marți, 22 iunie 2010

Hachiko: povestea unui catel


Pe final de an scolar, Dirigu' ne-a pus un film care ne-a impresionat.De aici a venit ideea de a face acest material. Sper sa va placa!

Hachiko s-a nascut in orasul Odade in anul 1923. El a fost cel de-al 8-lea nascut de aceea i sa dat numele Hachiko ( Hachi = 8, Ko= suffix familiar japonez). A fost adoptat de catre Hidesaburō Ueno, profesor la Universitatea din Tokyo.Hachiko a fost un caine de rasa Akita Inu (sa nu confundam cu rasa de Akita American) si el a fost tinut minte pentru loialitatea sa fata de stapan.
Viata:
   In anul 1924 a fost adus de catre profesorul Hidesaburo Ueno in Tokyo. In timpul vietii stapanului Hachiko il vedea si urmarea cum mergea in statia Shibuya, de unde pleca la lucru. Cei doi mergeau mereu impreuna pana in statie pana in Mai 1925 cand stapanul nu s-a mai intors din naveta zilnica cu trenul. El a decedat si nu s-a mai intors dupa prietenul sau care il astepta in statie. Hachiko insa era loial si a asteptat acolo zilnic venirea profesorului.
   Hachiko a fost dat dupa moartea profesorului dar a reusit sa scape , fiind vazut din nou la vechea sa casa. El  a realizat ca profesorul Ueno nu mai locuia in acea casa, asa ca a mers sa il caute pe stapanul sau la statie unde l-a mai acompaniat de foarte multe ori inainte. In fiecare zi, Hachiko il
astepta pe profesorul Ueno sa se intoarca. In nici o zi el nu isi vedea prietenul printre calatorii care soseau in statie.
   Datorita faptului ca astepta in fiecare zi la statie Hachiko a atras atentia a multi calatori, care frecventau statia si i-au vazut pe profesorul Ueno si pe Hachiko  impreuna . Calatorii ii aduceau lui Hachiko mancare si medicamente sa il vindece in timpul asteptarii sale.
   Timp de 9 ani Hachiko a asteptat in fata statiei. Il astepta pe prietenul sau sa revina sa il duca acasa.
Publicari
In acelasi an, un fost student a profesorului Ueno (care a devenit expert in rasa Akita) l-a remarcat  pe Hachiko in statie si la urmarit pana la casa Kobayashi (casa fostului gradinar al profesorului Ueno - Kikuzaboro Kobayashi ) unde a ascultat poveste si istoria lui, publicand un articol in Tokyo despre Akita. Cautarile lui au gasit doar 30 de Akita fara casa, inculzandul pe Hachiko de la statia Shibuya.
Moartea
Hachiko a murit in anul 1935, data 8 Martie. El a fost gasit pe o strada in Shibuya. Inima lui a fost infectata de 3-4 viermi paraziti si au fost gasite 4 bete YAKITORI (bete cu care Japonezii isi mananca mancarea). A fost impaiat si dus la Muzeul de Stiinte Naturale a Japoniei in Ueno, Tokyo.
Amintire
Statui de Bronz :
In anul 1934 a fost ridicata o statuie de bronz in amintirea lui Hachiko in fata Statiei Shibuya. Si insa Hachiko a fost prezent la dezvelirea statuii. Statuia a fost reciclata pentru cel de-al 2-lea Razboi Mondial, insa reconstruita in 1948.
Radio :
În 1994, Cultura Broadcasting Network (CBN), în Japonia a fost în măsură să ridice o înregistrare cu latratul lui Hachiko, la un recorder vechi care a fost rupt în mai multe bucăţi. O campanie de publicitate imensă a urmat şi pe sambata, 28-5-1994, 59 ani după moartea sa,cu milioane de ascultători radio au reglat radiourile în a auzi latratul lui Hachiko.
Filme :
Hachiko a fost subiectul  filmului din 1987 : Hachikō-Monogatari (ハチ公物語,) carespunea poveste lui Hachiko de la nastere la moarte si a fost imaginata reintalnirea spiritual cu stapanul sau. Considerat un mare success, filmul a fost ultimul mare hit pentru studioul de film Japonez Shochiku Cinema KenKyu-jo
HACHI : POVESTEA UNUI CAINE , a fost lansat in August 2009, fiind un film American cu rolul principal jucat de Richard Gere, si director Lasse Hallstrom, despre legatura dintre Hachiko si stapanul sau, a fost filmat pe insula Rhodes.Este filmul pe care l-am vazut si noi si vi-l recomand cu multa caldura!
Marius Miclos, cls. a VII-a A