenta Tarii Romanesti. Cauzele acestui conflict nu sunt bine cunoscute. Se pare insa ca vinovati au fost doi sfetnici ai regelui ungar care voiau sa aiba pentru ei tara lui Basarab sau cel putin Banatul de Severin. Somat sa restituie aceasta ultima posesiune si sa plateasca tribut, Basarab refuza. Atunci Carol Robert strange o armata insemnata si in septembrie 1330 porneste impotriva lui. Oastea ungureasca era mare, bine inarmata, dupa obiceiul din Evul Mediu, cu cavalerii in zale. Oastea lui Basarab era alcatuita din tarani, neputandu-se compara cu cea a ungurilor.

 Regele ungariei cucereste cetatea Severinului dupa care inainteaza spre Olt ca sa supuna toata Tara Romaneasca. Vazand aceasta, domnul muntean e dispus sa incheie pace, oferind prin soli “demni de toata cinstea” - cum spune cronica ungureasca – sa plateasca tributul cerut, sa dea o despagubire de 7000 de marci de argint – adica 1477 kg de argint sau 1680000 de dinari, suma foarte importanta aratand dezvoltare Tarii Romanesti – sa trimita chiar pe fiul
sau la curtea ungara drept gaj al credintei sale. Aceste  propuneri foarte avantajoase sunt insa respinse de increzutul conducator ungur, care chiar indrazneste sa spuna solilor ca Basarab e “pastorul oilor sale” si “ca-l va scoate de barba din ascunzisurile sale”.
Armata ungara porni mai departe. Voievodul muntean facu insa, dupa obiceiul de totdeauna al tinuturilor noastre, pustiul in fata dusmanului. Carol Robert ajunse in sfarsit in fata cetatii de la Arges, dar ostasii sai nu gaseau nimic de mancare, asa ca, in curand, incepura a suferii de “foamea cea mare” dupa insasi expresia cronicii unguresti; in cele din urma, trebui sa dea porunca de intoarcere.
In drum spre casa, pe cand armata ungara se afla intr-o vale lunga si stramta, ostasii lui Basarab, care ocupasera inaltimile si inchisesera cu santuri si valuri de pamant atat intrarea cat si iesirea vaii, incepura sa pravaleasca bolovani si copaci taiati si sa traga cu sagetile in gramada. Prapadul a tinut patru zile (9 – 12 noiembrie 1330). A cazut atunci multime nenumarata de unguri; s-a pierdut pecetea regelui; regele insusi, ca sa scape, si-a schimbat hainele cu unul din credinciosii sai si abia a putut iesi asa, neobservat, din valmasagul acela. O prada foarte bogata cazu in mainile ostasilor nostri.
Nu se stie unde s-a dat aceasta memorabila lupta. Unii istorici cred ca ea a avut loc intre Cimpulung si Bran, la punctul numit Posada. Dar de la Cetatea Argesului unde ajunsese armata ungara, drumul cel mai scurt de intoarcere nu este prin Cimpulung, Bran si Brasov ci prin Lovistea si apoi Valea Oltului, spre Sibiu. E mai probabil deci ca lupta sa fi avut loc pe aici, asadar intre Curtea de Arges si Sibiu, probabil prin Lovistea.
Documentele contemporane ne spun ca la acest razboi , Basarab a avut si ajutorul “paganilor vecini”, adica al tatarilor; tot ele ne mai arata ca, in toiul luptei, Carol Robert a cazut de pe cal; ele amintesc si pe fiii lui Basarab care au luptat alaturi de acesta impotriva navalitorilor.
Victoria din 1330 a dovedit puterea noului stata romanesc si in acelasi timp i-a asigurat o dezvoltare libera. Cat a trait, pana in 1342, Carol Robert n-a mai indraznit sa-l atace pe Basarab sau sa-i ceara tribut.


Intre 1330 si 1352 cand isi sfarseste insemnata sa domnie, Basarab Intemeietorul a fost “singur stapanitor”, cum se va spune in documentele privind pe fiul sau Nicolae Alexandru.
In a doua parte a domniei sale, intemeietorul statului muntean si-a intins stapanirea si asupra tinuturilor dinspre rasarit, in regiunea de la miazanoapte de gurile Dunarii.
Incarcat de ani, dupa ce intemeiase o tara noua, o facuse neatarnata si-i daduse o dinastie, inchise Basarab ochii in 1352 si fu ingropat in biserica ridicata de el la Cimpulung.

O inscriptie descoperita dupa primul razboi mondial pe peretele Bisericii Domnesti din Curtea de Arges ne spune, in putine cuvinte, acest lucru: “ In 6860 (1352), la Cimpulung, a murit marele Basarab voievod”. Mare, intr-adevar, ramane el in istoria neamului nostru; atat de mari i-au fost faptele, incat urmasii lui s-au numit cu totii Basarabi. Un nume de botez – caci acesta este Basarab intocmai ca Stefan, Mihai sau Petru – a devenit numele familiei intregi, dupa cum numele lui Cezar si Augustus s-au dat apoi tuturor imparatilor romani.
Bibliografie:

Ø  Constantin C. Giurescu Dinu C. Giurescu, “Istoria romanilor din cele mai vechi timpuri pana azi”, editura Albatros, Bucuresti, 1971, pag. 211 – 218.





 Oana Gherman, Gimn. “Dacia”