marți, 29 noiembrie 2016

Pământ românesc

Pământ românesc
Carmen Moldovan
Clasa a VIII-a B


    1 Decembrie  e Ziua Naţională a României, 1 Decembrie e sărbătoare, 1 Decembrie e zi cu importanţă . Pe 1 Decembrie toţi sunt patrioţi, toţi îşi iubesc pământul şi toţi iubesc România. Dar...atunci de ce simţim asta doar pe 1 Decembrie? De ce în restul anului gândim pesimist şi ne părăsim pământul? De ce? E o întrebare rar pusă, cu un răspuns evitat de cei în cauză. Toţi pleacă, se îndepărtează de ţara natală sub pretextul societăţii corupte şi a generaţiei fără viitor.
     Mă plimb în miezul nopţii, nu scot niciun sunet, las liniştea să mă înconjoare. Doar privesc şi observ, mă gândesc şi trag concluzii. Privesc cerul şi îmi dau seama că şi noi, acest popor, suntem exact ca stelele : strălucim şi suntem frumoşi, dar întunericul din jur ne întunecă mintea. Trebuie să gândim dincolo de noapte, să zărim răsăritul şi să lăsăm soarele să ne lumineze drumul. Suntem stele: singure nu putem forma o constelaţie.
     Societatea suntem noi, noi suntem România . Pământul nu are nicio vină . El e doar drumul, fie el rău sau bun, noi alegem în ce direcţie o luăm . România e frumoasă. România e atât pământ , cât şi oameni . Înainte de Unirea de la 1 decembrie 1918, România era doar munte, era doar câmpie şi ape . Unirea a dat viaţă acestor elemente şi le-a contopit într-un întreg. Unirea a fost creionul cu care, pe foaia albă de tărâm separat, dezgolit, simplu ...un clişeu, s-a desenat o ţară ce a prins nuanţă prin prisma culorii sale puternice .
     Unirea a însemnat viaţa acestei ţări... Noi suntem copiii României, noi suntem viitorul. Dacă ceva nu e bine în ţara asta, noi suntem. De Ziua Naţională, prezentul este îmbibat în sentimentul întregirii din trecut, care consideră viitorul ca o binecuvântare.


luni, 28 noiembrie 2016

Castigatorii concursului "Decoreaza Receptia Hotelului Privo"

In ultimele doua saptamani, clasele primare din scoala noastra au muncit de zor pentru realizarea unor braduti care vor decora receptia Hotelului Privo. Vineri, 25 noiembrie, acestia au fost ridicati de organizatori si jurizati. 
Din cei 12 braduti finalisti (realizati de elevii din mai multe scoli din oras), doi braduti sunt din scoala noastra. Acestia au fost realizati de cei 36 de elevi ai clasei a IV a A. Doamna invatatoare Viorica Rusu i-a indrumat pe cei mici in tehnica Quilling, (elevii au fost initiati in aceasta tehnica de d-na Maria Oroian, care s-a implicat activ, ca parinte, la orele de abilitati practice si cu alte ocazii cum ar fi Ziua Nationala sau Ziua Femeii) astfel incat fiecare elev a avut propria contributie la produsul final. 
Premiul pentru acest concurs este un spectacol de teatru la Teatrul Ariel, cadouri de la Mos Nicolae si o intalnire cu el (dupa spectacol), precum si doua vouchere a cate 100 lei pentru achizitionarea de materiale de la magazinul Art&Hobby. 
Festivitatea de premiere va avea loc luni, 5 decembrie, la ora 9:30, la Teatrul Ariel.

Felicitari!!!

190 de braduti asteapta sa fie achizitionati pentru a ajuta Asociația "Împreună pentru copiii cu cancer"
Copiii care s-au implicat in acest proiect au facut 
o treaba minunata.

Brăduţii copilăriei - Expoziţie cu scop caritabil

Sunteţi invitaţi la Hotel PRIVO să ajutăm copiii din cadrul asociaţiei “Împreună pentru copiii cu cancer”, prin achiziţionarea brăduţilor de Crăciun decoraţi de elevii claselor 0 – IV din Târgu Mureș, în cadrul proiectului “Decorează recepţia hotelului PRIVO”.
Elevii si profesorii de la Liceul Vocaţional de Artă din Tg. Mureș susţin și ei această cauză caritabilă, 
prin asigurarea unui program de sală adecvat 
spiritului sărbătorilor de Crăciun.



