Reporter: Care este primul lucru la care ne gândim când auzim vorbindu-se despre Şcoala Generală nr. 2?
Pitea Dorin Eugen: Şcoala Generală nr. 2 este o şcoală bună, cu rezultate remarcabile, cu medii în ultimii zece ani cuprinse între 8.80 şi 9, cu o reuşită de 80% în liceele de elită ale oraşului, realizându-le cel puţin o clasă în fiecare an, asta înainte ca aceste licee să-şi realizeze şi ele clase gimnaziale. Timp de zece ani, la secţia română am avut doar doi elevi picaţi. De când s-a înfiinţat repartiţia computerizată, în care nu mai contează cunoştinţele elevului, ci cât de milos a fost profesorul cu elevul, am început să nu mai fim la fel de căutaţi, iar copiii nu mai învaţă la fel de bine. Este o diferenţă foarte mare între ceea ce au învăţat până acum patru ani şi ceea ce învaţă acum.
Rep.: De când sunteţi director şi care sunt cele mai importante realizări?
Pitea Dorin Eugen: Sunt director din 1997 şi am realizat, la
început, atunci când s-a putut, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, un corp nou de clădire cu săli de clasă, sală de sport şi amfiteatru. Din bani străini am realizat toate acestea iar Primăria a contribuit şi ea la înlocuirea sobelor de teracotă cu încălzire centrală.
Rep.: În ultima perioadă, vedem cu toţii că nu puţine sunt nemulţumirile cadrelor didactice. Principala lor problematică este de natură financiară. Cât de justificat este, în prezent, salariul unui profesor?
Pitea Dorin Eugen: Este justificat pentru că nu moare de foame. Doar atât. Aşa cum este privită şcoala la noi, aşa este şi plătită, adică foarte prost, iar prin orice încercare de a alinia acest salariu, faţă de alte categorii, nu s-a reuşit niciodată nimic. Până şi legea aprobată de toate forurile competente care există în ţară nu a contat. Curtea Constituţională şi preşedintele au considerat această lege valabilă, dar tot nu au vrut să o aplice. Asta este aprecierea cadrului didactic.
Rep.: Ar trebui plătiţi profesorii în funcţie de rezultatele obţinute?
Pitea Dorin Eugen: Da, ar fi mult mai bine. Se încearcă acum un fel de evaluare în funcţie de calitatea muncii, prin comisiile ARACIP care s-au înfiinţat la nivel de ţară, de şcoli, însă nu am deloc încredere în ceea ce vor face.
Rep.: Care este numărul elevilor şi al cadrelor didactice aflate în subordinea dumneavoastră?
Pitea Dorin Eugen: În şcoala noastă învaţă 667 de elevi şi avem 60 de cadre didactice. Ne bucurăm că încă putem avea cadre didactice cu normă întreagă, pentru că ei sunt cei care luptă şi se străduiesc ca şcoala să aibă un bun renume şi ţin şcoala la cele mai bune cote din oraş, iar rezultate mai bune nu cred că există în nici o şcoală.
Rep.: Foarte multe instituţii de învăţământ se confruntă cu probleme legate de suprasolicitarea claselor? Cum staţi la acest capitol?
Pitea Dorin Eugen: Acum câţiva ani aveam câte trei clase a câte 30 de elevi, dar şi aşa s-a făcut materie şi s-au obţinut rezultate foarte bune. Nu mai e cazul acum. Am avut întotdeauna peste 800 de elevi. Cum au dispărut examenele, au dispărut şi elevii. Dacă liceele de elită vor începe să organizeze admiteri, atunci vom avea şi noi mai mulţi elevi.
Rep.: Care sunt cele mai grave probleme cu care vă confruntaţi, în prezent?
Pitea Dorin Eugen: Primăria este patronul şi proprietarul acestei clădiri. Nu se face nimic. Avem o curte cu nişte dale roase până la garniturile de fier şi de care se împiedică copiii, ţiglele cad peste noi, dar nu se ia nicio măsură.
Rep.: Ce proiecte de viitor aveţi?
Pitea Dorin Eugen: De la toamnă vom trece şi noi la programul „Şcoala după şcoală”. Părinţii elevilor claselor I-IV vor putea opta pentru un program prelungit, aşa cum este şi în alte şcoli. Pe de altă parte, urmează evaluarea naţională, în luna mai, tezele, admiterea, care e un pas greoi. Dacă se va aplica noua lege a învăţământului, vor fi reduceri de clase, de posturi şi nu vom mai avea 80% din cadre titulare numai în şcoală ci vor rămâne în jur de 20%, iar toate astea nu pot duce decât la scăderea nivelului la învăţătură.
*Interviu preluat "din 24 de ore Muresene"
Etichete
- Activități
- Admitere liceu
- Anti Bullying
- Asociatia Parintilor
- Colaborari
- Compuneri
- Concursuri
- Consilierea parintilor
- Consiliul elevilor
- Contact
- Creatii
- Departamentul Financiar- documente utile
- Dezvoltare personala
- Divertisment
- Documente
- Evaluare Nationala
- Evenimente
- Excursii scolare
- Formulare excursii scolare
- Info Scoala
- Inscriere in invatamantul primar
- Instrucțiuni teste Covid
- Manuale digitale
- Materiale didactice
- monden
- Ne mândrim cu ei!
- Orar
- Psihologie
- Referate
- Regulament De Ordine Interioara
- Săptămâna Verde
- Structura anului scolar
- Zilele Şcolii