joi, 27 mai 2010

Copilaria, varsta oricarei posibilitati

Motto:“Oamenii mari nu inteleg niciodata
nimic si este obositor pentru copii
sa le dea mereu explicatii”

Copil esti doar o data !
  
Copilaria a fost si inca este una dintre cele mai pretuite comori pe care nimeni nu ti-o poate lua din sufletul tau in care infloreste din ce in ce mai mult. Copilaria este cel mai important lucru pe care l-am primit in aceasta viata. Ma gandesc cum sa mi-o traiesc din plin, sa o impart cu prietenii si cu toata natura.
            Nu voi sta in fata ecranului luminos al calculatorului sa ma joc, ma voi duce afara si voi descoperi minunile ce ma poarta spre lumea viselor reale. Aici pot redescoperi ce este copilaria fara sa ma gandesc la sfarsitul ei. In cele din urma sfarsitul ei v-a veni: sufletul se va maturiza, zambetul de pe fata noastra va pieri. Eu ma gandesc la prezent, la fericirea ce este in sufletul meu, la prietenii mei care ma asteapta afara sa ne plimbam. 
           Astept sa vina vacanta sa uit de scoala, de invatat, de tot ce ne poarta cu gandul la lumea de maine. Clipa aceasta nu o voi

mai intalni niciodata



in aceasta viata, in alta zi. Chiar daca am foarte putini ani de viata  am invatat sa ma bucur dinadins de frumusetea lucrurilor care ma inconjoara. Acum copiii nu se mai bucura de copilarie. Locuiesc in orase aglomerate si poluate. Uita  sa se plimbe in parcuri cu flori, fluturi si cantece de privighetoare.Poate daca se nasteau intr-un oras al florilor, ca Targu-Muresul,cu copaci si verdele nesfarsit, veselie si gingasie, si-ar fi gasit si ei fericirea sufleteasca. M-am nascut intr-un oras magic, iar in fiecare zi descopar ceva nou. Am cei mai minunati prieteni din lume. Povestile au vraja necunoscuta in linistea serii. Un copil are nevoie de prieteni pentru a gasi veselia si are nevoie de flori  pentru a gasi gingasia. Oamenii mari ar putea invata de la noi sa se bucure si sa zambeasca. 

Intotdeauna voi pastra
O mica fereastra in inima mea
Atunci cand soarele va disparea
Sa pot pleca,departe,undeva
Intr-o lume in care ma voi juca
Si voi uita ca viata-i grea
Intotdeauna voi pastra
Copilul sincer ce visa !
  
                                                                    Raluca Chichisan, cls. a VII-a B
        
Copilaria este perioada cea mai simpla a vietii in care copii se joaca, inventeaza lucruri... sunt ca niste pasari cu aripile larg deschise...sunt liberi, fara obligatii, fara responsabilitati. Aceasta perioada minunata nu se stie cand incepe sau cand se termina ... doar te trezesti copil. In aceasta varsta a inocentei copii descopera lumea cu toate posibilitatile, vietuitoarele ei...copiii vad doar partea buna si linistita a vietii. Ei sunt cuprinsi de cele  mai multe ori de o naivitate fara margini, fac multe greseli dar fara sa isi dea seama, sunt de o bunatate neconditionata si de aceea primesc intotdeauna ceea ce isi doresc. Copiii se aseamana foarte mult cu ingerii de aceea sunt foarte iubiti de Dumnezeu. Copilaria este singurul moment al vietii în care trăim totul la maximă intensitate. În care plangem si radem in aceeasi zi, in care ne suparam si iertăm dupa cateva momente, in care suntem singuri si totodată cu toată lumea. 
            Copii cred ca pot face orice, cred in Mos Craciun si in sacul sau plin cu jucarii, cred in magie, in basme in care binele invinge mereu. Dar incepe sa se maturizeze, sa aiba pretentii, sa zambeasca mai putin, sa isi dea seama ca mult iubitul Mos Craciun are un nume ascuns, si anume „parinti”, sa petreaca mai mult timp in fata calculatorului. Incepe scoala, incep si responsabilitatile , copii trebuie sa respecte regulamentul iar daca il incalca sa suporte consecintele. Chiar si oamenii mari mai au un strop de copilarie in suflet numai ca este acoperita de problemele de la serviciu, de stres de toate complicatiile pe care ei si le-au facut. Oamenii mari isi complica viata si incep sa nu ii mai inteleaga pe copii lor pentru ca pur si simplu uita cum e sa fi copil. Oamenii mari sunt ca si pasarile cu aripile inlantuite. Viata e o adevarata confruntare in care reusesti sau cazi dar te ridici si continui...chiar daca ai rani, ele se vor vindeca. Toti copii vor fi maturi odata...Numai ca in perioada copilariei vezi viata cu alti ochi, nu te gandesti la ce a fost sau la ce va fi.
            Pentru toate aceste lucruri minunate anii copilariei sunt fara seaman si ne dorim sa tina cat mai mult, iar daca totusi se vor sfarsi sa ramana mereu o amintire de neuitat in sufletele tuturor.
                                                                                                Ola Dragos, cls a VII-a B