marți, 13 noiembrie 2012

Rohia- activitate a Cercului pedagogic al profesorilor de limba romana


Centenar Nicolae Steinhardt

“ Unde este Dumnezeu?
Este acolo unde este lăsat să intre.”

Acest sfârşit de săptămână a fost dedicat scriitorului, publicistului şi criticului  Nicolae Steindhardt, una dintre cele mai demne şi  interesante figuri din lumea culturală şi monahicească. La acest moment comemorativ au participat scriitori, printre care îl amintim pe iniţiatorul  acestui eveniment, domnul Nicolae Băciuţ, teologi- părintele Ioan Pintea,cunoscut om de litere dar şi ucenic al părintelui Nicolae de la Rohia, iconari şi profesori de limba şi literatura română din Tg Mureş, Reghin şi Braşov.

Evenimentul a debubat, vineri 9 noiembrie cu simpozionul "N. Steinhardt -În genul tinerilor", expoziţie de carte şi reviste, revista "Vatra veche" în an centenar N. Steinhardt, recital muzical  dar şi cu o expozitie de icoane: "Dăruind vei dobândi" , realizate de iconari mureşeni.
Întrunirea a fost prefaţată de un moment muzical, adus  ca un omagiu pentru monahul Nicolae, care se ştie că asculta muzica în genunchi şi cu ochii în lacrimi. Apoi, sufletele ne-au fost încălzite de către  scriitorul Nicolae Băciuţ, cel care a fost alături de Nicolae Steinhardt, persoana care îi aştepta scrisorile, omul cu care va continua să dialogheze acolo: „ Între lumi”, „ Cu timp şi fără timp”. Datorită domnului Băciuţ, şi evenimentului organizat de el, cartea s-a întâlnit cu icoana, cea din urmă reprezentând după cum au spus iconarii prezenţi  „ o fereastră spre cer”, o apropiere de Dumnezeu, acolo de unde ne veghează acum părintele Nicolae.
Seara s-a încheiat cu acordarea de  diplome„Centenar N. Steinhardt” şi cu promisiunea reîntâlnirii a doua zi, pentru un pelerinaj la mănăstrirea “ Sf. Ana” de la Rohia, judeţul Maramureş.
Mănăstirea maramureşeană este   aşezată într-un cadru pitoresc, în vârful unui deal înconjurat de păduri care  îi asigură liniştea, un spaţiu necontaminat,  un refugiu, un mic Athos, aceasta este Rohia. Constituie  unul dintre valoroasele monumente bisericeşti şi de artă religioasă ale ţării, un centru de cultură şi spiritualitate românească. Dintre obiectivele religioase cât şi culturale am putut vizita Biserica mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”; Biserica - Catacombă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, care se află la demisolul noii bisericii şi adăposteşte Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni şi Paraclisul, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, acestea fiind locurile în care şi-a găsit liniştea monahul Nicolae.  Locurile în care am simţit prezenţa  scriitorul Nicolae Steindhardt,  au fost biblioteca mănăstiriiîn care sălăşluiesc peste 40.000 de volume de cărţi şi reviste cu conţinut teologic dar şi din diferite domenii ca: istorie, arheologie, artă, poezie şi proză literară (românăşi străină), muzică, ştiinţe, geografies.a.m.d.
 Un alt loc în care am putut sa îl evocăm pe Nicolae Steinhardt a fost chilia sa, locul în care fericirea a căpătat un sens prin  “ Jurnal fericirii”, opera despre care se spune că ar fi “ cartea contemporană cu Dumnezeu”.
Am părăsit acest spaţiu al purităţii, raiul lui Steinhardt, aruncând o ultimă privire spre micuţul său mormânt încărcat de lumânăriile puse de noi şi cu gândul la vorbele sale bune : “ omul trebuie să fie întărit prin dragoste”, şi multă tărie şi  dragoste trebuie să fi avut Nicolae Steinhardt de ne-a lăsat o asemnea comoară culturală.
Pentru această ocazie de a-l găsi pe Dumnezeu şi a-l lăsa să intre în sufletele noastre  trebuie să mulţumim domnului Nicolae Băciuţ ca reprezentant al Direcţiei Judeţene  pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, cu Inspectoratul Şcolar Judetean Mureş, Radio România Târgu Mureş, ASTRA Mureş, Fundaţia "Cezara Codruţa", Fundatia "Vasile Netea", Mănăstirea Rohia,cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţionalau făcut posibil acest program cultural.



Profesor: Verdeş Elena - Andreea