sâmbătă, 29 martie 2014

Ora oficială de vară

 România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.
Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.
 Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Sursa: http://www.gandul.info/stiri/ora-de-vara-cand-se-schimba-ora-romania-trece-duminica-la-ora-oficiala-de-vara-12350433

Vraja Palatului Copiilor, la început de Primăvară


"Departe de tumultul cotidianului, dar în inima oraşului, o oază de calm. Este poate cea mai potrivită descriere a Cercului de jurnalism şi a Cenaclului literar “Amadeus”, care funcţionează în cadrul Palatului Copiilor din Târgu-Mureş, coordonate de Codruţa Băciuţ. Vineri, 21 martie, aici s-au adunat zeci de copii, însetaţi de cultură.
Sfaturi şi eschive, la start
Aceşti copii se adună de câteva ori pe săptămână aici, dar evenimentul de vineri a fost unul deosebit. Micii jurnalişti şi poeţi au avut în vizită una dintre figurile proeminente ale culturii mureşene, în persoana poetului şi publicistului Nicolae Băciuţ. Copiii, aflaţi la primele poezii, la primele articole, au fost iremediabil prinşi în atmosfera blândă, de-a dreptul atemporală, a Palatului, şi preţ de câteva ceasuri, au stat cu răsuflarea tăiată, ascultând sfaturile invitatului. Aceeaşi copii, pe care o societate întreagă îi presupune a sta hipnotizaţi în faţa diverselor ecrane, s-au dovedit a fi dornici să absoarbă toate cunoştinţele din această întâlnire. “Este important să furi startul”, spunea Nicolae Băciuţ, iar copiii i-au urmat sfatul.
Timizi şi în acelaşi timp tupeişti, cu emoţiile mascate sau nu, viitorii jurnalişti au pregătit desigur şi o seamă de întrebări pentru mai-marele lor coleg, într-o succesiune  emoţionantă, dar şi plină de umor involuntar. “Jurnalistul nu este adversarul intervievatului, ci partenerul acestuia”, i-a sfătuit publicistul, iar copiii au profitat de ocazie. “Voi întrebaţi-mă ce vreţi, că eu tot ce vreau eu o să răspund”, le-a mai spus cu umor Nicolae Băciuţ, punându-le la rândul lui întrebări care s-au dorit a fi uşor incomode. “Care a fost ultima carte pe care ai citit-o”, a sunat una dintre acestea, adresată unuia dintre cei mai curajoşi mici jurnalişti, Dragoş. Cu prezenţă de spirit şi spontaneitate, acesta a stârnit hohote de râs scuzându-se. “Aş prefera să trec la următoarea întrebare”, a eschivat Dragoş.
Poezia realităţii sună bine
Importanţa dobândirii unei bogate culturi generale este cunoscută la Cerc, Codruţa Băciuţ explicând ulterior că eschiva lui Dragoş a fost doar din modestie. “Ultima carte citită de către Dragoş a fost “Bătrânul şi marea” a lui Hemingway”, performanţă deloc banală pentru un elev în clasa a VI-a. Avem copii deştepţi, copii care vor să facă ceva în viaţă, oricine se poate convinge de asta vizitând oricare dintre cercurile care funcţionează la Palat. Construiesc, inventează, cântă şi dansează, dar mai important, se desăvârşesc pentru viaţă. Activitatea de vineri a fost colorată de participarea Iustinianei Hancu, care, cu chitara ei, a oferit intermezzo-urile muzicale.
Iustiniana, elevă în clasa a VIII-a, a interpretat, printre altele, o compoziţie proprie în premieră, dar ne-a făcut încă o supriză. “Din toamnă voi părăsi Cercul, pentru că voi merge la un liceu militar”, a surprins eleva, dovadă că aceşti copii se pregătesc atent pentru viaţă. De la poezie şi chitară la cariera militară, pare un pas important. “Sunt conştientă că este greu să-ţi construieşti o carieră în muzică”, consideră Iustiniana. “Cântatul o să rămână doar un hobby. Nu o să renunţ niciodată la muzică, şi Armata are fanfară. O să le îmbin pe toate, pregătirea fizică, poezia, armata, şi o să iasă ceva frumos”, spune viitoarea ofiţer cu suflet de poet. Aşa arată realitatea poeziei la Cenaclul Palatului Copiilor, aşa sună poezia realităţii aici. Şi sună bine."
A consemnat Edith VEREŞ pentru cotidianul Zi de Zi

