miercuri, 22 aprilie 2015

Ziua Pamantului: 22 aprilie


Ziua Pământului, sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie, este un omagiu adus planetei noastre, reamintindu-ne că avem o singură planetă şi că trebuie să o protejăm. Și elevii clasei a IV-a A au desfășurat diferite activități ( colectare de PET-uri, hârtie, baterii, confecționarea de plase din pânză cu mesaje pro-natură) care au ca rol conştientizarea faptului că trebuie să protejăm Pământul pentru a avea un viitor mai curat şi mai verde.

Alături de toți elevii școlii noastre am transformat această zi, Ziua Pământului, într-o manifestare de amploare care a constat într-un marș până în centrul orașului și oferirea de plase  ecologice de pânză în schimbul plaselor din material plastic , trecătorilor . Reacțiile acestora au fost variate de la indiferență, evitare și refuz categoric până la acceptarea schimbului, încurajare și lăudarea inițiativei.

Încrezători, politicoși, respectuoși, veseli și convingători nu ne-am lăsat până nu am reușit să schimbăm toate plasele noastre. Misiunea astfel îndeplinită ne-a adus mulțumire în suflete și convingerea că micul nostru gest  în timp va avea un mare impact în relația armonioasă, prietenoasă a omului cu mediul înconjurător.
Să nu uităm că:
,,În fiecare zi este Ziua Pământului."
Anonim
,,Mediul înconjurător este locul unde ne întâlnim cu toții, unde avem cu toții un interes comun. Este singurul lucru pe care îl împărțim cu toții."
Lady Bird Johnson
,,Nu moștenim Pământul de la străbunii noștri, ci îl împrumutăm pentru copiii noștri."
Proverb al indienilor nativi americani
                                                       Consemnat,
Prof. înv. primar:  Zita-Kamelia Rusu



duminică, 19 aprilie 2015

Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română

 

În săptămâna "Şcoala Altfel" s-a desfăşurat la Tg. Mureş "Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, nivel liceal. Deschiderea festivă a avut loc la Palatul Culturii, luni, 6 aprilie 2015, începând cu ora 17.30. Au fost invitaţi să ia cuvântul Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României, prefectul judeţului , dl.dr. Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, dl. av. Ciprian Dobre, dl. inspector şcolar general, prof. Ştefan Someşan, d-na conf. univ. dr. Anca- Denisa Petrache- Inspector Şcolar General de  Limba şi Literatura Română din Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof.univ. dr. Iulian Boldea- preşedintele Comisiei Centrale şi, nu în ultimul rând, d-na insp. de Limba şi Literatura Română, prof. dr. Mioara Kozak.
          Elevi ai şcolii noastre din clasele a V-a A, a VII-a A şi B şi a VIII-a A, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale i-au întâmpinat pe elevii şi profesorii veniţi din 42 de judeţe oferindu-le cărţi, iar profesoarelor din Comisia Centrală le-au oferit garoafe roşii în semn de "Bun venit la Tg. Mureş.

Emotiile Primaverii

Marti, 21.04.2015, ora 14,00. ( CDI - Biblioteca scolii)  - Sangeorgiu de Mures- 

  va avea loc premierea elevilor care au participat la concursul judetean Emotiile Primaverii.

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Palmares

Elevii şcolii noastre au obţinut în această perioadă rezultate remarcabile la diferite concursuri literare:

1. Mădălina Bălăşoiu, clasa a VIII-a A -  Menţiune la Concursul Naţional de Creaţie Literară "Ion Creangă", ediţia a X-a- Brăila, aprilie 2015

2. Tudor Crihălmeanu, clasa a V-a A -  Premiu al II-lea la Concursul Naţional de Creaţie artistică pentru elevi "Amândoi în aburul pâinii", ediţia a XI-a - Tg. Mureş, martie 2015

3. Mihnea Sava, clasa a V-a A - Premiul I la Concursul Judeţean de Creaţie literară "Emoţiile primăverii", ediţia a VI-a, aprilie 2015

4. Alexandru Pintecan, clasa a V-a A - Menţiune la Concursul Judeţean de Creaţie Literară "Emoţiile primăverii"

În data de 23 aprilie 2015, Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene Mureş invită tinerii creatori ai Atelierului literar al Şcolii Gimnaziale "Dr. Bernády György" să-şi prezinte cele mai noi şi reuşite lucrări cu ocazia "Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor" care se serbează în data de 23 aprilie. Invitaţia vine din partea doamnei bibl. Simona Bleahu
 Prof. Codruţa Băciuţ

luni, 13 aprilie 2015

Scoala Altfel- clasa a IV a A- ziua a treia si a patra


A treia zi a săptămânii ,,Şcoala altfel- Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’a debutat  cu vizionarea spectacolului,, La  fântâna dorului”, spectacol susținut de Ansamblul,, Mureșul”. Spectacolul a fost o reală și autentică lecție de muzică, de păstrare și transmitere a tradiției prin cântec și joc.
Ne-am lăsat furați de frumusețea costumelor, a cântecelor și jocurilor, a artiștilor. Am cântat și jucat împreună cu ei , căci voia bună, veselia sunt molipsitoare.
Am aplaudat îndelung fiecare evoluție, fiecare număr prezentat fiind o demonstație de profesionalism și virtuozitate. Ne-a încântat cu vocea ei tânără, dar puternică, mai micuța noastră colegă/ elevă Teodora Țogoran.
La sfârșitul spectacolului am avut plăcuta surpriză de a primi urări specifice sărbătorilor pascale din partea directorului Ansamblului,, Mureșul”, d-l Barabas, a directorului adjunct d-l Țogoran și partea d-lui Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Mureș.

