miercuri, 4 ianuarie 2012

In calea tatarilor


Suntem în toamna lui 1241, în Sarateni ,sat de oameni harnici şi cu frica lui Dumnezeu,sat care de mult nu mai are linişte de când hoardele de tătari ne tot ameninţă şi ne fură truda şi puţinul pe care îl avem. Cam greu a fost anul ăsta să adunăm ceva. Pe când să punem ceva deoparte  vin tătarii şi ne iau totul, ştiu unde să caute.Vin în goana mare, ne iau ce apucă, de multe ori când noi suntem plecaţi la
câmp.
       Să dea bunul Dumnezeu azi să avem un pic de linişte. Stau cu inima chircită şi parcă tresar la orice scârtâit de car, asta nu e bine, parcă presimt ceva rău.
        Am adunat ceva azi de pe câmp, câţiva desagi cu grâu. S-o făcut bine grâul anul ăsta, da de ne-o ajunge tot anul. Mă uit în zare, şi o linişte parcă mă apasă, alung
gândurile rele, îmi  trag colopul jos, pe frunte, parcă să mă sterg şi mă pun pe treabă. 
     -Vasilico, ţine bine desagii şi aruncă-i degraba aici!, să ii pot ascunde, că, acu, acu, or veni nenorocitii de tătari.
-Bine, bine, ţine!
     Nici nu apucai să spui bine şi să fac treaba asta, că în urechi începu să-mi sune un tropot puternic de cai,pocnituri de bici şi focuri de armă. Un nor de praf se ridica pe uliţă.
Strigătele vecinilor se aud tot mai tare:
-Tătarii, tătarii..........
     De ce-mi era frică nu scapai. Tătarii parcă mai mulţi ca niciodată au venit hotărâţi să ne ia ce am adunat şi azi .Mama lor de hoţi!  Au venit călări, cu cai înfocaţi cu care pot fugi de furia noastră şi pot duce cât de mult.
-Haide, mişcă Vasilico, pune repede capacul şi mai ascunde ce poţi ,şi hai sa fugim şi noi că aştia ne omoară dacă nu găsesc nimic.
-Măi Vasile, hai să lăsăm o desagă, că avem destul, poate aşa or pleca mai repede de la noi şi nu ne-or mai chiniu.
-Că bine zici muiere, dă tot trebuie să fugim de aici, că tare-s mulţi de data asta.
   Ne ascundem aici în fânar, că pe ăsta nu l-or duce aşa uşor.
Poarta trosneşte, sare din ţâţâni, văd pe scobitura din şopru cum se bucură de desaga lăsată, dar nu se lasă ticăloşii, intră în casă şi începsă spargă ulcelele, pline, goale iau câteva ţoale de pe pat, câteva perini, şi nu mai ştiu eu ce caută, dar tare îs porniţi să ne găsească şi pe noi.
   Caută peste tot, ajung şi în fânar, împung fânul dedeasupra cu furca, dar nu ne nimeresc.  Pe frunte îmi curg sudori de frică, şi stau cu suflarea ţinută.
   Renunţă ticăloşii şi se duc la alţii. Am scăpat de data asta, dar nu ştiu cât oi mai duce-o... .    
Cosmin Iclanzan, cls. a VIII-a A