marți, 22 martie 2016

Ziua Internațională a Poeziei

Imagini pentru poezie
21 martie a fost declarată de UNESCO, începând din anul 1999, ca o recunoaștere a contribuției  la îmbogățirea culturii și spiritualității universale a oamenilor de cultură, Ziua Internaţională a Poeziei. În această zi se doreşte mai mult ca oricând să se susțină creația poetică şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
          Primele manifestări dedicate “Zilei Internaționale a Poeziei”, în România au fost reprezentate de Fundația Culturală „Orient Latin” si de Asociația Culturală ADSUM care au organizat începând din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru a marca importanţa acestui moment. După anul 2009 s- au organizat manifestări ample dedicate “Zilei internaționale a poeziei”. 

Imagini pentru poezie
O zi atât de importantă a fost marcată şi la noi în şcoală prin diferite activităţi. La clasele a VIII- a A şi B s-a recitat din lirica românească, din Eminescu, Blaga, Arghezi, Minulescu, iar la clasa a VI-a A a fost invitată doamna bibliotecară Victoria Oltean să le vorbească elevilor despre importanţa lecturii în viaţa noastră şi despre activităţile importante ale Bibliotecii Judeţene. Şi, deoarece cu toţii iubim poezia, s-au recitat şi aici versuri din cele mai frumoase creaţii ale poeţilor noştri. Apoi, doamna bibliotecară a prezentat multe volume de versuri din diferite colecţii pentru a- i atrage pe copii spre bibliotecă şi spre lectură. Deşi timpul s- a scurs repede, s- a făcut o trecere în revistă a celor mai valoroşi poeţi români pentru a fi cât mai bine cunoscuţi de către elevi.
           Elevii, receptivi, au recitat cu intonaţie şi multă expresivitate poeziile alese.
Imagini pentru poezie
           Promovarea lecturii unor versuri ori recitarea poeziilor se impune ca o necesitate la clasele gimnaziale şi nu numai, pentru că este şi aceasta  o modalitate de a modela suflete, de a sensibiliza.
          Cu aceste activităţi, consider că am reuţit şi noi, într-o oarecare măsură să promovăm poezia şi poetul, să trăim câteva momente în atmosfera unei sărbători care este, firesc, şi a noastră.
La mulţi ani, Poezie! La mulţi ani celor ce ştiu să se apropie de versuri cu drag, cu sentiment, cu bucurie şi trăire!


                       Prof. Codruţa Băciuţ