vineri, 30 aprilie 2010

LA MULTI ANI, Doamna Profesoara!


Stimata doamna diriginta,
Noi am vrea
Sa va daruim
Tot binele din lume
De-am putea…

Curand, mult pea curand
In ascensunea noastra-n viata
Vom pleca de aici razand
Intampinand o noua dimineata

Ne va fi bine, ne va fi rau
In zbor,
De-un lucru suntem siguri:
Ne va fi tare dor.

Ne va fi dor, nu ne indoim de asta,
De orice clipa-n care am infruntat nepasta.
Dar… ce sa-i faci, viata trece, bat-o vina,
Noi insa n-om uita-o pe KRISZTINA.

Cand dorul tare ne va coplesi,
Zborul nostru pentr-o clipa-l vom opri.
Vom trece iar prin scoala sa vedem
Multi alti puiuti si sa ii invidiem.

Dar…azi e zi de mare sarbatoare
Si nu uitam sa spunem cu multa infocare
Un “La multi ani”
De ce ? ce zi e azi?
E ziua doamnei profesoare.
(Clasa a VIII-a A)







-->


duminică, 25 aprilie 2010

Doar 35 de locuri mai sunt la Scoala Generala nr. 2 Târgu-Mureş*

 Cotidianul Zi de zi a lansat un serial despre inscrierile in clasele I ale gimnaziilor si scolilor generale din judetul Mures. Din toamna, potrivit unei hotarari de guvern emise in decembrie 2009, scolile vor primi bani in functie de numarul de elevi. Astfel scolile de la oras vor primi 2.200 de lei, iar cele de la sate cate 2.600 de lei pentru fiecare elev in contul anului scolar 2010-02011. Cadrele didactice care nu vor avea clase suficient de numeroase risca sa nu-si mai primeasca salariile. Numarul de elevi dintr-o clasa nu trebuie sa scada sub 23, este concluzia la care au ajuns cadrele didactice vizate, dat fiind faptul ca potrivit legii numarul maxim de elevi la clasele mici este 25. In caz de suprasolicitare vor mari numarul elevilor la 27-28, chiar daca nu vor fi destui pentru a forma inca o clasa. Inscrierile au inceput pe 1 martie si prioritar trebuie sa fie primite dosarele copiilor care locuiesc in zona arondata scolilor respective.
Azi va prezentam oferta Scolii Generale nr. 2 din Targu-Mures, o scoala cu vechi traditii, cadre didactice bine pregatite si un program prelungit ce asigura elevilor o masa calda la Restaurantul Predeal din apropiere si pregatirea temelor pentru a doua zi. “Inscrierile pentru anul şcolar 2010-2011 am început în data de 4 ianuarie, iar pana azi (8 aprilie, n.r.) s-au ocupat toate locurile la sectia maghiara iar la sectia romana mai sunt 35 de locuri libere”, declara secretara Ana Man. Tot de la amabila secretara aflam ca pentru anul scolar 2010-2011 conducerea scolii a preconizat cate doua clase pentru fiecare sectie, respectiv romana si maghiara. “Unii parinti au venit pentru ca au auzit de renumele scolii, aducandu-si copiii chiar si Budiu sau Valureni, iar altii pentru ca locuiesc prin apropiere, dar sunt si elevi care vor veni dupa ce se vor termina testarile la Bolyai si la Unirea”, continua Ana Man si prezinta avantajele Scolii Generale nr. 2. “Scoala noastra functioneaza cu program prelungit, de la 8 la 16, copiii iau masa la restaurantul Predeal, de aici din apropiere, urmeaza cursuri de dans, fac sport, merg la teatrul de papusi, invata limbi straine, avem cadre bine pregatite, astfel ca unii parinti vin si cer inscrierea la o anumita invatatoare, iar absolventii nostri ajung la cele mai renumitele licee din oras”, a precizat Ana Man.
Pastrand o transparenta totala, scoala va raspunde in scris, in timp util tuturor solicitarilor de inscriere, afisand pana la data de 7 mai lista copiilor inscrisi in clasa I.

 Adresa scolii:
Scoala Generala nr. 2
str. Gheorghe Doja nr. 11
Telefon: 0265-260.787
Program secretariat: 7.00 - 15.00
Program ciclul primar: 8.00 - 16.00
Program bibliotecă: 11.00 - 18.00

Ce trebuie sa faca parintii?
Părinţii trebuie să se prezinte la secretariatul şcolii cu certificatul de naştere şi dovada de vaccinare a copilului, apoi vor completa o cerere de inscriere. In clasa întâi vor fi înscrişi copiii care vor împlini vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar 2009-2010. Pot fi admişi şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului în curs, dar la cererea scrisă a părintelui, tutorelui sau a susţinătorilor legali şi în condiţiile în care dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzatoare.

