vineri, 26 martie 2010

VIAŢA IN ATENA ANTICA

Atena este un oraş din sud-estul Greciei.Este situat pe colina Attic. Intemeietorii Atenei  se numesc ionieni.
A devenit cel mai renumit oraş al Greciei Antice. Regiunile Grecia, coasta Turciei si Egiptul erau pline de oraşe cetăţi. Fiecare cetate avea moneda proprie, legi proprii, iar cetăţenii aveau modul lor de a vorbi. Atena a avut o altă structură. Aristocraţii detineau puterea. Adunarea poporului era lipsită de importanţă. Sclavii erau folositi la munci grele. ATENA avea un regim aristocratic sclavagist. S-au ridicat împotriva acestui regim pentru drepturi, oamenii liberi: agricultori, meşteşugari, negustori numiti intr-un cuvant “demos”(popor). In Atena, datorită regimului democratic, a înflorit economia si statul atenian a devenit o mare putere maritimă. In secolul al V-lea î. Hr., statul atenian a ajuns la cea mai mare inflorire in timpul lui Pericle, vremea lui fiind socotita “secolul de aur”.
La Atena ziua începea, ca şi în natură, odată cu revărsatul zorilor. Atenianului nu-i plăcea trândăvia. Bogat sau sărac, el se scula îndată ce se lumina de ziuă. Atenianul îşi efectua vizitele în zorii zilei.
În mod obişnuit se crede că grecii se îmbrăcau în alb, dar imbrăcămintea
era confecţionată din ţesături viu colorate, uneori chiar în mai multe culori (în deosebi cea a tinerilor), purpurie, roşie, verde şi albastră. Bărbaţii nu agreau culoarea galbenă socotind-o bună numai pentru femei. Obiectul principal al îmbrăcămintei bărbăteşti era chitonul, care se îmbrăca direct pe corp. Chitonul nu era altceva decât o bucată de pânză cu găuri pentru mâini şi cu agrafă ca să fie prins pe umăr. Deasupra chitonului atenienii purtau un fel de mantie sau pelerină numită himation. La Atena, hlamida era îmbrăcămintea obişnuită a tineretului. Capul rămânea descoperit. Grecii purtau pălării numai când ieşeau din oraş pentru a se apăra de arşiţă şi de soare. Grecii aveau părul des şi stufos. Ei se tundeau nu prea scurt, atât cât părul să le acopere ceafa, dar să nu ajungă până la umeri. Unii filozofi ca Alcibiades, de pildă, purtau plete lungi, pieptănate cu grijă. Atleţii, dimpotrivă, se tundeau foarte scurt. În afara tinerilor spilcuiţi, îşi lăsau plete şi filozofii, acesta fiind semnul lor distinctiv.Ca să stimuleze creşterea părului, atenienii îl ungeau cu ulei amestecat cu substanţe aromate. În secolul al VI lea, bărbaţii purtau plete lungi, dar după lupta de la Marathon au început să le scurteze ca mai târziu să-şi radă barba şi mustăţiile. Grecii n-au purtat niciodată mustăţi fără barbă.
In picioare, grecii purtau sandale, prinse cu curele de piele, dar existau şi alte genuri de încălţăminte de genul cizmelor, ghetelor şi al pantofilor. Încălţămintea se confecţiona din piele neagră, albă sau roşie şi adesea era foarte elegantă mai ales dacă atenianul se ducea într-o vizită sau la masă. Tocmai încălţămintea era obiectul vestimentar în care se manifesta fantezia eleganţilor Atenei. În perioada elenismului era moda să se graveze pe talpă diferite inscripţii şi cea mai frecventă era: "Urmează-mă".
Atenienii erau foarte exigenţi în tot ceea ce priveşte buna cuviinţă. Nu le plăceau oamenii grăbiţi sau agitaţi şi nu puteau suferii trufia. Înfumurarea, ţinuta mândră şi mersul semeţ erau condamnate, dar nici mersul grăbit nu era recomandabil.
Femeia, dacă era mai bogată sau mai înstărită, nu se ducea niciodată la piaţă şi nu trimitea slujnicele. Toate cumpărăturile le făcea soţul.
Când se-ntâlneau doi cunoscuţi, se salutau cu un gest al mâinii. Nu se cădea să te ploconeşti, să te închini, căci mândrii cetăţeni ai Atenei ar fi socotit aceasta o rămăşiţă de pe timpul tiraniei; atenienii îşi dădeau mâna numai la jurăminte sau la despărţirile solemne.
Salutul obişnuit pentru astfel de întâlniri era Chaire! (Să fii bucuros!).
Bibliografie:
Popescu, Petru Demetru, Istoria antica pentru toti copiii, Editura Coresi, Bucuresti, 2002;
http://www.preferate.ro/referat-Istorie-Viata-unui-atenian-obisnuit-16-5251.html
Andreea Fulop, cls.a V-a B

