duminică, 31 iulie 2011

Romania mea*

Zilele trecute am primit pe mail acest text. Consider ca este atat de expresiv, incat merita sa va aruncati o privire asupra lui. Poate o sa va regasiti in gandurile asternute...
Mi se spune că sunt un copil îndrǎzneţ aflat pe treptele maturizǎrii… Frumoasă caracterizare… Mă simt cuprinsă de un vârtej analitic şi mă gândesc că aş putea sǎ decupez scurte fragmente de viaţă autentic românească, într-o dimineaţă frumoasă de vară. De comun acord cu gândurile mele, mai ridic odatǎ binoclul şi privesc în zare pentru a da frâu liber vocii interioare. Astfel, privesc la România, aceastǎ ţarǎ teribil de simplǎ şi frumoasǎ, trecutǎ adesea prin focurile unor rǎzboaie, despre care am învăţat la istorie că nu au fost întotdeauna ale ei, aclamatǎ  şi blamată, şi oacheşǎ, cu oameni care visează să trăiască în altă ţară. Iluzoriu? Nu ştiu ce să zic de la înălţimea celor 17 ani ai mei...
Este ţara mea, ţarǎ scǎpatǎ din mânǎ ce se îndreaptǎ spre un declinul sadic creat de propriile mentalitǎţi? Ar fi absurd sǎ pun aceste cuvinte pe umerii numelui de România? Nu, eu nu sunt în mǎsurǎ sǎ învinuiesc ţara pentru

vineri, 29 iulie 2011

Sirena


În albastrul infinit,
În adâncul nesfârşit,
O biată sirenă plânge,
De durere mai se stinge.

Mama ei- departe
În albastrul infinit.
Tatăl ei – aproape
În adâncul nesfârşit.



Ea simte iubire
De mamă şi tată
Chiar de sunt departe
Pe părinţi îi iartă.

Veselie-n suflet,
Iubirea-i nesfârşită,
Voia bună-i sunet
Pe care nu-l evită.

Mama ei s-a-ntors
Cu iubire-n suflet
Tatăl ei, om bucuros
Pare zilnic mai voios.

Serban Bilac, cls. a IV-a A

sâmbătă, 23 iulie 2011

Rămas bun, clase primare!


               Parcă ieri am păşit pentru prima dată pe poarta şcolii cu ghiozdanul în spate, un buchet de flori în mână şi multe emoţii în suflet. Eram curioasă cum va fi la şcoală pentru că fratele meu îmi povestise că voi afla multe lucruri noi şi interesante.
          Doamna învăţătoare ne-a primit cu multă căldură, ceea ce a dus la dispariţia emoţiilor. Ne-am prezentat toţi pe rând, apoi doamna învăţătoare ne-a vorbit cu blândeţe, ne-a prezentat manualele şi ce înseamnă viaţa de şcolar. Abecedarul mi s-a părut intersant.
          Cu fiecare zi care trecea m-am obişnuit cu doamna învăţătoare şi m-am împrietenit cu colegii.
Aceşti patru ani au trecut foarte repede, parcă mi-aş dori să rămânem în continuare la fel, dar trebuie să-mi iau rămas bun de la clasele primare, deoarece vin alţi copii cărora le vom ceda locul.
Îi mulţumesc doamnei învăţătoare Muntean Florentina pentru răbdarea de care a dat dovadă în aceşti ani şi pentru efortul pe care l-a făcut pentru a ne îndruma, cerându-i iertare pentru că am supărat-o de foarte multe ori.
Vă mulţumesc încă odată din tot sufletul şi vă doresc multă sănătate şi putere de muncă cu generaţiile următoare! 
Diana Harpa, cls. a IV-a B

vineri, 22 iulie 2011

Laslo Camp




In  perioada 22-31 iulie, Laslo camp la Nei Pori , Grecia. Plecarea se face vineri, 22 iulie , ora 18,15, din parcarea de la Real. Iata si cateva din locurile care va asteapta:



