joi, 19 ianuarie 2012

Batalia de la Salamina


După ce regele persan Darius nu reușește să invadeze Grecia în 490 î.Hr., fiul său, Xerxes, adună forțe militare terestre și navale pentru a reusi sa infranga armata greaca. Conducatorul atenian Temistocle anticipeaza reluarea luptei si incepe sa isi intareasca flota.
            În 480 î.Hr., armata lui Xerxes începe drumul spre Europa. Dupa ce grecii primesc mai multe avertismente cu privire la sosirea armatei persane, Temistocle ia hotararea sa isi evacueze poporul pe insula Salamina.
            Armata persana (~1200 nave) suferise deja pierderi in timpul unei furtuni in dreptul Capului Sepias, dar ramanea o armata puternica, greu de invins. Dintre cele 366 de trimere grecesti (comandată de generalul spartan Eurybiades), 89 erau spartane , 97 proveneau din insulele grecești ale Cicladelor, iar 180 erau nave ateniene noi sub comanda lui Temistocle.
Pentru ai convinge pe persi sa iasa la lupta, Temistocle foloseste un viclesug trimitand dezertori la Xerxes pentru a-i spune că grecii și-au pierdut curajul și se pregăteau să se retragă. La 22 septembrie se apropie de insula Psytaleia, în spatele căreia , între Salamina și Herakleion, aștepta flota grecească. Xerex si suita se asaza pe coasta muntelui Aegaleos pentru a urmari lupta. Grecii urmaresc si ei lupta din Salamina, dar pentru ei aceasta lupta insemna optiunea intre victorie sau sclavie.
            În partea stângă a flotei persane se află un detașament de infanteriști fenicieni îmbarcați, in dreapta sunt navele orașelor grecești din Ionia, aliații perșilor din Milet, Samothrace și Efes, iar in centru nave din Asia Minor, cu arcași din Babilon și Media. Împotriva acestora sunt dispuse galerele grecești, cu atenienii în partea dreaptă, spartanii în stânga și navele din Ciclade la mijloc.
            Îndreptându-se una spre alta, cele două flote încetează toate manevrele si incep o lupte inversunata. Sute de galere se unesc si formeaza o imensa platforma pe care incep sa se lupte mii de soldati. Persii si-au judecat gresit adversarii. Infanteria ateniană foarte bine si mult mai bine instruita depasea armata persana la lupta corp la corp. Navele persane incearca sa se retraga cand vad ca grecii sunt mai puternici, dar escadră de 30 de galere egeene ascunsă în Golful Ambelaki ii loveste in plin. Fara indurare grecii arunca trupele de persani peste bord, majoritatea murind nestiind sa inoate. Pentru persi pierderile sunt enorme iar infrangerea devastatoare.
            Xerxes, zguduit de teribila luptă navală purtată chiar în fața tronului său și de țipetele ostașilor săi lasă comanda lui Mardonius și ordonă întoarcerea la Hellespont. In urma sa se raresc si mai mult randurile soldatilor persani. In cele din urma acestia sunt invinsi definitiv la Plataea de o armată a grecilor uniți.
            Victoria grecilor la Salamina pune capăt dominației navale a perșilor asupra bazinului Mării Egee. Acestia nu vor mai putea niciodata sa ameninte independenta Greciei.
Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bătălia_de_la_Salamina
Teodora Muresan, cls. A V-a B