Am petrecut momente plăcute fiind încântați de tot ce am văzut, auzit și învățat.
Reîntorși la școală am continuat ziua în mod creative, cu realizarea unor costume naționale prin decorarea lor cu diferite modele. Am obținut astfel propria noastră expoziție de costume populare ,,copia” în miniatură a celei vizitate la sediul Ansamblului,, Mureșul”.

Din lipsă de timp nu am mai reușit să învățăm cântecul popular propus, dar o vom face în ora de muzică.

A patra zi a săptămânii ,,Şcoala altfel- Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’ a fost  ziua ,,Atelierului de creație”.
Am realizat ,,Oul hazliu” un decor potrivit sărbătorilor pascale, lucrare care poate înveseli un spațiu al camerei sau locuinței noastre.
Tot în această zi am pregătit plasele ecologice cu mesaje sugestive pornite din inimile curate și iubitoare de copii. Elevii au avut ocazia să înveţe lucruri noi, să-şi cultive răbdarea şi să-şi dezvolte îndemânarea.
Voia bună, sentimentul lucrului bine făcut au fost alături de noi aducându-ne mulțumirea și împlinirea. 

                                                                                                                  Consemnat,

Prof. înv. primar:  Zita-Kamelia Rusu

joi, 9 aprilie 2015

A doua zi a săptămânii ,,Şcoala altfel- Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’- clasa a IV a A

A doua zi a săptămânii ,,Şcoala altfel- Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’a debutat  cu evaluarea gratuită „comunicare.ortografie.ro“, la care au participat 9 elevi.
Prin a doua activitate am marcat Ziua Mondială a Sănătății, care în acest an a fost închinată siguranței alimentare. Pe baza unui video-clip am purtat discuții despre acest aspect deosebit de important.
Am mâncat câte un măr cu gândul la sănătatea noastră și a omenirii.
Am avut ca invitată pe d-na asistentă Dana Anton care a prezentat separat pentru fete, apoi pentru băieți câteva aspecte legate de modificările suferite de organismul lor odată cu trecerea de copilărie și intrarea în pubertate.
Cu fetele am reușit să facem testul siguranței alimentare și creații literare cu această tematică.
Altă invitată a fost d-na psiholog Laura Filip care a vorbit despre corpul nostru ca un tot, despre fiecare organ și despre faptul că toate sunt la fel de importante și trebuie îngrijite corespunzător, că nimic nu este rușinos, dar că în societate ne acoperim corpul potrivit anotimpului, evenimentului, activității. S-a mai subliniat faptul că fiecare lucru trebuie făcut  atunci când avem suficiente informații și suntem pregătiți să facem față problemelor ivite. Să respecte avertismentele de tipul este ,,interzis copiilor sub… ani” pentru a nu fi afectați mai târziu. Activitatea s-a bazat pe jocuri ,,Dacă ar fi să fiu o legumă sau un fruct, aș fi …”; ,,Familia și prietenii”, povestiri, discuții.

                                                                   


                                                             Consemnat,


Prof. înv. primar:  Zita-Kamelia Rusu

Concurs de ortografie si punctuatie








Momente din "Scoala Altfel" la clasa a VII a A

VII A: "Bibliotecar pentru o zi", vizita la Prefectura si Turnul cu Ceas, vizita la Smurd.
7A - Kizoa Video Maker

9 aprilie : activitatile clasei a VI a B



          In data de 9 aprilie, elevii din clasa a VI a B si-au inceput activitatile cu pregatiri pentru Ziua Pamantului , acestea constand in confectionarea si pictarea unor sacose care vor fi oferite pietonilor din zona centrala a orasului, in data de 22 aprilie.

       Totodata, elevii au pregatit un panou cu proiecte, masti si alte lucrari confectionate de ei. Domnul profesor de educatie plastica, Dafin Cozma, a facut cateva caricaturi pe care elevii le-au putut urmari pas cu pas.

      Doamna psiholog Laura Filip a purtat o discutie deschisa cu elevii, pe tema "Prevenirea consumului de medicamente, tutun, alcool si droguri", urmarind constientizarea in randul elevilor a realelor pericole la care sunt expusi adolescentii si nu numai.