joi, 21 iulie 2011

Felia de pepene


Ea nu inţelegea un mesaj al sufletului
mă uitam la ea în ochi deşi ea îşi ferea privirea
am rugat-o,
- lasă mancarea, te rog priveste-ma, nu-ţi fie teamă!
privirea ei fugea speriată din dreapta spre stânga şi din nou se oprea invariabil pe farfuria cu ciuperci prăjite de pe masă
nu putea
îi vorbeam frumos, calm, plin de compasiune şi dragoste
e tot ce pot face
şansa unui nou inceput
barbatul din mine îi ofera dragostea, placerea, surpriza, tot sufletul
un nou inceput
- Nu înteleg ce zici, îmi raspundea ea,
cu ochisori ei,
aşa trebuie să fie
fiecare om are dreptul la opţiune, la inţelegere sau neînţelegere
respect acest drept
totul e de fapt, ÎN MINE!
Am făcut tot ce conştiinţa mi-a şoptit
sufletul meu mi-a ghidat acţiunile.
Îi vorbeam din inima şi prin ochi
dar ea îşi ferea în continuare privirea, a neascultat ce am avut de zis, a preferat să

miercuri, 20 iulie 2011

Kosovo - merita vizionat!


Un documentar fantastic despre o regiune sensibila a Europei, interzis in Cehia, desi e produs exact de televiziunea ceha!

marți, 19 iulie 2011

Renasterea artistica. Leonardo da Vinci


Ratiunea mai presus de credinta , de autoritatea bisericii- aceasta este marea idée a Renasterii.
Pentru evul mediu lumea e creatia lui D-zeu ; pentru Renastere ea este opera muncii si organizarii omenesti.
Renasterea a inceput in Italia fiindca acolo a aparut mai intai o viata urbana , si se identifica cu perioada de destramare a feudalismului si de aparitie a capitalismului.
Italienii Renasterii considerau ca sunt urmasi ai antichitatii si ca aduc la viata arta veche. Ei s-au inspirit intr-adevar din mostenirea antica , dar nu au reinviat-o cum visau umanistii. Ei erau insufletiti de idea de eliberare spirituala a omului.
La rascrucea dintre sec. al-XV-lea si al-XVI-lea s-au format in Italia mari principate. In jurul oraselor de resedinta a acestor principate s-au adunat poeti , artisti , ganditori . Ei erau incurajati de printii ce conduceau principatele – numiti mecena. Printre cei mai cunoscuti mecena s-au numarat: familia Medici la Florenta – prin reprezentantul de seama Lorenzo Magnificul - ,si papii Iuliu al-II-lea si Leon al- X-lea la Roma , si familia Este la Ferrara .
“ Lorenzo , in modul lui de a trai , nu a fost decat un cetatean ca oricare altul sau poate chiar mai simplu sau mai modest decat atatia altii. ………………………………………………………………….
Lorenzo nu a creat Renasterea , a primit-o. A fost format de ea , si el a dus-o pe treptele cele mai inalte.”                                                                                                      
                                                                                                        ( Marcel Brion )

Cei mai staluciti reprezentanti ai artei Renasterii au

luni, 18 iulie 2011

Ce e vara?


Vara pleacă şi iar vine,
Ce e vara pentru tine?
Pentru mine e o zână
Care seamănă c-o Lună.

Florile se tot ivesc
Şi se-arată mult mai des.
Soarele se vede-n zare
Pe la capătul de mare.



Iar acum eu te întreb:
Cum aş putea să o neg?
Vreau să-i spun mereu aşa:
Vară, eşti căldura mea!
Carina Alempi, cls. a IV-a A

duminică, 17 iulie 2011

Tabara pe Valea Budului - Bacau



Elevii clasei a III-a A au petrecut clipe de neuitat, alaturi de invatatoarea lor, inst.Eugenia Turdean si mai multi prieteni, in tabara de pe Valea Budului din judetul Bacau. Cateva dintre activitatile lor sunt cuprinse in slide-ul de mai sus si speram ca ele sa va convinga de modul in care s-au relaxat dupa un an scolar solicitant.