La înscrierile pentru clasa I, şcolile trebuie să ţină cont de anumite criterii elaborate de Ministerul Educaţiei, şi anume: au prioritate copiii cu domiciliul în zona arondată, cei ai căror bunici au domiciliul în zona arondată; copiii ai căror fraţi sunt elevi ai şcolii; copiii cadrelor didactice şi ai angajaţilor unităţii de învăţămînt. Totodată, se ia în calcul chiar şi locul de muncă al părinţilor în zona din apropierea şcolii sau distanţa cea mai mică faţă de şcoală (dacă domiciliul se află în afara zonei arondate), aflam de la Illes Ildiko, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul ISJ Mureş.

Scurt istoric
Şcoala s-a infiinţat în anul 1888. Pe locul vechii clădiri, între anii 1905 – 1906 s-a construit o şcoală nouă . În anul 1919 se schimba denumirea şcolii în şcoala primară de stat din strada Principele Carol, având secţii de predare română şi maghiară. În 1963 se schimba denumirea în şcoala elementară de 8 ani nr. 2, iar acum se numeşte Scoala Generală nr. 2. 
*material preluat din cotidianul "Zi de zi"

sâmbătă, 24 aprilie 2010

“Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea”

In data de 23 aprilie 2010, sub genericul “Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea” s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana Mures, Sectia pentru copii, un program sustinut de elevii clasei a 5-a B cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii Tineretului.
Dupa o introducere facuta de prof. de religie Mihaela Matei, in care au fost prezentate importanta zilei de 24 aprilie si scopul desfasurarii acestei activitati, copiii din clasa a 5-a s-au intrunit intr-un tribunal in care reclamantul Timp a chemat in judecata cele trei generatii: bunicii, parintii si copiii.
Ligia Ungur si Mihai Frunza, procurorul, respectiv judecatorul

joi, 22 aprilie 2010

,,Nu fi violent, fii inteligent!’’


Sub genericul ,,Nu fi violent, fii inteligent!’’ pentru elevii clasei a III-a A învăţătoarea lor Zita-Kamelia Rusu a ţinut o activitate complexă împreună cu psihologul şcolii -Gina Stanciu, cadrul itinerant -Daniela Căliman, si  bibliotecar- Victoria Oltean.
Scopul acestei activităţi a fost combaterea şi prevenirea violenţei de orice fel, din orice loc, dar mai ales în şcoli.
Activitatea a fost una interactivă, foarte densă, făcând din fiecare elev un participant activ, stimulând

luni, 19 aprilie 2010

Mare concurs mare!!!


Tema: Foto-Romania

Se va acorda un singur premiu pentru cea mai votata lucrare:
- 1 domeniu .com pe un an
- 1 GB hosting pe un an
- Webdesign support

Instructiuni: Va trebui sa faceti un desen(digital sau pe hartie) care sa reflecte: Romania din ziua de azi si Romania care o vedeti peste 10 ani.

Desenele digitale sunt trimise la concurs@europaport.com sau europaport@yahoo.com. Marimea fisierelor trebuie sa aiba marimea maxima de 1024 kb, dimensiune maxima 700x700. (sunt acceptate cele prelucrare in programare de manipulare gen photoshop)
Desenele pe hartie se fac pe orice fel de hartie, trebuie scanate sau pozate si trimise la concurs@europaport.com sau europaport@yahoo.com.

Alaturi de poza trimiteti:
-Nume si Prenume:
-Adresa(mail):
-Numar telefon:
-Varsta:
-Locatie:

Functionarea concursului:
- Pentru a putea participa trebuie sa va inscrieti aici
- Se va face un loc special unde vor fi afisate toate lucrarile, iar castigatorul se va alege prin vot, pe forum. Pentru a vota va trebui sa va inregistrati pe forum.
- Castigatorul va fi anuntat atat pe site cat si pe forum.
Succes!!!
Editie sponsorizata de http://www.solidservices.ro

vineri, 16 aprilie 2010

III B la tipografie




Pentru a vedea "pe viu" cum ia nastere o revista sau o carte, noi, elevii clasei a III-a B impreuna cu invatatoarea Forentina Muntean am vizitat tipografia "Tipomur" si "Cromatic". Am fost atenti la intregul proces tehnologic si chiar am pus mana pe pagina nou tiparita, vazand cum cerneala proaspata da contur ideilor. Acum pretuim
mai mult cartile si avem grija de ele pentru ca am vazut cata munca se depune pana sa ajunga la noi.

miercuri, 14 aprilie 2010

Sute de elevi de la scolile din municipiul Târgu-Mures, printre care si elevii claselor a III-a B si a IV-a B au avut ocazia sa cunoasca îndeaproape actiunile politiei muresene. Au avut loc demonstratii cu câinii politiei muresene, elevilor le-a fost prezentata o parte din dotarea serviciului de interventie rapida - a „mascatilor” asa cum sunt ei cunoscuti în toata lumea - au putut sa vada masinile de la politia rutiera dotate cu radar, autolaboratorul criminalistic care se deplaseaza la cercetarile de la fata locului în diferite ocazii, detectorul de minciuni, li s-a aratat cum se realizeaza un portret robot, cum se descopera bancnotele false si multe alte lucruri interesante pentru ei. Micutii au fost receptivi, au pus întrebari si chiar au încercat cu mare placere echipamentele politistilor.(text preluat din cotidianul "Zi de zi")

luni, 12 aprilie 2010

Sfarsit de a VIII-a :stres maxim!