6B - Kizoa Video Maker

miercuri, 8 aprilie 2015

Prima zi din Scoala Altfel la clasa a IV a A


Prima zi din săptămâna ,, Şcoala altfel- Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’ a debutat cu activităţi matematice.
9 elevi au participat la evaluarea gratuită ,,Fii inteligent la matematică”.
De la 10 la 12 am desfășurat o activitate pe echipe: ,,Echipa iepurașilor’’, ,, Echipa puișorilor’’, ,, Echipa ouălor’’. Am format 3 echipe de câte 6, respectiv 5  elevi.
Au avut de trecut 8 probe. Probele au fost variate- de la  rezolvări de probleme diverse, alcătuiri de probleme după diferite cerinţe până la probleme de logică și perspicacitate. Dacă realizau sarcina primeau o recompensă : un iepuraș, un puișor, un ou încondeiat. Cu aceste recompense aduceau la viaţă  un tablou de primăvară, un tablou pascal.
,, Echipa iepurașilor’’ a fost câştigătoare, realizând corect toate sarcinile.
Cunoştinţele matematice au dat viaţă tabloului  nostru.
Prin această activitate elevii şi-au dat seama că mai au de completat cunoștințe, de perfectat activitatea în grup. Au învăţat să ceară şi să ofere ajutor, să nu cedeze uşor în faţa greutăţilor, că împreună au mai multe şanse de izbândă, că fiecare trebuie să participe activ, că fiecare are câte ceva de învăţat.
                                                             Consemnat,
                                                                                                   Prof. înv. primar:  Zita-Kamelia Rusu

8 aprilie: "Atelier de arta populara" la clasa a VI a B





Posted by Pitea Diana on 8 Aprilie 2015


Posted by Pitea Diana on 8 Aprilie 2015

marți, 7 aprilie 2015

Concurs Judetean "Spelling Bee", la Palatul Copiilor

Astazi, 7 aprilie, la Palatul Copiilor, a avut loc concursul de silabisire in limba engleza "Spelling Bee". Acesta s-a adresat elevilor din clasele a V a si a VI a. La concurs au participat peste 150 de elevi, scoala noastra fiind reprezentata de 9 elevi. 3 dintre ei au ajuns in finala. Felicitari!

Mentiune: Tudor Crihalmeanu si Marius Brejan (clasa aVa A) 

Mentiune: Denisa Cerghezan (clasa aVIa B)

Spelling Bee - Kizoa Video Maker

luni, 6 aprilie 2015

Scoala Altfel: "Spectacol cu masti" la clasa a VI a B




Spectacol cu măști

Școala Altfel a debutat luni, 06 aprilie 2015,  la clasa a VI-a B cu o activitate cultural-artistică, ce a vizat dezvoltarea simțului artistic și a bunului gust, precum și sensibilizarea elevilor în fața fenomenului artistic. Sub genericul ,,Spectacol cu măști”, activitatea a fost coordonată și jurizată de profesoarele Mariana Diaconu, Diana Pitea și Bianca Crăciun.

Elevii au pregătit și au interpretat fabule din literatura română. Astfel, au prins viață personajele din textele ,,Lupul și cucul” de Alecu Donici, (interpretate de Pop Diana și Ignat Carmina), ,,Critica de jos” de Nina Cassian ( Dan Andrei, Ilușca Andrei, Zăgrean Răzvan, Ormenișan Cristina, Butariu Andreea), ,,Râul și heleșteul” de Alecu Donici ( Pogăcean Darius, Oprea Andrei), ,,Câinele și cățelul” de Grigore Alexandrescu (Petrișor David, Opincaru Paul), ,,Ursul și vulpea” de Grigore Alexandrescu (Maloș Laura, Cerghezan Denisa).

Jocul scenic, interpretarea, originalitatea măștilor și a costumelor au stat la baza acordării premiilor următoare:

Secțiunea interpretare feminină
Premiul I:Butariu Andreea, Cerghezan Denisa, Pop Diana, Maloș Laura
Premiul al II-lea: Ignat Carmina, Ormenișan Cristina

Secțiunea interpretare masculină
Premiul I: Dan Andrei, Petrișor David
Premiul al II-lea: Opincaru Paul, Oprea Andrei
Premiul al III-lea: Ilușca Andrei, Pogăcean Darius, Zăgrean Răzvan

Secțiunea măști
Premiul I: Dan Andrei
Premiul al II-lea: Butariu Andreea, Cerghezan Denisa
Premiul al III-lea: Ignat Carmina, Ormenișan Cristina, Maloș Laura

Secțiunea costumație
Premiul I:Butariu Andreea, Maloș Laura

Premiul de popularitate
Butariu Andreea

Îi felicităm pe toți cei prezenți la activitate și îi așteptăm să participe cu același entuziasm și la evenimentele următoare.
A consemnat, prof. Mariana Diaconu


sâmbătă, 4 aprilie 2015

Papusi la clasa a IV a A

          O șosetuță uzată, un rest de ghem de lână, un capăt de panglică, carioci, puțină imaginație, nițică îndemânare, un picuț de răbdare,  oleacă de voie bună și...păpușica este gata.
Mai rămâne doar să ne jucăm!
                                                                                                                        Prof.înv.primar,

Zita-Kamelia Rusu