luni, 24 ianuarie 2011

Unirea Principatelor


Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire, a avut loc in anul 1859 şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Idea unirii e una foarte veche, ea aparand chiar si in programele de la 1848.
Războiului Crimeii a fost un moment international favorabil realizării unirii. Astfel, in urma razboiului Crimeei are loc Congresul de pace de la Paris din 1856 unde contele Walewski propune unirea Moldovei cu Muntenia.
Cele 7 mari puteri iau pozitie in functie de propriile interese. Astfel: Franta sustine cu propunerea, Napoleon al III-lea dorind sa se impuna ca un adevarat judecator in politica internationala; Prusia e de acort si ea deoarece vroia sad ea o lovitura puternica Austriei, cu care era in conflict; Sardinia era de accord cu unirea Principatelor Romane dat fiind faptul ca lupta pentru unificarea Italiei, iar un precedent international i-ar fi fost binevenit; Rusia este de accord, marsand spre ideea Frantei. Trei dintre puteri au fost impotriva: Turcia era impotriva deoarece se astepta ca
urmatorul pas pentru noul stat va fi cucerirea independentei; Austria se temea ca un stat romanesc mai puternic va fi o atractie pentru ardeleni si bucovineni, iar Anglia se opune, aparndu-si interesele comerciale din zonele stapanite de turci. La final, se decide formarea a doua adunari Ad-Hoc prin care sa fie consultata populatia din Moldova si Tara Romaneasca.
Adunările Ad-hoc din 1857 au dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune între cele două ţări, cu guverne diferite, dar cu unele instituţii comune.
La începutul anului următor,pe 5 si respectiv 24 ianuarie, moldoveanul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală.
Cuza avea doua probleme de rezolvat – recunoasterea dublei alegeri de catre toate marile puteri si unificarea tuturor institutiilor, dar si modernizarea noului stat format. El va trimite ambasadori in toate centrele europene, Rusia, Prusia, Sardinia, Franta recunoscand repede dubla alegere. Austria recunoaste doar dup ace pierde un razboi cu franta, Anglia va recunoaste datorita relatiilor bune pe care Alexandru Ioan Cuza le are cu ministrul de externe al Angliei, iar Turcia nu recunoaste decat dupa vizita lui Cuza la Constantinopol in 1861.
In 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică.
Rand pe rand, sunt adoptate numeroase legi: legea secularizarii averilor manastiresti(care introducea in patrimonial statului averea tutror bisericilor si manastirilor),legea agrara (care prevedea ca taranii sa primeasca pamant in functie de apartenenta la una dintre categorii – fruntasi, mijlocasi, palmasi – si sad ea sad ea o despagubire esalonata pe 15 ani), legea pentru unificarea armatei, legea electorala (mareste numarul de alegatori), legea instructiunii publice (introduce invatamantul primar obligatoriu si gratuit, dezvolta invatamantul secundar si infiinteaza invatamantul universitar).   
La presiunile “Monstruasei Coalitii” – o alianta formata intre liberalii radicali si conservatori in 1866, care avea drept unic scop inlaturarea lui Cuza de la putere - domnitorului Alexandru Ioan Cuza abdica si paraseste tara. Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui strain Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat “România”.
Bibliografie:


Georgiana Borda , Gimnaziul "Dacia"