vineri, 20 ianuarie 2012

Marie si Pierre Curie


         Manya Sklodowska s-a nascut la 7 noiembrie 1867 intr-un cartier din Varsovia.Ea avea trei surori si un frate.De la varsta de cinci ani a dat dovada de o memorie exceptionala.In luna februarie 1876, cand Manya avea noua ani a murit sora ei, Sofia.La 9 februarie 1878, cand Manya avea 11 ani i-a murit mama.La varsta de 16 ani Manya isi termina cursurile primind o medalie de aur.
       Urmeaza Universitatea volanta la care se fac cursuri stiintifice.Dupa ce lucreaza un timp ca guvernanta la diferite familii ea urmeaza Universitatea de la Sorbona.Aici este incantata de intalnirea cu fizicieni cunoscuti.In 1893 devine licentiata in fizica iar in anul 1894 in matematica.
     Pentru Manya drumul catre cercetare nu a fost chiar usor.Originara din Polonia, ea si-a iubit mult patria,dar atunci cand a trebuit sa aleaga intre implinirea ei ca fizician si viata in Polonia nu a stat pe ganduri.A plecat la Paris acolo unde se aflau oamenii de stiinta ai vremii.
        In primavara anului 1894 l-a cunoscut pe Pierre Curie,la Paris.
        Pierre s-a nascut la 15 mai 1859 la Paris.Tatal sau Eugen Curie era doctor dar era interesat si de cercetare.Pierre a avut un frate mai mare Jacques.Pierre era o persoana chibzuita fata de fratele sau care era mai vioi.Inca de cand era mic,Pierre incerca sa explice fenomenele cu care se intalnea zilnic.
        Pierre provenia dintr-o familie alsaciana de liberi cugetatori.A fost educat de propriul sau tata si si-a urmat inca de la varsta frageda pasiunea pentru stiinta.Si-a incheiat studiile de stiinta inca de la 18 ani fiind privit ca un copil-minune de catre examinatori.
        La 16 ani isi ia Bacalaureatul, iar la 18 ani licenta.Este luat de la 19 ani ca preparator la Sorbona.Avand traiul asigurat el putea sa se dedice cercetarii stiintifice.
        Impreuna cu profesorul Desains studiaza lungimile de unda ale radiatilor calorice,iar impreuna cu fratele sau efectueaza lucrari asupra diamantelor descoperind piezoelectricitatea.
         In 1882,el paraseste Sorbona pentru a deveni sef de lucrari la scoala de fizica si chimie din Paris.Aici a lucrat aproape 22 de ani.Isi da teza de doctorat din cercetarile asupra magnetismului,care au ramas celebre.
         La 25 iulie 1895 se casatoresc Manya Sklodowska si Pierre Curie.
        Au avut doua fiice,Irene si Eve,Marie reusind sa imapace bine rolul de mama cu cel de om de stiinta.
         Marie isi incepe studiul substantelor care emit radiatii.Studiaza saruri si minerale de uraniu observand ca acestea au o puternica activitate radioactiva.Acest lucru al radioactivitatii in face pe Pierre sa renunte la proiectele sale si sa se alature sotiei.In amintirea tarii sale a numit impreuna cu sotul sau,unul dintre elementele descoperite de ei,Poloniu.
        Pentru Marie si Pierre munca de cercetare era cel mai important lucru. Au descoperit ca au in comun o lume extraordinara si in ce ii privea laboratorul putea la fel de bine sa se numeasca casa lor.
        Niciunul dintre cei doi nu au avut ca scop in viata obtinerea de glorie si de bani.Pasiunea pentru cunoastere a fost cea mai mare bogatie pe care au avut-o si s-au bucurat de ea amandoi.
       In 1900 Marie este solicitata sa tina cursuri la Scoala normala superioara de fete din Sevres.In anul 1903 le este decernat lui Marie Curie,Pierre Curie si Henri Becquerel Premiul Nobel pentru fizica.In octombrie 1905,Pierre Curie devine titularul unei catedre de fizica create pentru el la Sorbona.La aceasta catedra este prevazut si un laborator de care sotii Curie aveau mare nevoie.
        In 1906 insa moare Pierre Curie calcat de camion.Acest lucru a adus o mare tristete in familia Curie.
        La 13 mai 1906 se decide ca catedra de la Sorbona creata pentru Pierre Curie sa fie incredintata lui Marie Curie.Ea reuseste sa-si revina dupa moartea sotului ei si isi continua cercetarile.La laborator ea colaboreaza cu Andre Debierne.Din 1908 este numita profesor titular,iar in 1910 anunta ca a reusit izolarea radiului metallic de aer.Marie depune la biroul de masuri si greutati o monstra de 21 mg de clorura de radiu pura.Aceasta avea sa constituie etalonul radioactivitatii.In anul 1911 Academia de Stiinte din Stockholm ii acorda Mariei Curie al doilea Premiu Nobel pentru prepararea radiului pur.
         Marie incepe sa aiba probleme cu ochii si urechile datorate probabli expunerii prelungite la radiatii.Ea este operata in 1923.Dupa 11 ani,in 1934 ea moare in urma unor complicatii aparute in urma operatiei.
        Fiica ei, Irene impreuna cu sotul ei Fredric continua munca lui Marie si Pierre si descopera radiatiile artificiale pentru care primesc Premiul Nobel in 1934.

Bibliografie:

Denisa Sandor, cls. a VII-a B