Pe sfarsit de an scolar,elevii de a VIII-a au un program extrem de incarcat, deoarece tezelor li se adauga evaluarea nationala, care starneste agitatie in randurile lor.Astfel, tezele pentru semestrul al II-lea trebuie sustinute pana in 23 aprilie(si nu pana la 14 mai cum erau de regula).Aceasta, pentru ca, in 4 mai se desfasoara proba scrisa la limba si literatura romana,in 6 mai cea la limba si literatura materna,iar pe 12 mai avem proba de foc de la matematica.Cei care nu vor putea sa se prezinte in prima perioada de evaluare au la dispozitie perioada speciala astfel:25 mai proba la limba si literatura romana,27 mai limba si literatura materna si 2 iunie proba scrisa la matematica.Mult succes!

vineri, 9 aprilie 2010

Primul Razboi Mondial -mai multe referate


Rolul femeilor în Primul Razboi Mondial



În Primul Război Mondial a fost o mare problemă: în majoritatea statelor participante lipsea armamentul: puști, tunuri, mijloace auto etc., iar munițiile se terminau în câteva săptămâni. Din păcate, bărbații erau foarte căutați ca soldați și de aceea, industria de război nu accelera. Era nevoie de deschiderea câtorva centre industriale, iar cele vechi să fie extinse. Producția trebuia reorganizată, iar reductivitatea muncii sporită.
Era căutată mână de lucru. Bărbații lipseau, bătrânii și copii nu puteau face față, așa că au rămas femeile, care în curând au devenit victimele unei transformări profunde. Intrarea acestora în câmpul muncii a fost un fenomen evident în Primul Război Mondial.
Ele erau recrutate în fabrici, lucrau pe străzile orașelor, în rol de ospătari, de conductori de tramvai și de funcționari. Mamele, soțiile, dar și fiicele erau muncitoare salariate, iar femeile de la țară care lucrau, erau nevoite să se mute la oraș.
În 1918, în Marea Britanie existau aproximativ 800.000 de muncitoare, iar in Italia 180.000 de muncitoare. Desigur, accelerarea producției era mai

joi, 8 aprilie 2010

Testamentul Regelui Carol I


Importanţa regelui Carol I în istoria României nu mai trebuie demonstrată. A fost un domnitor vrednic, comandant al oştirii romaneşti pe câmpul de luptă, precum vitejii voievozi din timpurile noastre eroice, un foarte bun gospodar al ţării şi un ctitor de mari aşezăminte culturale. Testamentul său din 14/26 februarie 1899, din care prezentăm aici câteva fragmente, arată un patriotism profund, un monarh în căutarea perfecţiunii, un om de o înaltă ţinută morală, pe care, vai, nu o vedem la actualii oameni politici ai României! Aşadar, să luăm aminte!
Testamentul meu, scris şi iscălit de propria mea mână, la 14/26 februarie 1899, în capitala mea, Bucureşti. // Testamentul meu, scris de mine, în luna lui fevruarie 1899, pentru a fi publicat prin "Monitor" după moartea mea, cu rugămintea ca ultima mea voinţă şi dorinţă să fie urmate întocmai cum le-am descris aci, cu propria mea mână, fiind încă voinic şi sănătos. Având aproape 60 de ani, privesc ca o datorie, ca să mă hotărăsc a lua cele din urmă dispoziţii. Alcătuind acest testament, gândesc înainte de toate la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat şi care a avut deplină încredere în mine. Viaţa mea este aşa de strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată ţară , că doresc să-i las şi după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie şi de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi şi noapte, m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acum o poziţie vrednică între statele europene, m-am silit ca

miercuri, 7 aprilie 2010

Glume de 1 Aprilie!

Cei din VII D s-au tot gandit ce sa "coaca" ei de 1 Aprilie. Cat or fi gandit-o nu stiu, dar e sigur ca au gasit solutia la final: au tapetat toata clasa cu hartie igienica si(mno asta e) tampoane de "ultima generatie". Au trecut pe usa si o firma "selecta" :WC PUBLIC si...gata faza. Cum s-or fi simtit profesorii lor intrand in acea clasa inca nu am aflat, dar ei s-au simtit, din cate am auzit, grozav. Ca sa nu credeti ca si asta e o pacaleala, va lasam dovada cateva poze de la "munca de jos".

