miercuri, 23 ianuarie 2013

OMAGIU

                         
Omagiu LUCEAFĂRULUI  poeziei româneşti
Prima săptămână de şcoală, 14- 18 ianuarie 2013, s-a desfăşurat sub semnul marelui nostru poet.
Am iniţiat un proiect pe durata întregii săptămâni, sub genericul “Omagiu Luceafărului poeziei româneşti”.
Manifestările ocazionate de acest eveniment au fost multiple. Ele au debutat cu pregătirile din prima zi a semestrului al II-lea, care anunţau întâlnirea de la statuia poetului, din faţa Centrului de Cultură Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, din data de 15 ianuarie 2013. Mobilizându-ne, am organizat activitatea în aşa fel încât la statuie au fost prezenţi peste 120 de elevi ai şcolii noastre.
I.  La 15 ianuarie, am fost prezenţi la spectacolul intitulat “163 de ani de nemurire”, dedicat atât marelui nostru poet cât şi Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea dedicată celor două evenimente a fost organizată de Consiliul Judeţean Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Biblioteca Judeţeană Mureş, având ca partener media Radio România Tg. Mureş.
Ampla manifestare a început la ora 16.oo, cu o slujbă de pomenire la Bisericuţa de Lemn cu hramul “Sfântul Arhanghel Mihail”, acolo unde, în anul 1866, la vârsta de 16 ani, M. Eminescu a poposit pentru o noapte în drumul său spre Blaj, “Mica Romă”. Acolo, slujba a fost săvârşită de trei preoţi: pr. dr. Gh. Şincan, pr. Gh. Man, inspector şcolar de religie ortodoxă şi pr. Paroh Ioan Şuteu. De la bisericuţă şi până la statuie, participanţii la activitate au străbătut drumul  printre elevii de liceu, respectiv, elevi de la Liceul Pedagogic “Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Naţional “Unirea”, care au creat un lanţ viu de luminiţe aprinse de la altarul bisericii.
La statuie, momentul Eminescu a început şi s-a finalizat cu implicarea elevilor şcolii noaste. Momentul s-a deschis cu elevii clasei a V-a, care au ridicat cartonaşe pe care era inscripţionat numele poetului, şi s-a încheiat cu lansarea celor 3 lampioane cu mesajul dincolo de zări al celor prezenţi, realizat de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a, iar, pe parcurs, un elev din clasa a VI-a a recitat versuri eminesciene.
Emoţionaţi de cuvintele din discursul d-nei prof. dr. Mioara Kozak, inspector de specialitate, am reţinut că: “Astăzi e Ziua Poetului! Într-o sublimă şi tainică “sară pe deal”, simţind taina chemării cerului, noi suntem aici s-o spunem din nou. Suntem aici pentru a celebra împreună un timp cultural ziditor, căruia trebuie să-I înmulţim lumina, valoarea şi virtutea, contând pe supremaţia spiritului. Spaţiul acesta are astăzi o altă aşezare şi, prin dumneavoastră, mai multă lumină. Eminescu rămâne starea de graţie a poeziei româneşti, pe care noi o chemăm mereu, bucuroşi să o străbatem.”
În continuare, poetul Valentin Marica, moderatorul manifestării, a înmânat şapte plachete „Eminescu” unor distinse personalităţi ale culturii mureşene. Corul „Belcanto” din Sărmaş şi Ansamblul coral „Armonia”, al Liceului de Artă, ne-au transpus prin cântece într-o adevărată  atmosferă eminesciană.
Dl. Valentin Marica a provocat publicul participant la un dialog pe tema: „Cum îl vedeţi pe Eminescu în anul 2013?”
În continuare, elevi din diferite şcoli au recitat din lirica eminesciană.
Elevii şcolii noastre au aprins lumânări, au depus garoafe albe la statuie.
S-au distribuit participanţilor calendare cu Eminescu şi foi volante cu diferite poezii.
Pe tot parcursul manifestării, s-au derulat pe ecran imaginile filmului „Mihai Eminescu” (destinul geniului, marile teme ale creaţiei eminesciene etc.), iar fundalul muzical din final a fost binecunoscutul cântec „Eminescu”, interpretat de Doina şi Ion Aldea Teodorovici.
Mulţumesc tuturor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor care au fost prezenţi şi care au înţeles că educaţia se realizează şi prin activităţi culturale.
II.                      A doua etapă a proiectului a cuprins activitatea de la Biblioteca Judeţeană - secţia pentru copii - unde s-a desfăşurat concursul de recitări „Dor de Eminescu”, la nivelul claselor a VII-a, organizat de catedra de limba şi literatura română  şi d-na bibliotecară Victoria Oltean, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană. La concurs, au participat 26 de elevi din clasele a VII-a A, B, C şi D, care au fost însoţiţi şi de diriginţi.
Primitoarea noastră gazdă, d-na bibliotecară Anica Maşca, a făcut o prezentare a unor ediţii rare de cărţi cuprinzând creaţia eminesciană.
D-na bibliotecară Dana Haja, preşedinta juriului, a înmânat premiile concurenţilor, felicitându-i.
Juriul a fost format din: d-na bibliotecară Dana Haja, preşedinte, d-na psiholog Şc. Gina Stanciu, d-na Simina Iclănzan, preşedinte al Comitetului de Părinţi pe şcoală şi, nu în ultimul rând, eleva Ligia Ungur, câştigătoarea ediţiei anterioare a acestui concurs.
În pauza creată prin retragerea juriului pentru deliberare, Justiniana Hancu, elevă în clasa a VII-a A, a susţinut un recital cu acorduri de chitară, iar elevul Serafim Hancu din clasa a VI-a A, a recitat poezia „Rugăciune” a lui M. Eminescu.
Slidurile  conţinând momente din viaţa şi activitatea marelui poet au încheiat manifestarea.
Catedra de limba şi literatura română mulţumeşte tuturor celor prezenţi şi, nu în ultimul rând, partenerilor de la Biblioteca Judeţeană Mureş.
III.                   O ultimă etapă a proiectului nostru au reprezentat-o momentele poetice ţinute la nivelul claselor, la orele de dirigenţie. În această săptămână, orele de dirigenţie s-au transformat în veritabile lecţii de poezie, de trăire, de emoţie. Vineri, 18 ianuarie, elevii clasei a V-a A au realizat un moment „Eminescu”, insistând asupra marilor teme eminesciene: natura, dragostea şi istoria. Elevii au recitat versuri exprimându-şi astfel admiraţia şi respectul pentru opera poetului M. Eminescu. La ora de dirigenţie, a fost invitată d-na bibliotecară Victoria Oltean, care le-a împrumutat volume pentru oră şi care a recitat poezia „O, rămâi”.
Am punctat doar câteva dintre activităţile noastre, pentru a arăta felul în care, pe parcursul unei întregi săptămâni, ne-am aplecat cu recunoştinţă în faţa „domnului poeziei româneşti”, aducând în felul acesta un OMAGIU  LUCEAFĂRULUI  POEZIEI  ROMÂNEŞTI”.
                                                                       PROF. CODRUŢA BĂCIUŢ