sâmbătă, 16 iulie 2011

Atacul de la Pearl Harbour


Atacul de la Pearl Harbour a fost un atac dat prin surprindere, fără o declaraţie de război, de către marina imperială japoneză bazei navale de la Pearl Harbour, localităţii în care se afla întreaga flotă americană. Acest atac a avut loc în dimineaţa zilei de duminică, 7 decembrie 1941 şi a avut ca rezultat intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de – Al   Doilea Război Mondial.
            Iniţiatorul acestui atac japonez a fost amiralul Yamamata Isoroku  , comandantul „ flotei combinate” japoneze. Încă din luna ianuarie 1941, Yamamato a ordonat contraamiralului Olnishi Takejiro să studieze posibilitatea unui bombardament asupra flotei americane aflate în Hawaii. Contraamiralul a păstrat foarte secret acest plan, singurul om la care a apelat pentru a pune la punct detaliile planului a fost căpitanul de covertă, Minoru Genda cu care apoi a redacta aşa – zisul „ Plan de atac strategic de la Pearl Harbour”. În luna august 1941 , planul a fost prezentat unui număr mai mare de specialişti care au constatat că planul este pe cât de realizabil pe atât de riscant.După presiuni constante făcute de amiralul Yamamato pentru aprobarea şi punerea în aplicare a planului, în cele din urmă pe data de 5 noiembrie 1941 a primit aprobarea neoficială a împăratului, iar după numai două zile s-a decis punerea în aplicare a acestuia pe data de 7 decembrie 1941( ZIUA X). Aprobarea oficială a fost dată doar la 1 decembrie 1941.
            Conducerea atacului a fost încredinţată viceamiralului Naguma Cuichichi şi avea să conţină 353 de avioane lansate de pe 6 nave portavioane, fiind compus din două valuri de atac avion. Scopul primului val era de a  distruge sau de a avaria cât mai mult cu putinţă

joi, 14 iulie 2011

DJ Control face treaba buna vara

Denis Sita, alias DJ Control profita de vara pentru a da curs pasiunii pentru muzica. Vacanta este numai buna pentru a acorda o mai mare atentie fenomenului.  De o vreme mix-urile sale , facute in Avi Cola, si nu numai sunt tot mai reusite. Iata o mostra:




miercuri, 13 iulie 2011

Ce bine e vara!


Eu stau şi mă gândesc
Ce bine e vara!
Acum când eu copilăresc,
Ce frumoasă-i vara!

Vara aduce veselia
Şi căldura pentru toţi,
Uneori şi răcoreşte
Uşurel negrele nopţi.



Ne bucurăm foarte tare,
Toată ziua stăm la soare!
Înotăm şi ne distrăm,
Chiar şi sporturi practicăm.

Acuşi vine şi vacanţa
Şi mergem iar la Constanţa,
Facem plajă, ne jucăm
Şi-uneori ne scufundăm.
Denisa Simon, cls. a IV-a A

luni, 11 iulie 2011

Lumea prin lentila aparatului foto



Ioana Sanda are modul ei de a vedea lumea prin lentila aparatului foto. Am ales cateva dintre fotografiile ei pentru a va bucura...

Adolf Hitler - un geniu al raului


Adolf Hitler s-a nascut pe data de 20 aprilie 1889 in Braunau, Austria,avand ca parinti pe Alois Hitler ,,un om dezagreabil,impulsiv” care il batjocorea foarte des facandu-l sa sufere de pe urma insultelor.Si mama sa,Klara o persoana linistita care precum declara Adolf ,,era singura fiinta pe care am putut sa o iubesc”.     
 In 1895, la varsta de 6 ani Adolf e inscris la scoala formata dintr-o singura clasa, ce consta dintr-o incapere de 60 de metri patrati, dar precum insusi afirma:Slava Domnului am plecat curand de acolo”.Datorita neajunsurilor materiale , familia se muta temporar la Lambach, unde la varsta de 8 ani Adolf ajunge la scoala primara si pentru scurt timp frecventeaza scoala de canto pentru baieti.Dar un nou mediu e intampinat de catre familie care, spre sfarsitul anului 1898 se muta in satul Leonding o casuta,,micuta si scunda”din apropierea unui cimitir.La varsta de 9 ani baiatul ajunge la scoala sateasca din comuna, ptrecandu-si astfel,,perioada senina de golanie”etichetandu-se singur:,,inca de la varsta aceea eram orice altceva dar nu un pacifist”.Si astfel isi petrece zilele jucandu-se de-a razboiul, acaparandu-i pe toti ceilalti,iar in rest se deda sportului preferat si anume :el vaneaza la cimitirul de langa casa animale(precum sobolani)cu o arma Flobert.
     Astfel ca, dupa 5 clase primare tatal decide ca fiul Adolf sa urmeze o cariera de functionar de stat ,inscriindu-l in toamna anului 1900 la Liceul Real din Linz.Tanarul Hitler nu depune nici un efort  sa obtina rezultate mai bune precum de altfel afirma si profesorii sai:,,se complacea in rolul de conducator,atat”.La varsta de 13 ani el a fost dus de tatal sau la Biroul Vamal Central ,,o adevarata

duminică, 10 iulie 2011

Vara


Cu cireşe roşii, coapte
Şi cu flori mult aşteptate,
Vara darnică, sprinţară
Ne dăruie mereu speranţă.