luni, 5 aprilie 2010

Guys.This one`s for you


Din moment ce am scris despre fete,am convenit cu cineva[Nu dau nume sa nu se arunce cu rosii in acea persoana.]sa facem o replica dedicata baietilor[Asta ca sa nu ziceti ca tin doar cu baietii.Nu fetelor.Sunt o feminista convinsa si tin mult la drepturile noastre.]Asa ca,baieti,aceasta este pentru voi:).
   Cum ziceam,m-am legat de pitsipoance.Acuma,sa fiu corecta,ma leg si de cocalari.[Cata critica,cata critica.Cititi si plangeti in continuare]
   Buuun.In primul rand ar trebui sa vorbim de aspect.Dar aspectul e partea cea mai neimportanta a unei persoane.Asa le place sa se imbrace,asa se imbraca.Paru` intins cu tepi?Sau aruncat ca o claie peste ochi. Se accepta.Insa..baietilor..de cate ori vi s-a intamplat sa aratati bine si s-aveti un limbaj de toata rusinea?
As spune ca mi-e greu sa scriu articolu` si ca-mi vin greu cuvintele din cauza ca ma inteleg asa de bine cu baietii,dar genu` despre care vorbesc eu abia daca se pot numi baieti.Denumirea de "lasi" li se potriveste mai bine.
Lasi fiindca se ascund in spatele injuraturilor,a batjocurei si a mistocariilor.Hai sa fim seriosi.Sunteti destul de mari [si inteligenti] sa puteti scoate o propozitie intreaga in care sa nu includeti organe ce nu le aveti:).Dar..intr-adevar.E asa de greu sa aperi reputatia ca va injositi sa insultati orice om ce trece pe langa voi.Sau sa fluierati dupa fiecare fata. »Papusico…asta daca nu cumva spuneti ceva care sa sune mai…colorat.Doar hey.Sunteti tari si e normal.Doar ..voi faceti legea.Cand vreti voi.Insa,cand gresiti,nu stati sa dati piept in piept cu problema.Fugiti.Plecati si nu va mai intoarceti.De aia e asa usor sa injuri.Sa-ti dai cu pumnii`n piept ca cin` esti tu.Marele cocos.Marele cocos care pleaca cu coada-ntre picioare cand e vorba de o problema reala.Marele cocos care se preface ca e prost ca nu cumva falsii prieteni sa rada de el.
   Tu..esti marele cocos,care..ca si fetele,te prostesti ca sa iesi in evidenta,iti izolezi adevarata inteligenta pentru o reputatie intre cocosi,care conteaza doar acum.Fiindca acea reputatie nu-ti va aduce un loc de munca bine platit.Nu te va ajuta sa-ti platesti facturile,nici sa-ti consolidezi candva o familie.Va arata doar ceea ce nu esti : un om adevarat !
Multi au avut de ales.Inteligenta sau reputatia.Din nefericire[pentru ei, in primul rand]au ales reputatia  .Tu ce alegi?[astept raspunsuri..]
Andreea Szabo , promotia 2007-2008

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Dedicat pipitelor,pitipoancelor si specimenelor de genu`


Sunt Adreea Szabo, o fosta eleva de la 2.Eu ador sa ma plimb.Pe jos,nu cu taxiul.Autobuzul il iau doar in caz de maxima urgenta.Trec uneori pe la fosta mea scoala si am vazut unele lucruri, care m-au determinat sa scriu acest material. Plimbandu-ma prin oras,pe langa minunatele cladiri[da,desi nu credeti avem un oras superb],dau asa...in treacat peste cate-un...specimen.Nu ma refer la vreo specie noua de animale de companie,sau extraterestrii..ci la ..fete.Cred.Asa arata..daca te uiti in spatele tonelor de fond de ten ce se scurge de pe fata,plus sa nu uitam de machiajul strident care apropos fetelor,e de seara si nu de zi.Completate de niste superbe buze tuguiate roz-bonbon. Imbracate..sa spunem doar ca..se imbraca de dimineata cum vor sa
iasa seara la discoteca[nu comentez,fiecare cu stilul sau.in fine.cam copy paste stilu` dar deh.pentru lemingi e bun.Lemingul fiind o maimuta mult mai draguta decat despre ce va povestesc eu.]Revenind la povestea infricosatoare...

Pana acuma sigur v-am plictisit[fetele,ca e mai mult pentru voi,sa va deschideti ochisorii si sa mirositi cafeaua realitatii].V-am spus chestii care sunt perfect normale.Dar uite ca nu sunt.Si acuma ma adresez voua fetitelor.Cele de clasa a 6a si a 7a[sa nu zic de cele de a 8a] care vreti sa luati in primire realitatea mult prea devreme.Ati vazut o 'moda' si v-ati zis ca ele asa atrag baieti,deci de ce sa nu aplicati metoda.
Prostia e ca,va furati singure caciulile.Si tot ce faceti ACUM,va avea consecinte mai mult sau mai putin grave pe viitor.


