sâmbătă, 24 aprilie 2010

“Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea”

In data de 23 aprilie 2010, sub genericul “Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea” s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana Mures, Sectia pentru copii, un program sustinut de elevii clasei a 5-a B cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii Tineretului.
Dupa o introducere facuta de prof. de religie Mihaela Matei, in care au fost prezentate importanta zilei de 24 aprilie si scopul desfasurarii acestei activitati, copiii din clasa a 5-a s-au intrunit intr-un tribunal in care reclamantul Timp a chemat in judecata cele trei generatii: bunicii, parintii si copiii.
Ligia Ungur si Mihai Frunza, procurorul, respectiv judecatorul
au fost la inaltime! Seriosi si gravi, au urmarit cuvantarile celor doi avocati, cel al acuzarii – Claudiu Fodor si cel al apararii – Andreea Almasan, care au impresionat asistenta prin pledoarii de mare tinuta.
Generatia parintilor, raspunzand acuzatiilor ce i se aducea, a reusit sa impresioneze pe toti pana la lac
rimi. Costumati ca niste veritabili “batranei”, Ionut Oltean, Rares Moldovan si Iris Gherendi (care s-a remarcat printr-un talent deosebit si o naturalete iesita din comun), au adus argumente cu care au demolat toate capetele de acuzare.
A urmat apoi generatia parintilor, care a impresionat in momentul in care a argumentat lipsa de timp, stresul si oboseala la care este supusa traind in vremurile actuale. Denisa Sandor, Andreea Fulop, Alex Turdean, si Patricia Bucur, cei care au intrerpretat rolurile parintilor, au fost naturali, spontani si s-au identificat perfect cu noul lor statut de oameni maturi.
Ultimii chemati in boxa acuzatilor au fost copiii. Loredana Ianos, Alex Chirtes, Sebi Cotfas, Iris Cimpean si Raluca Scridon sunt cei care au pus pe tapet toate problemele cu care se confrunta generatia tanara de azi, reusind sa spuna lucrurilor pe nume si sa scoata in evidenta dorinta ca parintii sa fie alaturi de ei si sa-i inteleaga.
Pana ce Curtea a deliberat, Paula Lavric, Flavia Beica si Eduard Paulus au destins atmosfera cu cateva maxime hazlii, glume si intamplari avand ca tema tocmai relatia dintre cele trei generatii.
Procesul s-a incheiat prin rostirea concluziilor si a sentintei.
Reproducem din Hotararea judecatoreasca:
“Suntem tineri asemeni credintei noastre,
batrani asemeni indoielii noastre,
tineri asemeni increderii in noi insine,
batrani asemeni temerii noastre,
tineri asemeni sperantei noastre,
batrani asemeni deziluziei noastre.
Cand totul va fi la pamant, cand cel mai ascuns ungher al sufletului vostru va fi acoperit de zapada pesimismului si de gheata cinismului, doar atunci veti fi intr-adevar batrani.”
Programul a continuat cu dramatizarea poeziei “Leaganul pisicii” de Harry Chapin, in interpretarea elevilor Eduard Paulus si Alex Turdean. Poezia, de o sensibilitate aparte, a reusit sa aduca emotie in randul spectatorilor.
La sfarsit, doi dintre poznasii clasei, Dragos Lazar si Sebi Cotfas, au facut o surpriza spectatorilor, dar si colegilor lor din clasa a 5-a B, punand la cale o sceneta, “Pacala si palaria tatalui”, careia i-au dat o interpretare reusita.
Prezentatorii Horatiu Mailat si Dragos Lazar, eleganti si distinsi, au dat acestei manifestari un aer de gravitate, conform subiectului sensibil ce s-a dezbatut. Prin seriozitatea si tinuta lor cei doi ar putea oricand sa prezinte un spectacol de mai mare amploare.
Bravo, clasa a V-a B!La mai mare!

Si...mai e ceva de adaugat.Pentru a vedea cam ce insemna clasa a V-a B era suficient sa vedeti tabloul dirigintei lor, prof.Mihaela Belean si felul in care au inconjurat-o membri clasei.Era de ajuns atat!Spunea totul!