Să ne bucurăm din nou
De vacanţa prea iubită
Ce cu paşi repezi paseste
Şi pe toţi ne veseleşte.

Madalina Balasoiu, cls. a IV-a A

joi, 7 iulie 2011

Ale, fetita raului



Călătoria vieţii este drumeţia de la inconştienţă la conştienţă.
În acele momente am simţit că trăiesc
îi spuneam Alexandrei
-Acum, aici trăim Alexandro!
curentul puternic al apei apei
ne împingea şi îmbrăţişa
cu forţă ei colosală
în aval.
Cu mîna stîngă o trăgeam la piept
cu dreapta dragam fundul rîului,
simţeam nisipul şi fiecare muchie a bolovanilor scrîşnind sub unghii
echilibram corpurile noastre care atunci
erau UNUL.
Simţeam pietrele de pe fundul rîului
iutea apă a munţilor
cohorte de ape repezi
cu solzi
bolovani negri
ba netezi
ba muchioşi şi colţuroşi.
- Mi-e frica, Mihai!
- Să nu-ţi fie, curajoasa mea! Abia acum trăim. Abia acum traim.
Apa ne trăgea cu forţă neostoită, inexorabil
la vale
ca o menghină.
simţeam amorţeala muşchilor coapsei si gambelor mele
se împotriveau armatelor de pietre
ce îmi mîngîiau

miercuri, 6 iulie 2011

"Exploratorii" din a IV-a B


Tabara de la Paraul Negru - Lapusna a constituit o adevarata aventura pentru cei din clasa a IV-a B. Iar pentru aceasta ei multumesc in primul rand gazdelor, fam. Pop, care le-au pus la dispozitie niste conditii de vis. Aerul curat, care le-a creat pofta de mancare permanenta ( iar la ce delicatese erau oferite zilnic, nici nu e de mirare), numeroasele concursuri si jocuri organizate permanent (premiate cu... inghetata), trambulina pe care se sarea in draci, drumetiile mai lungi sau mai scurte( cele mai gustate au fost cele facute prin... parau, ca doar tot trecea pe aproape si apa rece era calea cea mai buna sa...iti dezmortesti picioarele sau... invers:) ), vizitele la sectia de viori Gliga si fabrica de mobila Dalin ( cu gazde amabile, cooperante si...darnice), dar si la stana ( memorabila zi intre tot felul de animale pigmentata cu urda, botz, cas si altele de sezon), luptele cu apa (traiasca sticlele de plastic si ...hainele ude!!!), focul de tabara la care s-a cantat din repertoriul propriu, dar si cel...la moda  si... ar mai fii numeroase altele desfasurate intr-un ritm permanent...   Dar cel mai mult a fost pretuita senzatia de libertate pe care o confera locul. Libertate care a facut fetele (desigur parodiate apoi de Alex) sa "creeze" un dans sincron, iar pe noi ceilalti sa ... intelegem ca fericirea se masoara in lucruri marunte. Iar daca a fost libertate , era firesc sa fie si explorare. Iar de aici s-a nascut ideea exploratorilor. Si sunt convins ca au venit acasa cu multe lucruri si experiente noi dobandite, dar si cu amintiri de neuitat. Totul sub corolarul prieteniei, cel mai frumos care poate exista la aceasta varsta si supravegherea inv. Florentina Muntean, prof. Ioan Laslo si bibl. Marcela Penciuc. Sunt convins ca vreti si poze. Din cele peste 2000 , am ales cateva in slide-ul de mai sus.


marți, 5 iulie 2011

Iubire


Te-am vazut astazi pe strada
Erai fericita, bucuroasa parca
Te gandesti oare la alt baiat ?
Ca pe mine m-ai lasat singur...pe pat.