Va stricati ce aveti mai bun.Personalitatea si gandirea.Si renuntati la ce aveti mai de pret.Inocenta.Inocenta si copilaria care nu ar trebui sa le aruncati la gunoi ca si cand nu ati mai avea nevoie de ele.Va impuneti prea mult sa va maturizati,sa umblati in cluburi,sa va urcati pe tocuri si sa aveti decolteuri.Pentru ce?

Hai ca va spun.[Cum spuneam nu e poveste draguta.Dar deja sunteti destul de mari pentru cluburi si tocuri,asa ca sunteti indeajuns de mari si pentru a afla anumite adevaruri ale lumii in care traiti].
Va vindeti personalitatea unica,societatii infecte in care traim,ca sa prindeti cate-un baiat mai mare,sa va duca in cluburi ca cunoaste bodyguardu` de la intrare si va trece repede cu vederea peste faptu` ca multe nu aveti nici buletin..sa va spuna ca va iubeste..sa va invete sa beti,sa fumati[hai sa fim la moda fata!],sa va arate ce e dragostea..din punctul lui de vedere.Si cred ca stiti la ce ma refer.Nu doresc sa zic prea direct...si nici vulgar.Dar stim ce inteleg baietii puberi prin 'dragoste'.

Bun."Este 'cool' sa cedez in fata lui,si sa am experienta".Nu, scumpo!Nu este!Girl Wize: Un baiat care a fost cu 300 de fete e mare cocos.Tu daca vei fi cu 300 de baieti nu vei fi cu nimic mai buna ca femeia care macar isi scoate ceva bani din treaba asta.Crezi ca te maturizezi,cand de fapt te prostesti.
Nu fa schimbarea asta radicala de dragu` gurii lumii.Nu te prosti ca sa impresionezi un baiat,nu forta mersul lucrurilor.Vremea ta..vine mai repede decat crezi.Asa ca profita de ce ai si accepta-te cum esti.Nu

deveni urmatoarea Andreea Spatar sau nu stiu mai care pipitsa care a devenit faimoasa pe o reputatie nu neaparat buna.
Esti inteligenta!Foloseste-te de asta!Nu te mandri ca habar nu ai ce scrie intr`un manual ca nu ai deschis veci o carte,nu scoate citate pentru pozele de hi5 care nu te reprezinta.Profita din plin de copilaria si inocenta ce doar acuma o ai.O sa ai toata viata inainte ca sa te machiezi, sa umbli pe tocuri si sa stai la taclale pe subiecte stupide.

Toata viata ta asta vei face.Acum..acum e timpul sa descoperi minunile lumii.Acum e timpul sa alergi,sa fugi,sa razi,sa te distrezi fara a avea alcool la bord,e timpul sa inveti ca totul vine treptat… Pana atunci,fi copilul deosebit care esti.Si nu deveni stereotipul uman.Daca tu la varsta asta deja esti,gandeste-te la viitorii copii.Dar de ce sa te gandesti la copii cand tu insuti esti un copil:) Unul care invata tocmai acolo unde, de putina vreme, am invatat si eu.

Andreea Szabo, promotia 2007-2008

Parerea editorului:
Probabil ca acest articol,scris de Andreea Szabo, va fi considerat atac direct de specimenele din scoala 2,asta deoarece o mare parte dintre ele pur si simplu nu vor reusi sa inteleaga ideea acestul articol.E de vina orgoliul? E de vina prostia sau alte variabile? Asta nu vom afla niciodata..
Cert este ca fiecare dintre noi suntem inconjurati (la propriu) de astfel de "fete",le vedem in fiecare statie de autobuz,in fiecare local,la fiecare concert,in fiecare scoala sau in alte locuri posibile. Fenomenul se raspandeste rapid,ia amploare. E precum o epidemie care se raspandeste nestingherita,doar ca nu are antidot. Toate aceste specimene vor atentie,vor sa fie "cool",vor sa fie inconjurate de idioti cu interese ascunse (da,ascunse),vor sa fie cunoscute sau pur si simplu nu sunt destul de inteligente incat sa-si creeze un stil propriu (de a se imbraca,de a gandi,de a vorbi,de a fi). Poate vinovata e mass-media care ne baga pe gat diferite "printese",sau poate ca altceva.

Ca elev al Scolii Generale Nr.2,vad zilnic fitele,toanele,falsitatea si multe alte caracteristici ale specimenelor numite "pitzipoance" (adevarat,in devenire). Facand o paralela intre anul acesta si anul trecut,de exemplu,constat ca "printesete" constituie o "armata" mult mai numeroasa. Decolteuri,chiloti la vedere,rujul strident (care in numeroase cazuri e pe langa buze),3 tone de fond de ten,4 creioane de ochi si juma' de litru de parfum. Doar cateva din "armele" specimenelor. Din pacate constat ca acest articol e in zadar,deoarece "fetele" convertite la statul de "pitzipoance in devenire" nu vor cu nici un pret sa inteleaga ca e timpul pentru o schimbare.