Activitate de Ziua Nationala

Clasele a V a si a VIII a, coordonate de d-na prof. de istorie Luminita Pop, au pregatit referate, poezii si cantece pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie. 
In Sala Festiva a liceului Avram Iancu, astazi, 28 noiembrie, intre orele 10 si 11, elevii s-au putut bucura de vocea talentatului Sebi Serban din clasa a VIII a A, de portul popular al celor din clasele a V a, de descrierile faptelor din 1918 si insemnatatea lor pentru poporul roman si de simtamintele noastre, ale celor de astazi, cand ne amintim ca suntem romani, ca avem o tara frumoasa, iar stramosii nostri au luptat pentru ca astazi sa putem spune: La multi ani, Romania!


vineri, 25 noiembrie 2016

Clasa a VIII a B- dirigentie la American Corner: Lupta impotriva violentei

Vineri, 25 noiembrie 2015, intre orele 9:00-10:30, clasa a VIII a B a participat la o lectie in cadrul campaniei "16 zile de lupta impotriva violentei" la American Corner, unde au vizionat un scurt film cu cazuri de violenta in familie, urmat de discutii legate de centrul local de asistenta pentru violenta in familie si implicarea fiecaruia in lupta impotriva violentei.

Clasele a VIII a la Targu de Arte si Meserii

Miercuri, 23 noiembrie, orele 11-13- clasele a VIII a A si a VIII a C
Joi, 24 noiembrie, orele 11-13- clasele a VIII a B si a VIII a D


sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Concurs judetean: ”Mângâierea clipei...versuri rost(u)ite cu sufletul”.

Vineri, 18 noiembrie 2016, elevii Hancu Nectarie (clasa a V-a B), Codarcea Larisa (clasa a VI-a B) și Șerban Sebastian (clasa a VIII-a A), coordonați și însoțiți de dna. prof. Togănel Andreea-Augusta au participat la concursul județean de interpretare artistică din opera poeților mureșeni destinat elevilor din ciclul gimnazial, ediția a II-a, ”Mângâierea clipei...versuri rost(u)ite cu sufletul”.
Elevul Hancu Nectarie a interpretat poezia ”Mamei”, Valentin Marica și a obținut PREMIUL I (nivelul I- clasele a V-a și a VI-a)
Eleva Codarcea Larisa a interpretat poezia ”Simplă scrisoare”, Eugeniu Nistor și a obținut PREMIUL III (nivelul I- clasele a V-a și a VI-a)
Elevul Șerban Sebastian a interpretat poezia ”Iepurele șchiop”, Nicolae Băciuț și a obținut PREMIUL II (nivelul II- clasele a VII-a și a VIII-a)

Felicitări elevilor care au demonstrat că ”Pentru a exista mari poeți, este nevoie de mari cititori" (recitatori), Walt Whitman 

Mulțumim dnei. prof. Liliana Sabău pentru susținerea și ajutorul acordat  în pregătirea acestor elevi deosebiți și tuturor cadrelor didactice care au sprijinit acest demers.

vineri, 18 noiembrie 2016

Saptamana fructelor si legumelor donate: 14-18 noiembrie

La nivel judetean, scolile au fost implicate intr-un program care se repeta an de an, prin care elevii, pe langa activitati specifice la clasa legate de hrana sanatoasa care include in principal fructe si legume proaspete, au fost indemnati sa doneze fructe si legume in masura posibilitatilor, acestea fiind date mai departe catre fundatii de caritate si intrajutorare. Cei 873 de elevi ai scolii din clasele primare si gimnaziale, au reusit sa stranga in jur de 600-700 kg de fructe si legume, care au fost trimise catre: Casele de tip familial din Sancraiul de Mures 6 si 8 (ii multumim domnului Sala Petru de la Parohia Ortodoxa Tg. Mures Orizont pentru colaborare), Fundatia Sfanta Elisabeta, Fundatia Sf. Francisc si Casa Sf. Cecilia din Tirgu Mures.
Suntem convinsi ca multe suflete se vor bucura in perioada urmatoare de produsele donate de noi si tinem sa le multumim elevilor si cadrelor didactice pentru implicare!
Organizator: prof. Diana Pitea



Lectie la dirigentie: "Traficul de persoane"

Vineri, 18 noiembrie 2016, clasa a VIII a B a avut ca invitat la ora de dirigentie pe d-na Nicoleta Somesan, din partea Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, care le-a prezentat elevilor intr-un mod foarte deschis si interactiv ce inseamna traficul de persoane, cum poti fi in pericol si ce poti face daca esti in pericol.
Ii multumim pe aceasta cale!
Diriginte: prof. Diana Pitea



sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Prevenția traficului de persoane

