miercuri, 15 septembrie 2010

"Curcubeu peste Carpati" *

Ieri(1 sept.n.n) au venit la Brăila, la Şcoala "Ion Creangă", câţiva elevi şi cadre didactice de la Şcoala nr. 2 din Târgu Mureş, în cadrul proiectului "Curcubeu peste Carpaţi". Coordonatorii proiectului sunt prof. Angela Olaru şi Codruţa Băciuţ. Acţiunea se derulează în perioada 1 - 7 septembrie.
Mâine, elevi şi profesori de la Brăila şi Târgu Mureş vor vizita locurile natale ale lui Fănuş Neagu. Copiii vor vedea mormântul
părinţilor lui Fănuş Neagu, unde vor depune flori, Balta Albă, o stână de oi şi şcoala în care a învăţat scriitorul. La casa în care a copilărit Fănuş Neagu, după ce o vor vizita, vor organiza un picnic în curte şi o şezătoare sătească, în cadrul căreia copiii vor afla amănunte despre Fănuş Neagu şi scriitorul din Târgu Mureş, Nicolae Băciuţ.
Luni, 6 septembrie, se va încheia acţiunea cu vizitarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Inclusivă, a serei, atelierelor şcolare, a sălilor de ludoterapie, kinetoterapie, a cabinetelor logopedice şi de ştiinţe. La final se va prezenta un mic spectacol.
Elevii din Mureş au mai venit la Brăila în iulie, când au fost vizitate: Muzeul Brăilei, Casa Perpessicius, Centrul de Creaţie, Teatrul "Maria Filotti", Catedrala şi Faleza Dunării.
*********************************************************************
Scopul parteneriatului este cunoaşterea, de către elevi , a factorilor unitari ai evoluţiei etno-culturale, economice, sociale, dar şi a celor specifici din cele două comunităţi umane.
Elevii participanți au fost selecţionaţi pe criteriul rezultatelor deosebite obţinute la olimpiadele sau concursurile şcolare şi a unei comportări exemplare sub coordonarea a doi profesori din cele două şcoli: Angela Olaru-Brăila și Codruța Băciuț -Tg. Mureș, profesori de limba română. 
„Cele două locaţii - Brăila şi Tg. Mureş - dezvăluie spiritului obiceiuri, tradiţii, vestigii, modele de convieţuire etnică şi peisaje pitoreşti diferite.
Parteneriatul face posibil un schimb de experienţă educativă a elevilor din cele două zone geografice diferite ale României, să descopere această unitate a diversităţii culturale, să-şi lărgească propriul orizont cultural, să-şi facă noi prieteni și să poată spune cu mândrie sunt român", ne-a declarat prof. Angela Olaru.
La Brăila se desfășoară până pe 7 septembrie etapa a doua a parteneriatului și are drept obiectiv cunoaşterea reperelor istorice, socio-culturale ale celor două oraşe, dezvoltarea unei atitudini pro-ecologice specifice celor două zone geografice, realizarea unui jurnal de vacanţă care să imortalizeze experienţa trăită de copii în aceste zile.
Alături de Școala Ion Creangă din Brăila și Școala nr.2 Tg. Mureș, parteneriatul este completat de Școala din Gradiștea , jud Brăila, Muzeul de Istorie din Brăila, Administrația Parcului Natural - Balta Mică a Brăilei, Primăria Municipiului Brăila și societatea locală de transport în comun. 
Unul dintre obiectivele vizitate astăzi de participanți este Casa Natală a lui Fănuș Neagu din comuna Gradiștea, după ce zilele trecute au fost vizitate obiective din municipiu, Balta Mică a Brăilei, cu popas la „Fundul Mare".
Ziua se va încheia la Gradiștea cu o șezătoare unde va fi expusă activitatea scriitorilor Fănuș Neagu și Nicolae Băciuț, ca reprezentanți ai literaturii contemporane. Tot acolo participanții vor rămâne cazați peste noapte, la localnici.
Pe 5 septembrie delegația se va deplasa la Galați unde va vizita Acvariul, Planetariul, Grădina Botanică și Grădina Zoologică 
Garboavele.
***********************************************************************
La sfârşitul săptămânii trecute, la Gradiştea, 20 de elevi, 10 brăileni şi 10 din Tg. Mureş, au vizitat obiectivele importante din satul natal al scriitorului Fănuş Neagu. Îndrumaţi în periplul lor în lumea creaţiei fănuşiene de profesorul Nicu Negoiţă, elevii au trecut pe la mormântul părinţilor scriitorului, au vizitat staţiunea Balta Albă şi au făcut un picnic chiar în curtea casei în care a copilărit Fănuş Neagu, casa bunicilor acestuia şi unde a scris "Ningea în Bărăgan". După-amiază au vizitat apoi casa părintească a scriitorului, care în scurt timp va deveni muzeu, dar şi şcoala unde a făcut primii paşi către lumea literelor cel care avea să devină un adevărat vrăjitor al metaforelor. Ziua s-a încheiat cu o şezătoare, copiii având astfel prilejul să afle care sunt obiceiurile locului şi să se bucure de farmecul lor. La final, cei 20 de copii au înnoptat la familii din satul Gradiştea. Cel care a coordonat vizita la Gradiştea, prof. Nicu Negoiţă, s-a declarat foarte încântat de acţiune, pentru că elevii s-au arătat foarte interesaţi de viaţa şi creaţia lui Fănuş Neagu. La final, prof. Negoiţă a anunţat că se va organiza la Gradiştea un Concurs Naţional de Creaţie Literară pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani. Acesta ar urma să se finalizeze anul viitor, chiar pe 5 aprilie, de ziua maestrului Fănuş Neagu.
Vizita celor 20 de elevi a avut loc în cadrul proiectului "Curcubeu peste Carpaţi", organizat de Şcoala "Ion Creangă" Brăila - coordonator prof. Angela Olaru, şi Şcoala nr. 2 din Tg. Mureş - coordonator prof. Codruţa Băciuţ.
***********************************************************************
A doua ediţie a proiectului "Curcubeu peste Carpaţi", coordonat de profesoara Angela Olaru, s-a finalizat luni, la Centrul Special de Educaţie Incluzivă. Cu această ocazie a fost prezentat un spectacol cu momente artistice, dans modern, o şezătoare mureşeană, dar şi lansări de cărticele ale copiilor din Târgu-Mureş, coordonaţi de prof. Codruţa Băciuţ, care şi-a prezentat şi lucrarea sa, "Trasee iniţiatice. Curcubeu peste Carpaţi". S-au oferit diplome elevilor, dar şi părinţilor parteneri. 
Proiectul "Curcubeu peste Carpaţi", derulat în săptămâna 1 - 7 septembrie, îi are drept mentori spirituali pe scriitorii Fănuş Neagu şi Nicolae Băciuţ, din Târgu Mureş. Câte zece elevi de la Şcoala nr. 2 din Târgu Mureş şi de la Şcoala "Ion Creangă" din Brăila au aflat date esenţiale referitoare la cultura tradiţională şi obiceiurile populare, literatură, aceste domenii fiind baza obiectivelor propuse de iniţiatoarele proiectului, prof. Angela Olaru de la Şcoala "Ion Creangă" şi prof. Codruţa Băciuţ, partenera din Târgu Mureş, unde s-a desfăşurat prima ediţie.
*Materiale preluate din publicatia "Obiectiv vocea Brailei"