Vrei sa fii doar "una din multime"? E alegerea ta,e viata ta!
Doru Muntean, cls . a VII-a A

Alte pareri :
Da, într-adevăr societatea de astăzi e împânzită de aceste „piţipoance”, cea mai joasă speţă a societăţii.Mirat am fost, dar datorită numeroasele lucruri ce le-am văzut la scurta mea viaţă - nu mai sunt, când am văzut prietene de-ale mele de pe vremea copilăriei, fiind eleve conştiincioase, ştiind ce este bunul-simţ şi respectul, ajungând din cauza unor personalităţi prea slabe şi a unor modele greştit alese, o copie xerox a unui arhetip promovat din păcate de televiziuni, în care elementele-cheie sunt: analfabetismul, anagramismul, subcultura, urâţirea cât mai puternică a aspectului - pe scurt, o degradare puternică a umanităţii noastre.Nu neg că tupeu te poate ajuta să obţii multe în viaţă, da' de la a fi ferm, şi aţi susţine ideile şi drepturile cu argumente, cu vervă, dar totuşi cu respect, până la un limbaj de ţîgan needucat din Valea Rece e cale lungă, dar din nefericire parcursă rapid de aceste „piţipoance”.
Ceea ce ar fi creştinesc este ajutarea lor, să le facem să înţeleagă realităţile timpului şi să le scoatem din cochilia lor construită din poze de hăi făiv, machiaj excesiv şi cluburi de prost-gust.Am putea bineînţeles, să le ignorăm, căci nu merită mai mult, dar sunt sătul de ignoranţa asta în lume, şi până la urmă, acestea pot fi persoane minunate, uneori chiar valori, dar care pe lângă tonele de farduri, şi-au îngropat capacităţile sub o cât mai accentuată degradare intelectuală şi morală.
E trist.
Ionel Pui, promotia 2009-2010

vineri, 2 aprilie 2010

Elevii intreaba, profesorii raspund...

Vrem sau nu vrem, profesorii nostri ne sunt mereu prin apropiere.Uneori ne sunt de folos, alteori ne stau ca un ghimpe in coaste(fara suparare, da?).Important e insa ca reusim sa ne toleram reciproc si sa trecem mai departe.Zilele trecute le-am pus cateva intrebari, asa, din curiozitate:
1.Cand ati intrat in invatamant?
2.Care a fost motivul care v-a determinat sa intrati in sistem?
3.Care vi se pare ca e diferenta majora intre scoala de dinainte de 1989 si cea de acum?
4.Daca ar fi sa o luati de la capat, v-ati mai alege aceasta meserie?
5.Care va este dorinta cea mai mare?

Iata si ce ne-au raspuns:

Prof. Dorin Pitea, biologie, directorul scolii:

1.Foarte demult...În 1969, ca profesor de biologie la mai multe şcoli mai mititele la început-la şcoala din Merişor,apoi cea din Oroiu şi după aceea 20 şi ceva de ani la Liceul Teoretic din Band.
2.Natura,apoi este şi o moştenire,pentru că tatăl meu a fost profesor,iar bunicul învăţător.
3.Diferenţa este mică,se simte doar prin faptul că acum materia este supraîncărcată.
4.Uitîndu-mă acum ce se întămplă şi cum e pasat învăţămîntul ca o minge,cu toată moştenirea didactică pe care o am (practic am crescut în sala de clasă),nu cred că aş alege aceeaşi carieră.Acum nu e o meserie spre care să ţintească cineva cu plăcere.Inspiră multă nesiguranţă.Nici guvernanţii nu găsesc o cale corectă pentru rezolvarea problemelor din învăţămînt.
5.Să găsească o lege a învăţămîntului care să scoată şcolile din criza profundă in care se află.

Prof. Codruta Baciut, Limba romana, consilier educativ:

