luni, 9 august 2010

De la prieteni..."ESTI LIBER ATUNCI CAND POTI FACE ALEGERI!"


"Ce inseamna tabara de cercetasi? Cum se descurca omul in natura? De cate "sandvishuri" are nevoie intr-o zi de catarat? Ce ducem cu noi? Cum ne comportam intr-un grup organizat? Incotro e nordul? Cine tine ariegarda, cine e in fata? Care e ritmul suisului? Cu ce ma imbrac? Murele sunt comestibile?
Acestea au fost doar cateva dintre intrebarile la care au incercat sa-si raspunda un grup de 12 copii care au pornit intr-o frumoasa aventura la munte, in valea Avrigului inspre Poiana Neamtului la 12 km de localitatea Avrig, in perioada 28.iunie-02.Iulie. Doar 12 copii
pe langa antrenorii de baschet Mihai Corui si Tunde Palosi, secondati de d-soara Delia Gaga din Cluj Napoca-coordonator artist plastic. 
Poate va intrebati ce are a face baschetul, pictura pe pietre sau scoarta de fag, cu muntele? Ei bine noi am reusit sa le imbinam pe toate intr-un mod armonios.

Pentru a putea sa ne simtim realmente bine, am purces la eliminarea tuturor aparaturilor electronice din dotare, telefoane, ipod-uri, mp3-uri, laptopuri, TV-uri sau radiouri. Mancarea a fost atent selectionata, a primat prospetimea si calitatea ei, am gatit doar bunatati si a fost asa cum scria unul dintre copiii prezenti, Horia Francu, 10 ani in jurnalul taberei, "mie mi-a placut cel mai mult pita cu unt".  Noi am gatit, noi am spalat, noi ne-am autogospodarit, noi am facut curatenie, noi am invatat sa ne coasem ciorapii sau tricourile rupte in spinii de mure sau zmeura, noi am spalat la rau cu sapunul de rufe, am invatat sa ne autogospodarim si sa ne autodeterminam in aceasta perioada si in acest spatiu. 

Cabana noastra draga cu dormitoarele ei din lemn si podeaua care scartaia la fiecare miscare, raul Avrig care curgea in fundul curtii si pe care il auzeam continuu zumzaind in surdina, panoul de baschet confectionat si montat direct pe gazonul din spatele cabanei, magazia de lemne, rastelul de lemn vopsit cu verde fistic de catre Victor, unde ne puneam adidasii, dusul de vara care era de fapt un butoi cocotat pe stalpul din fata cabanei, în care se aduna ploaia si  caruia ii dadeam drumul pe noi cand ne era cald, toate acestea plus crestele inzapezite pe alocuri ale Muntilor Fagaras, aerul tare de munte si veselia noastra molipsitoare, toate au facut din sederea noastra acolo, o perioada memorabila si de neuitat.
Am urcat prin paraie de munte reci ca si gheata, am reusit sa ne descurcam cu un sandvish cu cascaval si jumatate de ardei o zi intreaga, ne-am catarat prin hatisuri de mure si zmeura coapta, mmmmmmmmmmm!! dulce ca si mierea, am cules fragute parfumate, am mancat mere acrisoare de vara, afine si mure parguite, ne-am imbaiat la "bulboaca", un loc unde raul Avrig clocoteste înspumat si sapa furios parca din stanca muntelui, am facut ceai din menta salbatica si cimbrisorul salbatic pe care l-am indulcit cu miere dulce de albine, am vindecat rani provocate de intepaturi sau muscaturi de insecte doar cu patlagina lata frecata pe locul dureros, am spalat la rau hainele murdare dupa o zi de urcus, am pictat pe pietrele culese in timpul zilei chipuri zambitoare si le-am vopsit si lacuit in culorile curcubeului fericirii, am ras si am invatat sa fim fericiti cu "putinul" pe care ti-l daruieste muntele cu generozitate. Am invatat ca omul nu are nevoie de nimic in plus, omul poate fi fericit in comuniune cu natura si ca fiecare zi este o noua aventura daca stii sa te deschizi spre asa ceva, am invatat ca a darui te face mai fericit decat a lua, am invatat ca muntii nostri sunt protectorii dintotdeauna ai romanilor, am invatat plantele medicinale si proprietatile lor, am invatat sa privim viata ca pe un ansamblu de aventuri, am invatat unde e nordul si cate picioruse are un miriapod. Am reinventat viata sanatoasa si libera! Noi toti TOGETHER!
Am intrebat copiii intr-o buna dimineata: "ce inseamna sa fi liber?" si am primit raspunsul firesc prin glasul sincer al unei fetite in varsta de 10 ani, Dora: "liber esti atunci cand poti face alegeri."
Subscriu 100% la aceasta, LIBER ESTI ATUNCI CAND POTI FACE ALEGERI!
Vacanta placuta in continuare!
Mihai Corui-antrenor BCTogether

O initiativa deosebita, pe care suntem siguri ca cei de la Scoala 2 o sa o aprecieze cum se cuvine.Ii multumim domnului Mihai Corui pentru material si...speram ca la echipa pe care o conduce cu pricepere sa paseasca multi, cat mai multi dintre elevii nostri. Pentru ca este un cadru civilizat de care avem toti nevoie in aceasta perioada.(I.L)