miercuri, 2 decembrie 2015

Ziua națională a României




       După Revoluţia din 1989, începând cu anul 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele de atunci, Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 de la 1 august 1990 , ziua de 1 decembrie  a fost adoptată ca Zi națională și sărbătoare publică în România. Prevederea a fost reluată de Constituția României din anul 1991.



       Această zi marchează un eveniment istoric: Unirea Transilvaniei cu România.

În fiecare an, începând din 1990, Ziua naţională este  sărbătorită în întreaga ţară prin parade şi diferite  manifestări  artistice. Şi şcolile din întreaga Românie sărbătoresc acest eveniment prin diverse activităţi. Şcoala noastră a realizat activităţi deosebite, atât la nivel primar cât şi gimnazial.



     Vineri, manifestările au debutat la biblioteca liceului “Avram Iancu”, cu o lecţie de istorie la clasele a VIII-a A şi B, coordonată de doamna prof. Luminiţa Pop, la care au participat şi elevii claselor a V-a şi a VI-a şi a VII-a,la biblioteca liceului “Avram Iancu”. Totul a început cu intonarea Imnului Naţional de către elevul Şerban Sebastian. După o prezentare a scopului acestei lecţii făcută de doamna prof. de istorie a urmat o sesiune de referate ale elevilor: Kovacs Paul, Ianculescu Bogdan, Iclănzan Denisa. Alţi elevi au colaborat la realizarea unor proiecte şi au redat în imagini semnificative importanţa momentului istoric al anului 1918. Majoritatea elevilor au venit îmbrăcaţi în costume populare. Partea teoretică a activităţii a fost armonios îmbinată cu frumoase cântece patriotice. La finalul activităţii, domnul director Ioan Borgovan i- a felicitat pe cei implicaţi în realizarea activităţii şi le-a urat tuturor tradiţionalul La mulţi ani! de Ziua naţională.

      La această activitate au mai participat alţi profesori: Moldovan Alina, dirig. clasa a VIII-a B, Sabău Liliana, dirig. clasa a VII-a A, cele două bibliotecare- doamna Oltean Victoria şi Varga Gyongyi.




Marţi, 1 Decembrie, un număr impresionant de târgumureşeni s-au întâlnit în Piaţa Victoriei pentru a sărbători Ziua Naţională. Deşi începuse ploaia, am asistat la desfăşurarea întregului program, ce a cuprins mai întâi alocuţiunile rostite de dl. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş, de dl. Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi de dl. Lucian Goga, prefectul judeţului.

O delegaţie reprezentând şcoala noastră, alcătuită din profesori şi elevi ai claselor a VIII-a A şi B, au depus o coroană de flori la Statuia Latinităţii din faţa Prefecturii.
Manifestările s-au încheiat cu multaşteptata paradă a militarilor.

                                                                                   Prof. C. Băciuţ