Pr. Ilie Belean - binecuvantare si rugaciune;
Iustiniana si Serafim Hancu – priceasna;
Colegiul National Unirea – clasa a IV-a A si Ana Niculescu si Daniela Ludusan, anul I, Universitatea de Arte Tg. Mures, – Traditia populara din
perspectiva “noilor educatii” – moment pregatit de lector Silvia Negrutiu,Universitatea de Arte, Departamentul pentru pregatirea personalului didactic
Vasile Muresan, muzeograf – “Oul sacru” - expunere;
Prof. Mihaela Matei – Invierea Domnului: imagini de la Atelierul de creatie religioasa al Scolii Generale nr. 2, Tg. Mures;
Clasa a VI-a A, Scoala Generala nr. 2, Tg. Mures – “Hazail” , sceneta;
Alina Pop, studenta – priceasna;
Iustiniana si Serafim Hancu – Hristos Anesti;
Pr. Ilie Belean, priceasna( “Pe drum cu spini incununat")
Prezinta:
Raluca Berta, clasa a VIII-a A, Scoala Generala nr. 2, Tg. Mures
Invitati:
Cercul de lectura de la Gimnaziul “Mihai Viteazul”
Profesori, parinti, eleviCOORDONATORI:
PROF. CODRUTA BACIUT
PROF. MIHAELA MATEI
În Săptămâna Patimilor trebuie să ne reamintim să fim mai buni şi mai darnici. Pentru cei care poate sunt prea preocupaţi cu problemele zilnice, aceste lucruri le-au fost reamintite de elevii Şcolii Generale nr. 2 din Târgu Mureş care au pus în scenă un spectacol pascal memorabil.
În Săptămâna Patimilor trebuie să ne reamintim să fim mai buni şi mai darnici. Pentru cei care poate sunt prea preocupaţi cu problemele zilnice, aceste lucruri le-au fost reamintite de elevii Şcolii Generale nr. 2 din Târgu Mureş care au pus în scenă un spectacol pascal memorabil.
În organizarea Şcolii Generale Nr. 2 din Târgu Mureş, elevii de la mai multe unităţi de învăţământ au participat la ediţia a II-a a manifestării cultural-religioase "Lumină din lumină", dedicată sărbătoarei Învierii Domnului. Spectacolul a început cu o binecuvântare şi o rugăciune rostită de către preotul paroh Ilie Belean din Cipău. Elevii Colegiului Naţional Unirea au prezentat tradiţiile populare, o eleva a Gimnaziului de Stat „Avram Iancu” din Târnăveni a cântat doine, în timp ce organizatorii, elevii Şcolii Generale nr.2 au jucat o scenetă pentru a ne reaminti nevoia păstrării tradiţiilor şi a valorilor.
Spectacolul s-a desfăşurat în sala mică a Palatului Culturii, fiind invitaţi să participe părinţi, elevi şi cadre didactice. (material preluat din editia online a TTM)
Lumina din Lumina
- Cultural -
nr. 526 / 15 Aprilie, 2010*
Asa s-a numit si asa a fost manifestarea elevilor de la Scoala Generala Nr. 2 din Targu-Mures aflata la a II-a editie. O intalnire densa, plina de Lumina si datatoare de Speranta si Bucurie. Cu multe momente vibrand de inaltare... Mai sunt copii talentati, mai sunt tineri cu suflet inalt si curat, mai sunt oameni care au strans in suflet comoara traditiilor stramosesti si care sunt pregatiti s-o daruiasca.nr. 526 / 15 Aprilie, 2010*
Obiceiurile si credintele vechi reprezinta cea mai convingatoare carte de vizita pentru trecutul unui popor. Iar participarea copiilor alaturi de maturi in practica unor datini stravechi si a unor credinte legate de acestea asigura perpetuarea lor. Poate acesta a fost si gandul de inceput. Un gand frumos si generos care face cinste coordonatoarelor acestui proiect: prof. Codruta Baciut si prof. Mihaela Matei. Un gand izvorand din framantare si neliniste. Nu poate exista framantare mai frumoasa in cugetul unui dascal decat aceea care are in vedere asezarea elevilor sai pe drumul anevoios, dar atat de necesar al Devenirii si al Descoperirii propriei identitati.
Momentul pregatit de lector universitar Silvia Negrutiu Traditia populara din perspectiva "noilor educatii" a dovedit ca exista punti de legatura intre generatii: studentele Ana Niculescu si Daniela Ludusan de la Universitatea de Arte Targu-Mures alaturi de elevii clasei a IV-a A de la Colegiul National "Unirea", impreuna pe drumul descoperirii credintelor si obiceiurilor pascale. Prin ei a fost prezenta in sala inocenta, a fost prezent portul popular si au fost prezente ouale rosii ( vopsite in foi de ceapa si sortite sa ajunga in mainile spectatorilor).
Expunerea muzeografului Vasile Muresan "Oul sacru" s-a dovedit a fi o adevarata lectie despre simbolurile, legendele si semnificatia oualor de Pasti.
Emotionante pana la lacrimi pricesnele cantate de parintele Ilie Belean, de studenta Alina Pop, de fratii Iustiniana si Serafim Hancu, dar si doinele Adelinei Moraru! Sceneta Hazail a pus in lumina talentul elevilor din clasa a VI-a A de la Scoala Generala Nr. 2.
Prezentatoarele Raluca Berta si Adela Ariesan s-au intrecut pe ele insele si au reusit _ dupa un scenariu deosebit de bine scris de catre prof. Codruta Baciut _ sa transmita in sala sentimentul tonic si atat de placut pe care il creeaza umorul de calitate.
Alaturi de parinti, de profesori si de elevii de la Scoala Generala Nr. 2 si-au umplut sufletul de frumusetea momentului si elevii cercului de lectura de la Gimnaziul "Mihai Viteazul".(Rozalia Truta)*material preluat din "Cuvantul Liber"