luni, 24 martie 2014

Respect pentru persoanele cu sindrom DOWN

"Mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi vineri au purtat dungi, ca să-şi arate respectul pentru persoanele cu sindromul DOWN! Mulţumim şi celor care au şi postat poze despre acest eveniment!
 În pozele ajunse la noi au participat în total 368 de persoane. Câştigător absolut este Gimnaziul Bernády. Pe poza postată de ei 240 de elevi şi învăţători sunt îmbrăcaţi în dungi! 
Implicare exemplară au arătat şi cei de la Şcoala de la Hodoşa, unde clasa I-IV, au puţini elevi, dar ca să fie şi mai numeroşi pe poză, s-au alăturat elevilor părinţi, bunici şi chiar şi un bebeluş de câteva luni toţi îmbrăcaţi în dungi. S-au mobilizat Şcoala Incluzivă nr. 1 din Tîrgu-Mureş, Asociaţia Impuls din Luduş, Liceul reformat, Liceul Unirea şi alţii de care nici nu ştim  Au fost alături de cei cu Down şi instituţii: Televiziunea Tîrgu Mureş, Ortoprofil şi Radioul Erdely FM. Chiar şi un câine a purtat dungi în această zi minunată.

Acum urmează doar să arătăm înţelegere şi respect celor cu sindromul Down în toate zilele anului la şcoală, la locuri de muncă şi în viaţa de zi cu zi. Vă mulţumim!"
Fundatia Alpha Transilvana

marți, 18 martie 2014

O povestire cu talc

"Era odata un barbat care sedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetati din Orientul Mijlociu. Un tanar se apropie intr-o buna zi si il intreba:
– Nu am mai fost niciodata pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetati?
Batranul ii raspunse printr-o intrebare:
– Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
– Egoisti si rai. De aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo.
– Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.


Putin dupa aceea, un alt tanar se apropie de omul nostru si ii puse aceeasi intrebare:
– Abia am sosit in acest tinut. Cum sunt locuitorii acestei cetati?
Omul nostru raspunse cu aceeasi intrebare:
– Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
– Erau buni, marinimosi, primitori, cinstiti. Aveam multi prieteni acolo si cu greu i-am parasit.
– Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.


Un negutator care isi aducea pe acolo camilele la adapat auzise aceste convorbiri si pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta, se intoarse spre batran si ii zise cu repros:
– Cum poti sa dai doua raspunsuri cu totul diferite la una si aceeasi intrebare pe care ti-o adreseaza doua persoane?
– Fiule, fiecare poarta lumea sa in propria-i inima. Acela care nu a gasit nimic bun in trecut nu va gasi nici aici nimic bun. Dimpotriva, acela care a avut si in alt oras prieteni va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. Pentru ca, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei."

vineri, 14 martie 2014

Scoala in viitor

Proiect la limba germana realizat de elevele Rusu Genoveva si Ormenisan Sorina din clasa a VIII a B.
8B - Video Maker

sâmbătă, 8 martie 2014

Dedicatie mamei

8 Martie

Mi-a şoptit un îngeraş,
Că eu sunt un copilaş.
Şi vin la tine duios,
Cu un bucheţel frumos.
Şi eu o să-ţi spun aşa:
„La mulţi ani, mămica mea!”

Cerghezan Denisa
Clasa a V-a B
Şcoala Gimnazială „dr. Bernady Gyorgy”

prof. Diaconu Mariana

8 martie, Ziua Femeii

Click here for more graphics and gifs!Click here for more graphics and gifs!

8 Martie

Ziua de 8 Martie a fost pregatită de elevii clasei a III-a A cu multă atenţie şi gingăşie. Din 
mânuţele lor harnice au ieşit darurile pentru mămici. Gândurile duioase aşternute pe petale de 
flori au format ,,Buchetul iubirii’’. 


La mulţi ani, iubită mamă! 

De 8 Martie 
Îmbrăţişez femeia 
Care mi-a dat viaţă 
Şi îi sărut obrajii 
Cu dragoste şi dor. 
Urându-i viaţă lungă 
Şi fericire multă 
Doresc s-o am alături 
De mine tot mereu. 
 La mulţi ani, iubită mamă! 


 Prof. înv. primar: Zita- Kamelia Rusu

luni, 3 martie 2014

Dacă e martie ... este Creangă!

3A - slideshow

,,Mărţişorul literaturii române’’, Ion Creangă, a fost sărbătorit azi, 03 .03, 2014 de elevii clasei a III-a A. Însoţiţi de d- na bibliotecară, Victoria Oltean, ne-am deplasat la Biblioteca Judeţeană Mureş- Secţia Artă. D-na bibliotecară Angela Macarie ne-a  prezentat momente din viaţa şi activitatea marelui nostru povestitor.
Câţiva elevi talentaţi au prezentat  povestiri  în versuri ce ilustrau opera  lui Creangă.
Prin lungi aplauze am recunoscut şi apreciat talentul micilor protagonişti.

Am urmărit prima parte din filmul,, Amintiri din copilărie’’ realizat după  capodopera lui Ion Creangă. 
 prof. înv. primar     Rusu Zita-Kamelia