joi, 9 iunie 2011

Ororile din inchisoarea de la Sighet


     Fiind foarte cunoscuta datorita actiuniilor ce aveau loc acolo in perioada comunista , a fost construita in anul 1897 , cand Transilvania era sub conducerea Imperiului Austro-Ungar. Ea este localizata in orasul Sighetul Marmatiei , in judetul Maramures , mai precis Nord Vestul Transilvaniei. Orasul a fost numit anterior , in secolul XIV , Sighetul Maramuresului, fiind atestat documentar in anul 1326 si recunoscut ca oras in 1352.
     Memorialul a fost creat sub conducerea scriitoarei Ana Blandiana , in anul 1993 , cu scopul de a aminti poporului roman istoria sa , amintindu-le in special de regimul comunist.
     La inceput , intre anii 1918-1945 a functionat ca inchisoare de drept comun , iar in august 1948 devine loc de detentie pentru un grup de studenti ,elevi si tarani maramureseni.
     In perioada 5-6 mai 1950 , au fost adusi peste o suta de oameni ce reprezentau Romania , fosti ministri , academici , economisti , militari , istorici , ziaristi si politicieni , toti fiind supusi unor pedepse si fiind torturati atat fiic cat si psihic prin anumite metode , unele fiind considerate experimente. A fost cunoscuta sub denumirea de “Colonia Dunarea” , atunci fiind considerat o “unitate de munca speciala” , dar dupa cum stim actiunile din cadrul inchisorii transformau aceasta “unitate” intr-un oarecare lagar de exterminare. In luna octombrie au fost adusi preoti si episcopi  greco-catolici si romano-catolici , aici in Inchisoarea de la Sighetul Marmatiei.
     Felul in care acestia erau tratati era unul foarte crud , celulele fin insalubre , mancarea fiind aproape necomestibila si groaznica . Zi de zi erau batjocoriti si una dintre interdictii era accesul de a privi lumina zilei. Cei care nu se supuneau regulilor erau trimisi in celebra “camera neagra” , o camera formata din patru pereti , fara ferestre , astfel fiind lipsita de lumina , iar in mijloc fiind asezat un lant de care prizonierul era incatusat .
      Dupa Conventia de la Geneva , unde Romania a fost admisa ofcial in ONU , anul 1955 , o parte din detinuti au fost eliberati , transferati sau obligate la domiciliu fortat. Iar in urma cestui fapt , celebra inchisoare redevine inchisoare de drept comun.
     In anul 1977 , se desfinteaza , cladirile ei constituind o fabrica de maturi , apoi un depozit de sare , iar dupa anul 1993 constituind “Memorialul Durerii”.
Cativa detinuti marcanti au fost :