Observ ca ti-e mai bine fara mine
Chiar daca eu ma gandesc mereu la tine.
Incerc sa uit...sa mi te scot din minti
As vrea sa nu te mai visez
Dar nu pot, fiindca te iubesc !

Tu te-ndepartezi pe zi ce trece
Si devii din ce in ce mai rece
Eu as vrea sa ne impacam
Sa o luam de la capat.. sa mai incercam.

Sa fim din nou ce am fost odata
Sa fim din nou ca alta data
Mereu iubiti
Vesnic indragostiti !
Dragos Moldovan, cls. a VIII-a A

duminică, 3 iulie 2011

Clasa a V-a B in excursie la Dulcea




           În perioada 3-5 iunie, noi, elevii clasei a V-a B, împreună cu doamna dirigintă Nemeş Minodora am fost plecaţi într-o excursie la Dulcea.
            Ajunşi acolo, am fost surprinşi de frumuseţea locurilor, de minunata bază sportivă şi nu în ultimul rând, de condiţiile de cazare şi de masă.
            A doua zi, am plecat într-o drumeţie de 6 km până într-o poiană, unde ne-am odihnit şi am cules ciuperci.
            Odată întorşi la vilă, frânţi de oboseală şi flămânzi, am servit masa, însă după o scurtă perioadă de odihnă , ne-am revenit ca prin minune şi ne-am mutat pe terenul de sport, unde am participat la diferite concursuri şi jocuri atractiv-distractive.
            Seara, am încins un meci de fotbal pe cinste, după care ne-am retras în camere la odihnă.
În dimineaţa următoare, am ieşit la înviorare pe malul Gurghiului , unde am primit şi botezul apei.
            În drum spre casă, ne-am oprit în localitatea Gurghiu, unde am vizitat Parcul dendrologic şi muzeul, iar plecând spre Reghin, am poposit pentru o oră la Târgul fetelor.
            În cele trei zile, am fost ca o familie, din care nu au lipsit voia bună şi distracţia. Excursia la Dulcea a fost, pentru noi, asemenea unui vis, pe care dorim să îl repetăm cât mai curând.

Rezultate Bacalaureat 2011

Vreti rezultatele? Nimic mai simplu : cautati pe Google:))
In stanga!

sâmbătă, 2 iulie 2011

Avem Page Rank 2!


Check PageRank
De un  an si 8 luni de cand functioneaza blogul nostru am incercat mereu sa va tinem la curent cu tot ce se intampla in Scoala Generala Nr. 2 si nu numai. Au fost multe ore de munca, dar faptul ca ati fost mereu alaturi de noi a reusit sa ne dea sperante si sa ne faca sa rezistam. Rezultatele nu au intarziat sa apara, iar aprecierile voastre ne onoreaza. Ieri am reusit sa mai trecem un prag. Dupa ce inca de la inceput am avut PR 1, ieri am fost clasificati cu Page Rank 2. Acest lucru inseamna ca, in cautarile Google, vom fi gasiti mai usor si ca munca noastra isi gaseste o apreciere mai mare. Va multumim tuturor si va asteptam cu cat mai multe sugestii, idei, materiale. Pentru ca blogul scolii noastre trebuie sa fie mereu ceva viu!

vineri, 1 iulie 2011

Implinire



"Vine-o vreme, vine-o vamă...”, pentru unii mai repede, pentru alţii mai târziu. Vine vârsta cea mai frumoasă...vârsta la care te poţi bucura cu adevărat de rodul muncii care s-a aşezat pe ramurile ramificate ale pomului vieţii, căci...cei care ajung la această vârstă sunt oameni fericiţi, împliniţi. Ei trebuie să mulţumească lui Dumnezeu că le-a dat sanatate si putere pentru a dirija cu mult talent si maiestrie generatii si generatii de elevi. Dascalul-pensionar este un om foarte bogat. Averea lui nu se masoara material, financiar, ci in bogatie spirituala. Dascalul are o familie numeroasa, intrucat toti cei educati au fost si sunt copiii lui.
Le felicitam pe colegele noastre inv. Szocs Eva, prof. Makkai Szabo Marta, prof. Bereczki Gabriela si prof. Nagy Erzsebet, care au ajuns la momentul implinirii, bucurandu-se de roade si de armonie. Le dorim multa sanatate si le asteptam si in anii urmatori in mijlocul nostru.

Prof. Codruta Baciut, directorul scolii