marți, 20 ianuarie 2015

SUB SEMNUL LUI EMINESCU

 Săptămâna care abia s- a încheiat a fost dedicată şi de şcoala noastră unor activităţi desfăşurate sub auspiciile zilei de naştere a “domnului nemuririi noastre”, MIHAI  EMINESCU.

          Înziua de13 ianuarie, 2015, sub genericul„Mihai Eminescu- Poet naţional şi universal” a avut loc o oră de limba şi literatura română la clasa a VII- a B, la Biblioteca Judeţeană Mureş- secţia pentru copii, în cadrul parteneriatului cu aceasta, la care au fost invitaţişi părinţi ai elevilor şi doamna dirigintă Alina Moldovan. Activitatea desfăşurată s- a dorit a fi o lecţie de omagiere a poetul naţional printr-o prezentare a temelor creaţiilor eminesciene şi printr-un moment liric inedit.
Această activitate a debutat cu o prezentare  a poetului nostru naţional prezent în cultura universală şi li s-a explicat elevilor de ce este considerat Eminescu poet universal. Pentru a se sublinia ideea de universalitate au fost enumerate unele poezii cu teme din literatura universală care au fost traduse şi în alte limbi, engleză, franceză, latină. Poeziile recitate au ilustrat teme îndrăgite , precum natura , dragostea  şi copilăria:„Când amintirile”- Cârlan Lavinia, „De ce nu- mi vii?”- Florea Maria Fabiana şi Miclea Adrian( în engleză), „Ce e amorul?”- Moldovan Mălina, „La steaua”- Molomfălean Adela, „Somnoroase păsărele”- Rus Raluca (în latină)şi Băciulescu Raul, „O, rămâi”- Olar Sergiu. Elevul Prunaş Ozeo a adus la cunoştinţa colegilor săi o foarte frumoasă poezie scrisă de tatăl său în memoria marelui poet, poezie intitulată atât de sugestiv „Recunoştinţă”, iar la final, elevii au rostit creaţia clasei, poezia „Omagiu poetului”, reuşind să-i impresioneze pe cei prezenţi.
Elevii au fost foarte receptivi. Doamna bibliotecară le-a pregătit elevilor şi o expoziţie de carte cu cele mai vechi şi noi volume, antume şi postume ale lui Eminescu.
        Lecţia a fost realizată de prof. Codruţa Băciuţ, cu sprijinul doamnei bibliotecare Victoria Oltean.

