marți, 1 ianuarie 2013

Plugusorul si Sorcova

Despre plugusor

Mai mult o doina decat o urala, bogata in strofe si plina de intelesuri si subintelesuri, plugusorul ne vorbeste despre timpuri si personaje de legenda. Ne povesteste, ne duce intr-o lume fantastica, dar nu fantasmagorica, lasandu-ne in taramuri reale, si, mai presus de toate, ne ureaza. Ne ureaza belsug, bogatii si roade multe pentru anul care vine. Autorul anonim (si probabil colectiv) da dovada de multa maiestrie in povestirea muncilor agrare de demult, cu atat mai mult cu cat compune o poveste in versuri.
Plugusorul, plugul sau “buga”, cum i se spune in Moldova, este unealta principala folosita la lucratul pamantului, ea fiind impodobita, pe vremuri, cu panglici, la fel ca si boii. Astfel ca “mersul cu buhaiul”, un alt nume pentru traditia plugusorului, se face imitand simbolul boilor sau al oamenilor ce trageau plugul. Este o traditie a barbatilor, unele zone restrangand-o pentru proaspetii insuratei. Ei vor umbla din casa in casa, facand zgomote puternice, cu bice ori alte instrumente.
Traditia spune ca umblatul cu plugusorul aduce belsug, iar in zilele noastre se practica pentru a aduce veselie la sfarsit de an. Cantecul se sfarseste prin cererea darurilor, simbolizand impartirea roadelor, dar si recompensa si recunostinta gazdelor pentru a le fi calcat pragul. Acestea pot fi exprimate in bani, fructe, nuci sau colaci. In prezent, cei mici umbla din casa in casa, renuntandu-se la traditia exclusiva flacailor.

Sorcova

Sorcova reprezinta, in prezent, bucuria copiilor. Acestia ureaza la inceput de an nou, pe 1 ianuarie, vigoare si tinerete. Sorcova este fie o crenguta inmugurita de copac, ori, dupa obiceiurile mai vechi, un bat impodobit cu flori din hartie. Aceasta se indreapta catre cel asupra caruia se indreapta urarea, indeplinind rolul unei baghete magice. Se spune ca sorcova aduce tinerete.
Termenul provine din limba bulgara (surov) si inseamna verde fraged, aluzie la ramurile inverzite. Textul este unul fix, cu mici diferente date de zona, si aminteste de un descantec sau de o vraja. Copiii ureaza, insa, nu viata vesnica, ci putere, agilitate, forta si veselie. Una dintre variante adauga intre versurile sale si urarea de bogatie, ducandu-ne cu gandul tot la belsugul invocat cu o zi inainte la plugusor.
Articolul e preluat de pe : http://www.stiridebine.ro/urale-de-sarbatori/