vineri, 15 decembrie 2023

PE URMELE LUI BOLYAI

Acum 200 de ani, în 1823, Bolyai János a creat geometria neeuclidiană. A demonstrat că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelalte axiome ale geometriei și a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă și că se poate dezvolta o nouă geometrie mai generală pe care a denumit-o știința absolută a spațiului. Organizația mondială UNESCO a declarat oficial anul 2023 ca fiind anul comemorării lui Bolyai János. 

Pentru a sărbători această aniversare, Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” a organizat un concurs, PE URMELE LUI BOLYAI.

Scopul competiției a fost cunoașterea și popularizarea celor doi Bolyai în rândul elevilor. Au dorit  să ofere o oportunitate pentru elevii claselor a VI-a – VIII-a, din Târgu Mureș, pentru a afla mai multe despre cei doi polihistori, pentru a descoperi locuri și clădiri care sunt strâns legate de cei doi Bolyai.

Au participat la competiție echipe din gimnaziile din Târgu Mureș, iar școala noastră a fost reprezentată de 2 echipe: una de la secția maghiară și o echipă de la secția română. Echipele au fost formate din 4 elevi. Cei patru membri ai echipei au fost elevi din clasele a VI-a – a VIII-a.

În cadrul unei plimbări în oraș, echipele au avut ocazia să cunoască clădirile și spațiile care sunt într-un fel conectate cu cele două figuri Bolyai. Echipele trebuiau să rezolve probleme în diferite locații. Sarcinile au evaluat cunoștințele dobândite despre viața și munca celor doi Bolyai.

Echipa " Paralellák" de la secția maghiară a obținut locul III, iar echipa "4 for Bolyai"  de la secția română a primit premiul special al juriului.

Membrii echipei " Paralellák": Balázsi Adrienn Tímea, Bényi-Peti Bernadett, Sárossy Mónika și Szikszai Emma-Regina, cls. a VII-a D.

Elevele au fost pregătite de profesoara de matematică Bartos Honorea Gizella.

Membrii echipei "4 for Bolyai": Mureșan Alexia și Rațiu Ana Maria din cls. a VII-a B, respectiv Oltean Cristiana și Turdean Cleo din cls. a VIII-a A.

Elevele au fost pregătite de doamna profesoară de matematică Roșca Sorina Petronela.

Felicitări pentru rezultatele obținute!