Cotidianul Zi de zi a lansat un serial despre inscrierile in clasele I ale gimnaziilor si scolilor generale din judetul Mures. Din toamna, potrivit unei hotarari de guvern emise in decembrie 2009, scolile vor primi bani in functie de numarul de elevi. Astfel scolile de la oras vor primi 2.200 de lei, iar cele de la sate cate 2.600 de lei pentru fiecare elev in contul anului scolar 2010-02011. Cadrele didactice care nu vor avea clase suficient de numeroase risca sa nu-si mai primeasca salariile. Numarul de elevi dintr-o clasa nu trebuie sa scada sub 23, este concluzia la care au ajuns cadrele didactice vizate, dat fiind faptul ca potrivit legii numarul maxim de elevi la clasele mici este 25. In caz de suprasolicitare vor mari numarul elevilor la 27-28, chiar daca nu vor fi destui pentru a forma inca o clasa. Inscrierile au inceput pe 1 martie si prioritar trebuie sa fie primite dosarele copiilor care locuiesc in zona arondata scolilor respective.
Azi va prezentam oferta Scolii Generale nr. 2 din Targu-Mures, o scoala cu vechi traditii, cadre didactice bine pregatite si un program prelungit ce asigura elevilor o masa calda la Restaurantul Predeal din apropiere si pregatirea temelor pentru a doua zi. “Inscrierile pentru anul şcolar 2010-2011 am început în data de 4 ianuarie, iar pana azi (8 aprilie, n.r.) s-au ocupat toate locurile la sectia maghiara iar la sectia romana mai sunt 35 de locuri libere”, declara secretara Ana Man. Tot de la amabila secretara aflam ca pentru anul scolar 2010-2011 conducerea scolii a preconizat cate doua clase pentru fiecare sectie, respectiv romana si maghiara. “Unii parinti au venit pentru ca au auzit de renumele scolii, aducandu-si copiii chiar si Budiu sau Valureni, iar altii pentru ca locuiesc prin apropiere, dar sunt si elevi care vor veni dupa ce se vor termina testarile la Bolyai si la Unirea”, continua Ana Man si prezinta avantajele Scolii Generale nr. 2. “Scoala noastra functioneaza cu program prelungit, de la 8 la 16, copiii iau masa la restaurantul Predeal, de aici din apropiere, urmeaza cursuri de dans, fac sport, merg la teatrul de papusi, invata limbi straine, avem cadre bine pregatite, astfel ca unii parinti vin si cer inscrierea la o anumita invatatoare, iar absolventii nostri ajung la cele mai renumitele licee din oras”, a precizat Ana Man.
Pastrand o transparenta totala, scoala va raspunde in scris, in timp util tuturor solicitarilor de inscriere, afisand pana la data de 7 mai lista copiilor inscrisi in clasa I.
Adresa scolii:
Scoala Generala nr. 2
str. Gheorghe Doja nr. 11
Telefon: 0265-260.787
Program secretariat: 7.00 - 15.00
Program ciclul primar: 8.00 - 16.00
Program bibliotecă: 11.00 - 18.00
Ce trebuie sa faca parintii?
Părinţii trebuie să se prezinte la secretariatul şcolii cu certificatul de naştere şi dovada de vaccinare a copilului, apoi vor completa o cerere de inscriere. In clasa întâi vor fi înscrişi copiii care vor împlini vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar 2009-2010. Pot fi admişi şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului în curs, dar la cererea scrisă a părintelui, tutorelui sau a susţinătorilor legali şi în condiţiile în care dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzatoare.
La înscrierile pentru clasa I, şcolile trebuie să ţină cont de anumite criterii elaborate de Ministerul Educaţiei, şi anume: au prioritate copiii cu domiciliul în zona arondată, cei ai căror bunici au domiciliul în zona arondată; copiii ai căror fraţi sunt elevi ai şcolii; copiii cadrelor didactice şi ai angajaţilor unităţii de învăţămînt. Totodată, se ia în calcul chiar şi locul de muncă al părinţilor în zona din apropierea şcolii sau distanţa cea mai mică faţă de şcoală (dacă domiciliul se află în afara zonei arondate), aflam de la Illes Ildiko, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul ISJ Mureş.
Scurt istoric
Şcoala s-a infiinţat în anul 1888. Pe locul vechii clădiri, între anii 1905 – 1906 s-a construit o şcoală nouă . În anul 1919 se schimba denumirea şcolii în şcoala primară de stat din strada Principele Carol, având secţii de predare română şi maghiară. În 1963 se schimba denumirea în şcoala elementară de 8 ani nr. 2, iar acum se numeşte Scoala Generală nr. 2.
*material preluat din cotidianul "Zi de zi"