**********************************************************************************
Atena, orasul cu cea mai glorioasa istorie din lume, un oras venerat de catre zei si oameni, un oras magic. Acestea sunt doar cateva cuvinte care ne prezinta o imagine de ansamblu asupra capitalei Greciei. Grecia este de asemenea tara in care s-a nascut democratia si in care au trait cei mai mari intelepti din timpurile stravechi. Cele mai importante civilizatii ale lumii antice au inflorit in Atena si traiesc si astazi prin povesti si edificii ce au rezistat eroic in fata timpului mistuitor.

Atena a devenit cel mai renumit oras al Greciei Antice între anii 500-400 î.c. Regiunile pe care azi le numim Grecia, coasta Turciei si Egiptul erau pline de poleis sau orase cetăti. Unele erau cetăti mari, ca de exemplu Corintul. Fiecare cetate avea monedă proprie, legi proprii si modul lor de a vorbi.Între anii 500-400 î.c.atenienii au dus numeroase lupte împotriva altor orase cetăti. În această perioadă au întemeiat un imperiu si au creat un mod de viată, care de atunci a fost admirat de toată lumea.
Atena are numeroase muzee printre care enumeram: Muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Acropolis, si Muzeul Benaki, cu colectiile lor remarcabile. Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti. Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit în onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, în secolul V î.e.n.. În ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat în timp pâna în zilele noastre. Desi este opera unui simpozion artistic si desi nu stim care este contributia concreta ale mâinilor lui Fidias, Parthenonul este mai mult decât o realitate arhitectonica, este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu putem sa i-o atribuim decât lui Fidias.
Civilizatia greaca in timpul Anilor Intunecati, asezarile grecesti s-au extins in dreptul Marii Egee si de-a lungul coastei Asiei Mici (Turcia de azi). Prin secolul al 18-lea inainte de Hristos, grecii au inceput sa-si reorganizeze legaturile comerciale cu alte popoare, exportand produse caracteristice ca uleiul de masline, vin, ceramica, si lucrari din metal.
Civilizatia greaca: Arta scrisului, pierduta in timpul Anilor Intunecati, a fost redescoperita cu ajutorul unei recente inovatii feniciene, aceasta fiind alfabetul. Pacea si prosperitatea au pricinuit cresterea rapida a populatiei.
Hranirea populatiei a devenit astfel o problema, data fiind slaba dezvoltare a agriculturii.Reactia grecilor a fost de a trimite o parte a populatiei pentru a intemeia noi orase sau colonii care ar fi putut ajuta. Ca urmare multe colonii au fost intemeiate in sudul Italiei si in Sicilia, iar zona a devenit cunoscuta ca Grecia Mare. In timpul celor doua secole de colonizare, grecii au infiintat orase de jur imprejurul Marii Mediterane chiar si pe malul Marii Negre. Cu toate ca multi au fost asimilati de vecinii lor prezenta grecilor a exercitat o larga influenta prin indemanarea si felul lor de viata.
Intre timp orasele-state cunosc o schimbare politica rapida. Monarhiile au fost inlocuite de aristocratii care erau bazate pe domnia unor proprietari nobili. Dar pozitia lor a devenit instabila odata cu cresterea legaturilor comerciale si introducerea sistemului monetar in jurul anului 600 i.Hr; grecii au preluat ideea de la regatul Lidian unde fusese inventat recent.
Au existat multe conflicte intre orasele-state in timpul secolului VI i.Hr. si deseori puterea a fost detinuta de tirani. Tiran ca si aristocrat sunt termeni pe care grecii ii folosesc fara a spune prin asta ca, de pilda, tiranul ar fi un om crud sau indezirabil.
Bibliografie:
http://www.artline.ro/arhiva/atena+antica
http://www.referat.ro/referate/Atena_
***,Grecia antica ,Editura Litera,2009
Denisa Sandor, cls. a V-a B