luni, 25 ianuarie 2010

Robin Hood,legenda sau adevar?


Robin Hood e un vechi personaj din folclorul englezesc, fiind unul dintre cei mai mari si mai cunoscuti adventurieri care au existat vreodata,si cand spun ca “a existat” nu spun minciuni.
S-ar crede ca s-a nascut tocmai in Locksley,de unde se trage si numele de Robert of Locksley,fiind fiul unei familii de nobili deocamdata necunoscuta.Robin Hood,cel mai bun arcas care a trait vreodata, impreuna cu prietenul sau Much (Miller) au fost impreuna in cea de a IIIa Cruciada,la Acre. Cand s-au intors Robin Hood a remarcat ca ceva este schimbat,si ca Guy of Gisbourne(Guy de Gisbourne cum scriu altii) ii stapanea teritoriile. Nestiind ca seriful a fost schimbat de catre Printul John (Ioan fara de Tara), se duse la el pentru a putea avea din nou acele teritorii. Noul serif ,fiind foarte rau cu oamenii ,si pedepsind fara mila chiar si cu spanzurarea daca se fura ceva cat de mic, nu i-a facut dreptate.Robin Hood nu putea suporta asa ceva mai ales faptul ca niste baieti , Will Scarlet si Luck Scarlet , fii prietenului sau, erau condamnati la spanzurare deoarece au furat un sac de faina. Cu prima ocazie, la o conventie a nobililor si a taxatorilor din jurul Nottinghamului si-a
spus cu mult curaj in fata noului serif opiniile lui fata de oameni, si cum ar trebui sa se comporte cu el. Dupa toate acestea,seriful ,fiind un om hain i-a cerut lui Robin Hood sa declare spanzurarea lor. Vazand ceea ce se intampla, acesta lua arcul unuia dintre arcasii serifului si le dadu drumul. Din acel moment a fost declarat proscris impreuna cu Much Miller, Will Scarlet, si cu Alan-a-Dale in acelasi timp, finnd nevoiti sa fuga in padure.Aici au fost zariti de catre Little John si banda lui dupa care au fost legati de niste butuci si jefuiti. Fara haine, fara arme, doar cu niste bete cei patru proscrisi au incercat sa isi recupereze totul.Singurul Much care avea numa un cutit si o hainuta subtire. Dupa acea “batalie” Micul John a observant forta si curajul lui Robin Hood, si ii auzi intreaga poveste dupa care a fost numit “liderul bandei”. Aceasta banda era formata din : Robin Hood (liderul) Micul John (adjunctul) Much Miller (bufonul/bucatarul/vanatorul) Will Scarlet (Mesterul/Tamplarul) Alan-a-Dale (Cavalerul/Spionul/mai tarziu si Tradatorul) si Joy (care din pacate a murit foarte devreme dupa ce Robin la cunoscut). Acesti oameni fiind ajutati de catre Lady Marian (Spionul) si de fiecare data reuseau sa fure toti banii serifului. Dupa multa vreme seriful a angajat un arcas/asasin, care avea ca misiune sa ucida oamenii,iar Robin Hood sa fie acuzat urmarindu-se astfel defaimarea sa in fata celor de rand. Dupa multe cercetari, Robin gasi asasinul, care era unul dintre locotenentii serifului. Dupa multe peripetii prin castelele Nottingham si York a ajuns la sora lui Guy de Gisborne care fusese declarata de catre Printul John urmatorul serif, dupa ce Guy of Gisborne a ajuns la randu-i proscris. Aceasta (sora lui Guy de Gisborne), Isabella reusi sa puna o otrava pe spada sa, dupa care reusi sa il taie pe Robin otravindu-l.
Se spune ca acesta ar fi fost inmormantat in pestera proscrisilor, care nu de mult a fost descoperita in inima padurii Sherwood. Inauntrul acelei pesteri s-au gasit cinci sicrie din cele sapte.
Se spune ca prima balada despre Robin a fost cea a lui Much, care a compus acea balada pentru bunul sau prieten si partener Robin Hood (Hood = Gluga). Ultima balada a fost scrisa prin anii 1400 de catre un urmas al acelor proscrisi, acestaputand fi gasita in libraria catedralei Lincoln.
Robin Hood a avut multe peripetii, a fost inchis/sigilat intr-un hambar chiar de ziua lui ca catre niste mercenari ai serifului, aprope ucis, d.torita multelor capcane care i s-au intins. In anul 2006 a fost realizat un serial de 36 de episoade care vine sa faca rezumatul unei carti celebre, carte care a stat s la baza acestui material:” I’m Robin Hood”.Se pare ca ea a fost scrisa chiar de legendarul aventurier.
Marius Miclos, cls a VII-a A