1.Ei,dragii mei,e mult de atunci.Cu siguranţă însă,în timpul vechiului regim.Atunci,după absolvirea facultăţii erai nevoit să iei drumul unei repartiţii guvernamentale,care te trimitea într-un colţişor de ţară despre care,probabil,nici n-ai auzit.Aşa prin anul de graţie,1980 am ajuns în oraşul Vaslui unde am stat doar un trimestru(anul şcolar avea 3 trimestre).Îmi amintesc de faptul că eram foarte tînără,apropiată ca vîrstă de elevii mei de la Liceul Industrial de Fizică şi Chimie.Cînd am plecat de acolo,alevii mei au dorit,cu toţii sa vină după mine,la...spuneau ei Şcoala Ardeleană .Bineînţeles că m-am legat sufleteşte de aceştia şi am amintiri cît se poate de plăcute.Ar fi multe de povestit...
2.La această întrebare nu pot să fiu altfel,decît extrem se sinceră.Pe doamna mea profesoară de limba romînă din gimnaziu am admirat-o cu toată fiinţa mea,nu doar pentru calmul său în predarea lecţiilor,ci pentru tot felul ei de a fi.Am simţit relaţia profesor-elev ca pe o relaţie de familie.Parcă toată clasa eram familia ei.Se întîlnea periodic şi cu ppărinţii noştri şi întotdeauna avea un cuvînt bun de spus la adresa oricărui elev.Era distinsă şi plăcută,întotdeaunafoarte elegantă.Nu am vazut-o niciodata tristă(probabil şi din pricina faptului că elevii de atunci nu erau ca şi cei de acum),iar vorba ei era blîndă şi protectoare.Doamna profesoară se numeşte Ronea Heţuiga.Acum, sunt într-o altă relaţie cu dumneaei.Vreau să vă fac o mărturisire:ne întîlnim cel puţin de două ori pe an şi discuţiile cu dumneaei îmi fac mult bine.Cred că a fost profesorul ideal.
3.O simt ca oricare alt cadru didactic ce şi-a asumat această muncă plină de responsabilitate şi atunci...şi acum.Atîta va pot spune doar că...diferenţa este enormă sub toate aspectele şi nu doresc să intru in detalii.
4.Am considerat din totdeauna că acest lucru mi se potriveşte.Voi, ce spuneţi,sunteţi de altă parere?
5.Am foarte multe proiecte.Dacă doar 50% s-ar realiza m-aş declara mulţumită!!Dar...să nu uităm:în primul şi-n primul rînd îmi doresc,ceea ce îşi doreşte oricare profesor şi anume:să fiu bine înţeleasă,elevii mei să percuteze mesajele transmise de mine şi să ia şcoala în serios ,să fie atenţi şi cooperanţi.

Prof. Ioan Laslo, istorie:

1.Nici nu imi vine sa cred ca au trecut atatia ani.Am avut sansa sa predau ca profesor suplinitor inca de la 18 ani, imediat dupa ce am terminat liceul,student fiind pe atunci. Imi amintesc mereu cu drag de elevii mei de la Gheja. Si astazi cand ne intalnim povestim cu orele(de altfel asta se cam intampla cu majoritatea fostilor mei elevi si , recunosc, ma maguleste).Au urmat apoi peripluri pe la Scoala Gen. 1 din Ludus, Grupul Scolar Industrial Ludus, un an la Iernut, iar acum 13 ani am ajuns la Scoala 2, unde ma simt acasa.De trei ani am placerea de a preda si la Gimnaziul "Dacia", lucru care ma onoreaza.
2.Cand eram elev nu as fi crezut ca ma voi face profesor.Apoi a fost acel an prim la Gheja.Fugeam repede de la Cluj spre finalul fiecarei saptamani, pentru ca stiam ca voi petrece ore minunate cu elevii mei. Am simtit ca aceea imi este menirea si, chiar daca am absolvit in paralel si dreptul, am considerat ca a fi profesor e ceea ce m-ar caracteriza mai bine.Uneori spun ca regret (o fac la suparare), dar stiu undeva acolo in adancul sufletului ca a fost o alegere foarte buna.Sunt momente senzationale in mijlocul vostru, in care, fara sa realizati, ne oferiti enorm noua dascalilor.Si, desi pare ciudat, invatam si noi de la voi mereu.Uneori mai mult decat credeti.
3.Diferenta este enorma.Sistemul anterior se baza pe  duplicitate,pe violenta si pe lipsa de comunicare totala profesor-elev. Eu nu tin minte ca vreodata, ca elev, sa fi avut curajul sa spun vreunui profesor de al meu ceea ce simt sau gandesc in realitate. Totdeauna le spuneam ceea ce voiau sa auda de la mine.Si ca mine faceau toti colegii mei.Eram niste masinute de memorat care nu aveam nici cea mai vaga idee despre ceea ce toceam.Azi s-a castigat enorm in lejeritatea exprimarii.Aveti acces la multa informatie si asta e bine, daca stiti sa o folositi.E adevarat ca e mai putin interes, deoarece informatia vine si pe alte cai.Cel mai mare castig ,cred eu, e insa ca puteti fi voi insiva.Chiar daca asta ii deranjeaza pe "nostalgicii disciplinei de altadata".
4.Fara discutie raspunsul este DA!Indiferent de "reforma", de "subfinantare" si altele pe care le reclama dascalii, meseria aceasta e de fapt o chemare.Nu e o simpla vizita de la ora de la ora de la un loc de munca.Daca nu o faci cu pasiune, oricat de bine ai fi pregatit, nu iese nimic.Poate ati observat si voi cat de aiurea sunt orele cu dascalii vostri cand nu se simt in largul lor. Cum incearca sa isi faca treaba "profesional" , dar totul e...fad si fara sens.Sau poate ati realizat ce ore se pot face cand se pune un strop de pasiune pe langa restul.
5.Cea mai mare dorinta?O sa iti spun un secret(doar numai intre noi e totul ,nu?):cea mai mare dorinta a mea este acum sa se trezeasca "ai mei" si sa realizeze cat pierd prin ceea ce se intampla.Sunt la o varsta fenomenala, au un potential senzational, dar ...e asa de mult pana departe.Nimic nu se poate realiza fara suflet si intelegerea, simtul lucrurilor firesti.