Sub genericul „LA STEAUA", la statuia lui Mihai Eminescu a avut loc sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale şi totodată s-a sărbătorit împlinirea celor 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Manifestările au fost organizate de Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Târgu-Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş şi Radio România Târgu-Mureş. La această manifestare au participat mai multe clase din şcoală, ori elevi însoţiţi de părinţi. După slujba de pomenire, de la Biserica de Lemn, unde Eminescu a poposit, în anul 1866, în drumul său spre Blaj, a urmat drumul până la statuie, printre lumânări aprinse şi candele ţinute în mâini de elevi de la Colegiul Naţional “Unirea” şi de la alte licee târgumureşene.
            Manifestările dedicate poetului la statuia acestuia, împodobită cu o imensă ghirlandă de garoafe roşii, au început cu Imnul de Stat al României, intonat de elevul şcolii noastre, Sebastian Şerban, din clasa a VI-a A, după care a urmat cuvântul de deschidere rostit de prof. dr. Mioara Kozak, inspector de specialitate, apoi momentele omagiale ale manifestării. Moderator a fost domnul dr. Valentin Marica, senior-editor la Radio Târgu-Mureş.
           După discursurile unor oficialităţi mureşene au fost decernate, de către prof. Ştefan Someşan, inspector şcolar general la I.Ş.J. Mureş, „Placheta Eminescu", unor personalităţi ce au sprijinit, cultura în judeţul nostru: dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş, Valerica Duicu, profesoară de limba şi literatura română, ec. Maria Precup, primarul Reghinului, şi Daniel Camară, preot-profesor la Liceul Teoretic „Samuil Micu" din Sărmaşu.
 Ansamblul Coral „Belcanto" al Liceului „Samuil Micu" din Sărmaşu, dirijat de preot-profesor Daniel Camară, Ansamblul Coral „Armonia" din Sighişoara dirijat de Szavuly Bernadetta, au creat momente muzicale deosebite, iar printre momentele poetice susţinute  de elevi s- a numărat şi cel oferit de Iustiniana Hancu de la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian", fosta elevă a şcolii noastre.
    O altă activitate a scolii a fost cea de vineri, 16  ianuarie, 2015desfăşurată în Sala de conferinţe a Liceului Tehnologic „Avram Iancu”şi intitulată „Dor de Eminescu”.În vederea unei mai bune însuşiri a liricii eminesciene, concursul iniţial, de recitări, şi- a îmbogăţit aria de cuprindere cu încă două concursuri. Această activitate a debutat  cu o prezentare  a poetului nostru naţional, pe fond muzical „Eminescu”, de Doina şi Ioan Aldea Teodorovici . Au fost evocate  câteva momente din biografia poetului. Apoi s-a precizat că, la împlinirea celor 165 de ani de la naşterea lui Eminescu, activitatea, aflată la cea de-a XV-a ediţie se doreşte a fi o încercare ce oferă posibilitatea de afirmare a elevilor talentaţi.
Concursul de interpretare artistică „Dor de Eminescu” a fost extins, aşadar, cu încă două Concursuri, cel de Eseuri şi cel de Ilustaţie plastică, în felul acesta, activitatea devenind complexă, incluzând nu numai elevii claselor a VII-a, ci şi pe cei din clasele a V-a şi a VI-a- pentru Concursul de ilustraţie plastică şi pe elevii claselor a VIII-a pentru Concursul de Eseuri.
Din program, câteva momente:
1.         Recitare: Voicilă Daniela- elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, cu poezia „ Eminescu n- a existat”, de Marin Sorescu;
2.         Moment surpriză- realizat de câştigătoarea concursului din anul precedent, Mădălina Matei, elevă în clasa a VIII- a B, recitarea poeziei din ediţia anterioară „Şi dacă” şi interpretarea melodiei „O, rămâi”, acompaniată la chitară de o altă elevă invitată la activitate, Justiniana Hancu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”;
3.         Melodie: Şerban Sebastian, elev în clasa a VI-a A - „Pe lângă plopii fără soţ”.
4.         Concursul de interpretare artistică- recitările celor 23 de elevi înscrişi în concurs.
Menţionez că a fost o adevărată onoare pentru noi, participarea la activitate a d-nei insp. ISJ- Mioara Kozak, care, de altfel a fost şi preşedintele juriului la concursul de interpretare artistică devenit deja o tradiţie a şcolii. Doamna inspector a jurizat alături de d-na prof. consilier-ed. Vita Enescu Krisztina şi de eleva Mădălina Matei, câştigătoarea concursului din 2014.
În timpul retragerii juriului pentru deliberare, toţi cei prezenţi au vizionat filmuleţul „Eminescu- biografie, recitări”. Apoi a fost recitată poezia „Omagiu poetului nepereche”- creaţia clasei a VII-a B.
S-a jurizatşi Concursul de eseuri. Juriul a fost format din: prof. dr. Liliana Sabău, prof. Mariana Diaconu şi bibl. Victoria Oltean. De asemenea s-a jurizat Concursul de ilustraţie plastică, de către juriul constituit din: prof. de desen Dafin Cosma, prof. Judit Ionescu şi bibl. Gyongy Varga.
A urmat Festivitatea de premiere a celor trei concursuri la care cei mai buni elevi au obţinut diplome şi premii, iar în încheierea activităţii noastre a recitat eleva Mădălina Bălăşoiu, din clasa a VIII-a A, poezia „Rugăciune”.
            S- au implicat în realizarea manifestării omagiale: prof. de limba şi literatura română: Codruţa Băciuţ, Liliana Sabău, Mariana Diaconu, Judit Ionescu şi Fustos Timea, prof. de desen Dafin Cosma, cele două doamne bibliotecare, Victoria Oltean şi Gyongy Varga.
Au fost alături de noi, domnul director Ioan Borgovan, d-na Alina Moldovan, diriginta clasei a VII-a B.Am primit şi sprijinul d-nei prof. de limba română Andreea Togănel, de la Liceul Tehnologic „Avram Iancu”.
Pe parcursul întregii săptămâni, atât  la orele de limba şi literatura română, cât şi la orele de dirigenţie, au fost realizate momente lirice, momente literar- artistice dedicate lui Mihai Eminescu. Prezenţa lui va fi mereu printre noi, pentru că, aşa cum afirm prof. univ. dr. Romul Munteanu:

“Eminescu nu este, asadar, pentru noi, un romantic întârziat, ci un scriitor care a creat un discurs liric etern, un creator sincronizat cu marea literatura a epocii sale, un contemporan al tuturor timpurilor”
Prof. Codruţa Băciuţ


Concurs ,,Dor de Eminescu’’

Concursul ,,Dor de Eminescu’’ aflat la a 15-a ediţie, s-a desfăşurat anul acesta în Sala de conferinţe a Liceului Tehnologic ,,Avram Iancu’’.
Din anul acesta concursul şi-a lărgit orizonturile prin iniţierea altor două secţiuni, anume: arte plastice şi eseu.
Concursul sau, mai bine zis, mometul, a început prin recitarea poeziei ,,Trebuiau să poarte un nume’’ de Marin Sorescu, interpretată de  Voicilă Daniela, elevă la Şcoala Gimnazială “ Mihai Viteazul”. A urmat Justiniana Hancu, fostă eleva a Şcolii Gimnaziale ,,Dr. Bernady Gyorgy’’, ne-a încântat cu acorduri de chitară şi cu poezia lui Mihai Eminescu ,,O, rămâi’’. Câştigătoarea concursuluide anul trecut a avut onoarea să facă parte din juriu şi nu doar atât: a recitat poezia cu care a câştigat anul trecut şi acompaniată de Hancu Justiniana a şi cântat. Sebastian Şerban, din clasa a VI-a a interpretat ,,Pe lângă plopii fără soţ’’ de Mihai Eminescu.
Concursul s-a desfăşurat foarte bine, în opinia mea. Participanţii au fost emotionaţi dar, cum spunea doamna inspector Mioara Kozak, preşedinta juriului, emoţiile ne fac mai umani. Consider acest concurs o bună oportunitate de culturalizare şi de a ne arăta dorul nostru către marele poet Mihai Eminescu.
În încheiere aş vrea să mulţumesc organizatoarei concursului Codruţa Băciuţ pentru oportunitatea adusă generaţiilor noastre, sper ca acest concurs să dăinuească multe genereaţii şi de acum înainte, pentru că niciodată Eminescu nu va dispărea din inimile noastre.


                                     A consemnat,
 Nicolici Dragoş-clasa a VII-a A, jurnalist