duminică, 10 ianuarie 2010


IARNA
Andreea Gorcea, clasa a V-a A

A venit iarna. Afară e din ce în ce mai frig. Soarele rotund şi palid nu se zăreşte deloc astăzi fiindcă cerul e acoperit cu nori plumburii. Atmosfera este încărcată şi toţio aşteptăm cu nerăbdare să vedem primii fulgi de nea.
Nu a trecut prea mult zimp, când, dintr-o dată cerul a început să cearnă mii de fulgi din înălţimi. La început ningea mai rar şi cu fulgi mai mici, apoi din ce în ce mai multe steluţe argintii. Dansul ameţitor al steluţelor de nea ne orbea, iar pe feţe simţeam atingerea rece a iernii. Milioane de fluturi lucitori se adunau ca să gătească pământul.
Totul e acoperit cu o mantie de argint. Animalele dorm legănate de crivăţul care cântă printre crengi. Ţurţuri lunguieţi atârnă de ramurile copacilor. E ca în basme! Gheaţa luceşte ca oglinda, iar brazii par nişte uriaşi alb ice străjuiesc drumul.
Copiii ies bucuroşi din case şi âşi fac planuri în legătură cu joaca din zilele următoare. Sub felinarul străzii, fulgi pufoşi ca nişte fluturi gingaşi de gheaţă valsau lent, iar copiii se grăbeau să-I prindă.
Era seara dinaintea Crăciunului, când Moşul bland şi bun aleargă să aducă celor cuminţi cadouri mult aşteptate.
În casa noastră totul e pregătit. Mama a terminat de copt cozonacii, iar tatăl meu împreună cu mine am împodobit bradul.
În scurt timp totul s-a albit în jur: strada noastră arată ca o uliţă din poveşti. Ce minunat e totul! Iarna a sosit cu adevărat! Dar ţi-a trimis mai întâi solii… primii fulgi de nea…


IARNA, ANOTIMPUL ARGINTIU
Târşoagă Mădălina, clasa a V-a A

Iarna se face stăpână peste întinsa zare. Soarele sfios şi palid se arată rar printre norii îngheţaţi şi plumburii, aruncând străluciri peste pomii cu ramuri de argint.
Oamenii privesc pe geam şi admiră minunatul tablou al iernii. Casele triste sunt ascunse sub căciuli albe de postav. Fulgi moi ca de vată ţes văzduhul.
Afară totul e pustiu. Uliţele satului sunt acoperite de un ocean de zăpadă. Deoadată liniştea naturii este perturbată de un lc de copii care, fascinaţi de peisajul miraculous au ieşit la săniuş. Săniile urcă şi coboară într-o pulbere fină şi strălucitoare de steluţe albe de nea. Văzduhul se umple de chiotele necontenite ale copiilor.
Seara, zburdalnicii se întorc acasă, veseli şi cu bujori reci în obraji, cu gândul ca a doua zi o vor lua de la capăt. Mama ne aşteaptă în prag cu un zâmbet cald şi ne aşează lângă sobă să ne încălzim mânuţele şi picioarele îngheţate. Un ceai fierbinte, o mângâiere pe frunte şi un sărut pe obraji ne fac să ne simţim minunat.
Înserarea tainică cuprinde întregul sat. liniştea nopţii învăluie totul, frigul năpraznic pune stăpânire peste întregul ţinut.

IARNA
Rebeca Andreea Târşoagă, clasa a II-a B

E decembrie, pământul e acoperit de o plapumă albă, moale şi pufoasă.
Aştept cu nerăbdare vacanţa şi sărbătorile de iarnă pe care mi le petrec întotdeauna la ţară, la bunici.În ajunul Crăciunului mergem la colindat prin sat împreună cu câţiva prieteni. Seara vine Moşul într-o sanie frumos împodobită şi împarte cadouri copiilor din sat.Dimineaţa mergem la biserică. După slujbă, acasă, ne adfunăm cu toţii în jurul mesei. Bunica pregăteşte bucate tradiţionale: prăjituri, cozonaci, sarmale şi alte bunătăţi.Iarna este anotimpul meu preferat!