sâmbătă, 29 martie 2014

Vraja Palatului Copiilor, la început de Primăvară


"Departe de tumultul cotidianului, dar în inima oraşului, o oază de calm. Este poate cea mai potrivită descriere a Cercului de jurnalism şi a Cenaclului literar “Amadeus”, care funcţionează în cadrul Palatului Copiilor din Târgu-Mureş, coordonate de Codruţa Băciuţ. Vineri, 21 martie, aici s-au adunat zeci de copii, însetaţi de cultură.
Sfaturi şi eschive, la start
Aceşti copii se adună de câteva ori pe săptămână aici, dar evenimentul de vineri a fost unul deosebit. Micii jurnalişti şi poeţi au avut în vizită una dintre figurile proeminente ale culturii mureşene, în persoana poetului şi publicistului Nicolae Băciuţ. Copiii, aflaţi la primele poezii, la primele articole, au fost iremediabil prinşi în atmosfera blândă, de-a dreptul atemporală, a Palatului, şi preţ de câteva ceasuri, au stat cu răsuflarea tăiată, ascultând sfaturile invitatului. Aceeaşi copii, pe care o societate întreagă îi presupune a sta hipnotizaţi în faţa diverselor ecrane, s-au dovedit a fi dornici să absoarbă toate cunoştinţele din această întâlnire. “Este important să furi startul”, spunea Nicolae Băciuţ, iar copiii i-au urmat sfatul.
Timizi şi în acelaşi timp tupeişti, cu emoţiile mascate sau nu, viitorii jurnalişti au pregătit desigur şi o seamă de întrebări pentru mai-marele lor coleg, într-o succesiune  emoţionantă, dar şi plină de umor involuntar. “Jurnalistul nu este adversarul intervievatului, ci partenerul acestuia”, i-a sfătuit publicistul, iar copiii au profitat de ocazie. “Voi întrebaţi-mă ce vreţi, că eu tot ce vreau eu o să răspund”, le-a mai spus cu umor Nicolae Băciuţ, punându-le la rândul lui întrebări care s-au dorit a fi uşor incomode. “Care a fost ultima carte pe care ai citit-o”, a sunat una dintre acestea, adresată unuia dintre cei mai curajoşi mici jurnalişti, Dragoş. Cu prezenţă de spirit şi spontaneitate, acesta a stârnit hohote de râs scuzându-se. “Aş prefera să trec la următoarea întrebare”, a eschivat Dragoş.
Poezia realităţii sună bine
Importanţa dobândirii unei bogate culturi generale este cunoscută la Cerc, Codruţa Băciuţ explicând ulterior că eschiva lui Dragoş a fost doar din modestie. “Ultima carte citită de către Dragoş a fost “Bătrânul şi marea” a lui Hemingway”, performanţă deloc banală pentru un elev în clasa a VI-a. Avem copii deştepţi, copii care vor să facă ceva în viaţă, oricine se poate convinge de asta vizitând oricare dintre cercurile care funcţionează la Palat. Construiesc, inventează, cântă şi dansează, dar mai important, se desăvârşesc pentru viaţă. Activitatea de vineri a fost colorată de participarea Iustinianei Hancu, care, cu chitara ei, a oferit intermezzo-urile muzicale.
Iustiniana, elevă în clasa a VIII-a, a interpretat, printre altele, o compoziţie proprie în premieră, dar ne-a făcut încă o supriză. “Din toamnă voi părăsi Cercul, pentru că voi merge la un liceu militar”, a surprins eleva, dovadă că aceşti copii se pregătesc atent pentru viaţă. De la poezie şi chitară la cariera militară, pare un pas important. “Sunt conştientă că este greu să-ţi construieşti o carieră în muzică”, consideră Iustiniana. “Cântatul o să rămână doar un hobby. Nu o să renunţ niciodată la muzică, şi Armata are fanfară. O să le îmbin pe toate, pregătirea fizică, poezia, armata, şi o să iasă ceva frumos”, spune viitoarea ofiţer cu suflet de poet. Aşa arată realitatea poeziei la Cenaclul Palatului Copiilor, aşa sună poezia realităţii aici. Şi sună bine."
A consemnat Edith VEREŞ pentru cotidianul Zi de Zi