luni, 17 ianuarie 2011

Obiceiuri din viata romanilor

Imperiul Roman a fost cel mai vast si compact imperiu al antichitatii. Regiunea numita Latium este considerata a fi leaganul istoric al formarii poporului roman, situata in centrul Peninsulei Italice. In aceasta zona este intemeiata cetatea Roma, pe cursul inferior al fluviului Tibru. Locuitorii cetatii se vor numii romani iar poporul rezultat din contopirea mai multor semintii din Italia Centrala (latini, sabini, etrusci) se va numi poporul roman (Populus Romanus). Roma, la inceput o modesta asezare, devine capitala Republicii Romane iar mai tarziu capitala lumii antice.                                                                                                                                                  Agricultura.
Era, alaturi de cresterea vitelor, o indeletnicire a locuitorilor Italiei inca din timpuri stravechi. Cele mai vechi soiuri de cereale cultivate au fost alacul, orzul si meiul. Romanii au cunoscut graul din cele mai vechi timpuri in diferite varietati al caror numar a crescut odata cu dezvoltarea agriculturii. Semintele erau separate folosind un trior primitiv numit capisterium apoi tratate cu anumite substante precum solutie de salitra si drojdie neagra de untdelemn. Dupa insamantare urmau plivirea, secerarea, treieratul care difera in diferitele regiuni ale Pen Italice. Pentru scoaterea boabelor din spice existau mai multe procedee. Cel mai vechi era folosirea imblaciilor (un bat gros legat cu curele de piele de o prajina lunga). O alta metoda era calcarea graului de catre unele animale domestic mari. Pentru a scapa de impuritati se folosea lopata sau vanturatoarea. Apoi graul era asezat in hambare. Marimea morilor era in functie de gospodarie, la cele mici se punea in miscare cu mana iar la cele mai mari se folosea un magar sau un sclav (drept pedeapsa). Mai tarziu au aparut mori puse in miscare cu ajutorul unei roti hidraulice. Unelte agricole la inceput: sapaliga (pentru saparea terenurilor cultivabile), plugul (cunoscut din timpuri stravechi, cel mai primitive era format dintr-un trunchi de arbore indoi la un capat in jos), coase si seceri. Dupa contactul cu Orientul apar noi metode de cultura agricola si numeroase unelte. Cresterea vitelor a ocupat un loc de seama in indeletnicirile agricole ale romanilor, fiecare gospodarie oricat ar fi de mica avand cateva vite. Alaturi de cereale se cultivau vita de vie cat si maslin. Pentru cultivarea maslinilor era nevoie de lucrari de arat, de plivit si de curatare a crengilor in primii ani iar apoi   forta de munca era reprezentata de sclavi.                                      
Mai tarziu au aparut mestesugurile din indeletnicirile taranilor atunci cand lucrul pamantului si animalele le lasau putin timp liber. Mestesugurile erau variate: prelucrarea metalelor, a inului, a pieilor sticlei, vopsitoria, ceramica, brutari, macelari, frizeri… In timp au aparut
in marile orase romane ateliere in care produsele treceau direct de la producator la consummator. Apoi s-a dezvoltat comertul, Roma fiind situata intr-o pozitie geografica buna va deveni piata principala a Italiei Centrale, si a aparut o noua clasa sociala: negustorii.                
Invatamantul
Primele scoli au aparut odata cu folosirea pe scara larga a scrisului. La inceput erau frecventate numai de copii oamenilor saraci, cei bogati isi invatau copiii acasa. Invatamantul se facea sub cerul liber apoi intr-o incapere modesta. Invatatorii, provenind din familiile sarace, isi puteau mentine autoritatea cu greu, numai prin pedepsele corporale. In sec III i Hr a aparut si invatamantul mediu, condus de un Grammaticus. Primul invatamant de grad superior din Roma a aparut la inceputul sec I i Hr, condus de un rhetor sau orator. In epoca imperiala scoala condusa de un rhetor avea sali speciale amenajate cu un mic teatru. Incepand cu epoca imperiala scolile au fost transformate treptat in scoli de stat pentru a pregati functionari devotati puterii imperiale.                                                                              
Medicina a aparut din nevoia de a trata o rana sau o boala. Capul familiei invata de la inaintasi sa prepare diferite substante. In timp au aparut medicii care s-au inmultit considerabil incepand cu epoca imperiala. Medicii indeplineau si rolul de farmacisti preparand singuri medicamentele din ingredientele cumparate de la negustori.                                                         
Casa romana a evoluat de-a lungul timpului odata cu conditiile de trai de la forme primitive la unele dezvoltate: casa taraneasca, urbana simpla sau pompeiana, ampla sau greco-romana si casa de raport asemanatoare blocurilor din zilele noastre.                                                           
Familia romana a fost temelia societatii, aparuta ca subdiviziune
a gintii. La inceput familia era condusa de capul familiei care isi exercita puterea atat asupra celorlalti membri cat si asupra bunurilor. In conceptia romana sotia era considera fiica a capului familiei deoarece atunci cand acesta o lua de nevasta lui ii reveneau drepturile pe care le aveau parintii ei inainte. Cu timpul si sotiile au inceput sa aiba drepturi insa copii ramaneau in continuare precum sclavi fata de capul familiei. Imparatiilor nu le convenea autoritatea capului familiei care si-a pierdut astfel drepturile pana cand a ramas doar o formula lipsita de continut. Incepand cu ultimul secol al republicii sotia se poate bucura de increderea deplina a sotului cat si de respectul copiilor. Sistemul de nume la romani continea 3 elemente prenumele sau numele personal, numele sau numele de familie sau gentilic si supranumele. Prenumele marca locul pe care il ocupa printer ceilalti frati (Primus, Quintus, Sextus, Decimus), timpul cand s-a nascut (Lucius-in zorii zilei, Manius-in cursul diminetii, Marcus-in luna martie). Numele era comun pentru toti membrii unei ginti avand un numar in mii. Supranumele indicau stari fizice (Longus, Naso), locul nasterii (Sabinus) sau o mare victorie (Africanus, Macedonicus). Familiile avea zile speciale de sarbatori familiale cum ar fi: cand un baiat imbraca toga virilis, cand un baiat sau fata incheia logodna sau celebra casatoria… Parte din familia romana erau si sclavii fara de care nu era de conceput insasi existenta societatii.       
Bibliografie:
Nicolae Lascu, “Cum traiau romanii”, Editura Stiintifica, 1965, pag 1-304
Fiona Macdonald ,”Oare de ce…? Romanii purtau toga” , Edit Teora, 2004
                                                                       
Sebastian Stefan, Gimn. “Dacia”