Mihaela Belean, religie:

1. În urmă cu 20 de ani...Îmi amintesc şi acum emoţiile pe care le-am avut cînd m-am văzut singur in faţa unei clase.În şcoala aceasta am păşit pentru întîia oară acum aproape 12 ani.
2.Drept să spun,de cînd mă ştiu mi-ar fi plăcut să devin cadru didactic.Jocul meu preferat era „de-a şcoala”.Îmi plac foarte mult copiii şi imi place puritatea şi sinceritatea lor.Am intrat în învăţămînt în urma unei „întamplari neîntîmplătoare”...Dar cum nimic nu e întîmplător,am ajuns să cred că şcoala m-a ales pe mine şi nu eu pe ea şi nu-mi pare rău deloc.
3.Nu am avut tangenţă cu sistemul de învăţămînt din regimul trecut decît in calitate de elevă.Mi se pare totuşi că nici profesori şi nici elevi nu erau atît de stresaţi şi nici cantitatea de informaţii nu era atît de mare.
4.Fără discuţie!Nu îmi pot imagina cum ar fi să am altă meserie.
5.Copiii frumoşi,deştepţi,şi cît mai multe ore şi activităţi frumoase care să rămînă în sufletele voastre .


Au consemnat,
Mihaela Bucur si Raluca Berta, cls. a VIII-a A

joi, 1 aprilie 2010

Sa mai spuna cineva ca istoria e plictisitoare...

De ce nu-si spalau farfuriile stramosii nostri, de ce se credea ca rosiile sunt otravitoare, de unde vine expresia "It's raining cats and dogs" .....

Raspunsurile le gasiti mai jos.

Igiena...
Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500. Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de "miresmele" transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!). "Cada" era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apa era atat de murdara, incat puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la brita
 nicii vorba "Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-

Hristos a Inviat!

PAŞTELE

Paştele este cea mai mare sărbătoare creştină. Ea se întinde pe durata a trei zile şi comemorează învierea din morti a lui Iisus Hristos. Sărbătoarea propriu-zisă a Învierii este precedată de un post de şapte săptămâni, în ultima dintre ele comemorân-du-se Cine Cea de Taină, vinderea lui Hristos, patimile şi moartea sa pe cruce. Alături de Duminică şi de Ziua Cincizecimii, Paştele este cea mai veche sărbătoare creştină. În primele secole, de Paşte primea botezul catehumenii, care rămâneau apoi îmbrăca]i timp de o săptămână în hainele albe din ziua botezului, motiv pentru care sptămâna de după Paşte a fost numită Săptămâna Luminată. În epoca noastră, cei mai mul]i dintre creştinii ortodoxi se spovedesc şi se împărtăşesc în ziua de Paşti. Evreii comemorau şi comemorează, de Paşti, ieşirea din robia egipteană şi Traversarea Mării Roşii. Ei serbează Paştele în fiecare an la 14 nisan din calendarul lor lunar, dată care în acelaşi calendar coincide cu echinoc]iul de primăvară. Paştele evreilor din anul 33 a coincis cu patimile, moartea şi învierea lui Hristos. Din acest motiv, ziua învierii – trecea firii umane de la moarte la via]ă, din robia păcatului în robia harului – s-a numit în creştinism Paşte.
Sărbătoarea paştelui marchează în cadrul anului liturghic două mari perioade: una de zece săptămâni înainte de data paştelui (perioada triodului) în care creştinul se pregăteşte în vedere praznicului Învierii şi alta de opt săptămânii în care cultul divin şi etosul Bisericii sunt marcate de Bucuria Învierii (perioada penticostalului).
Creştinii au serbat întotdeauna Învierea lui Hristos, dar nu întotdeauna în aceeaşi zi. În Asia Mică şi Siria se sărbătorea mai întâi Paştele Crucii (14 Nisan), iar după două zile Paştele Învierii – potrivit unei tradi]ii rămase de la Sf. Ioan Evanghelistul; în Egipt, Grecia, Palestina şi în occident se serba Paştele Crucii în vinerea cea mai apropiată de 14 nisan, iar Paştele Învierii în duminica cea mai apropiată de acelaşi 14 nisan. În Gelia, unii creştinii sărbătoreau Paştele la 25, respectiv 27 martie. Paştele Crucii era zi de doliu, paştele învierii de bucurie.
Prof. Mihaela Matei

Salcia plângătoare

A fost odată un copac mândru, care îşi înălţa cu trufie ramurile spre cer.
După ce Pilat chemă pe Iisus la judecată şi-L ascultă, fără să-I găsească vină, el Îl dădu pe mâna ostaşilor, care Îl schingiuiră.
Oştenii se duseră în grădină ca să-şi caute nuiele şi numaidecât îşi puseră ochii pe