duminică, 5 iunie 2011

Criza dinastica


Popularitatea Casei Regale a crescut considerabil după Primul Război Mondial. În anul 1921, la Alba Iulia, Ferdinand este încoronat ca rege al tuturor românilor.          

Datorie sau iubire?

Carol al II-lea a fost cel de-al treilea rege al României şi a rămas în istorie ca "unul din cei mai mari amanţi din istoria României", fie ca "un om bolnav, obsedat", datorită faptului că suferea de o boală genetică , afecţiune ce a compromis în ochii lumii rafinamentul teutonic moştenit de la tatăl sau, care l-a şi dezmoştenit între anii 1925 şi 1930.
Tronul a fost preluat de fiul său, Mihai, care era doar un copil, prin regenţă.             Întorcându-se în ţară pe 6 iunie 1930 în urma negocierilor cu Iuliu Maniu , Carol a fost proclamat rege după două zile. El o exilează însă pe regina-mamă Elena şi o aduce pe Elena Lupescu la Bucureşti. Domnia sa în următorul deceniu va sta sub semnul camarilei (curtenii din anturajul său, care influenţau politica statului în interesul lor personal, implicaţi şi în diferite acte de corupţie). Carol a încercat să schimbe puţin câte puţin viaţa politică românească, începând cu manipularea partidelor Naţional Liberal şi Naţional Ţărănesc şi a unor grupări anti-semite. Antisemitismul era intoleranţa faţă de evrei pentru simplul fapt că aveau această naţionalitate. Pe 10 februarie 1938 a desfiinţat partidele politice, ceea ce îi asigura puterea supremă.
Doi ani mai târziu, în anul 1940, forţat de presiunea politică a Uniunii Sovietice, Germaniei hitleriste, Bulgariei şi a Ungariei horthyste să cedeze părţi din teritoriul României Întregite, Carol al II-lea a fost obligat să abdice în favoarea administraţiei pro-germană a generalului Ion Antonescu. Fiul său, Mihai, i-a urmat la tron. Carol s-a stabilit în final în Portugalia şi s-a căsătorit cu Elena Lupescu în 3 iunie 1947, transformând-o pe aceasta în Prinţesa Elena de Hohenzollern.
Carol a rămas în exil tot restul vieţii sale. Atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cât şi în perioada postbelică, Carol a făcut anumite încercări de a-şi recupera tronul, dar nu a reuşit. Se ştie că sprijinul intern sau cel extern este foarte important pentru ca un om politic să ajungă la conducere, dar Carol nu a mai beneficiat de acesta.
Carol a murit în Portugalia, fiind îngropat la capela Regilor Portugaliei din Estoril, iar în 2003 rămăşiţele sale au fost aduse în România, la Mănăstirea Curtea de Argeş.
           

                                                                                                Vuţă Monica, Gimn. „Dacia”


BIBLIOGRAFIE



-       Sorin Oane, Maria Ochescu, Istorie: Manual pentru clasa a VIII-a, 2008, HUMANITAS EDUCATIONAL, Bucureşti