Traficul de persoane este un fenomen care tinde să ia amploare, tot mai mulți tineri devenind victime ale acestui fenomen, prin luarea deciziei de a pleca în străinătate în căutarea unui loc de muncă bine plătit, sau a unui partener de viață cunoscut prin internet, însă, odată ajunși acolo sunt sechestrați, amenințați, abuzați, transformați în sclavi ai traficanților de carne vie.
Centrul regional Târgu Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane derulează permanent activități cu caracter preventiv, dat fiind faptul că elevii continuă să rămână vulnerabili la toate tipurile de exploatare, fiind necesară o informare permanentă a acestora asupra modalităților de racolare folosite de către traficanți.
În calitate de profesor consilier școlar la Gimnaziul "Dr. Bernady Gyorgy" am răspuns acestei inițiative, realizând împreună cu elevii claselor a VIII-a A, a VIII-a B și a VII-a A activități de prevenție. Am discutat despre etapele traficului de persoane, am vizionat cinci filmulețe oferite de către Centrul regional. Elevii au realizat desene pe această temă și mesaje împotriva traficului de persoane.
Informațiile oferite au fost binevenite pentru elevi.

prof. consilier școlar,
    Luminita Iosif,
psiholog școlar, clinician și psihoterapeut





miercuri, 9 noiembrie 2016

9 NOIEMBRIE 2016- LECTIE DEMONSTRATIVA LA LIMBA ENGLEZA, SUSTINUTA DE D-NUL PROF. MARTON IMRE

Miercuri, in intervalul orar 10-11, clasa a VII a D i-a avut ca invitati la ora de limba engleza pe conducatorii Cercului Pedagogic al profesorilor de limba engleza prof. Gabriela Sandru si prof. Adriana Boiti, care au asistat la o lectie demonstrativa sustinuta de d-nul profesor Marton Imre. Lectia a fost inregistrata, urmand a fi discutata la intalnirea Cercului Pedagogic din data de 25 noiembrie 2016. Lectia a inceput cu o activitate de grup, elevii fiind asezati in 5 grupe a cate 5 elevi fiecare. Acestia au formulat fraze dupa un exemplu dat de catre profesor. Predarea elementelor de vocabular - adjective terminate cu "ed" si "ing"- a fost introdusa prin rezolvarea unui exercitiu din manual, urmata apoi de utilizarea noilor elemente in propozitii alcatuite de elevi. Domnul profesor a verificat la tabla tema de casa realizata de catre elevi, (aranjarea a 8 propozitii in ordinea corecta in care au aparut in text) folosind apoi respectivele propozitii pentru introducerea unui nou element gramatical: timpul Past Perfect Simple. A urmat predarea efectiva, schita de pe tabla fiind foarte clar elaborata, iar explicatiile date de catre d-nul profesor fiind realizate intr-un limbaj usor de urmarit, potrivit cu nivelul clasei. Pe parcursul lectiei, domnul profesor a demonstrat ca isi cunoaste foarte bine elevii, atmosfera din clasa a fost una pozitiva, iar in activitatile propuse au fost implicati toti elevii. Acestia au fost incurajati mereu, iar atmosfera destinsa i-a ajutat sa ceara rezolvarea eventualelor nelamuriri. Lectia s-a incheiat cu explicatii legate de rezolvarea temei de casa. 

Săptamâna altfel 03.10.2016 pictură pe sticlă ICOANA PE STICLA realizate de clasa a VI - a B








ȘCOALA ALTFEL 01.10.2016 CLASA a VI -a A și a VI- a B ORIGAMI







vineri, 4 noiembrie 2016

Scoala Altfel- 4 noiembrie 2016: Campionat Sportiv





BASCHET FETE

CLASELE V-VI
LOCUL I- VB
LOCUL AL II-LEA - VA
LOCUL AL III-LEA- VC

CLASELE VII-VIII
LOCUL I- VIIIB
LOCUL AL II-LEA - VIIA
LOCUL AL III-LEA- VIIIA


FOTBAL BAIETI

CLASELE V-VI
LOCUL I- VIA
LOCUL AL II-LEA - VB
LOCUL AL III-LEA- VA

CLASELE VII-VIII
LOCUL I- VIIA
LOCUL AL II-LEA - VIIIA
LOCUL AL III-LEA- VIIIB
FELICITARI!