ACTIVITĂŢI PROPUSE:
1.Cuvânt de deschidere
Prof. Băciuţ Codruţa , Director al Şcolii Generale Nr. 2
Cercul de lectură-noi perspective
2.Valentin Marica, Senior Editor la Radio România, Târgu-Mureş
Amintiri despre Caragiale
3.Olivia-Monica Avram, Director al Bibliotecii Judeţene
Prezentarea ediţiilor vechi din opera lui Caragiale, a revistelor vremii etc.
4.Dan Pisău, Preşedintele Asociaţiei filateliştilor, Mureş
Caragiale, pe efecte poştale
Premierea elevilor câştigători ai concursului de cultură generală
5.Scenetă, clasa a VII-a D
D-l Goe în secolul XXI.
Adaptare după schiţa “Dl.Goe”de I.L.Caragiale
Profesor coordonator: Judit Ionescu
6.Momente artistice , clasa a V-a B
Dramatizare ,, O inspecţiune’’, Ion Luca Caragiale
Profesor coordonator: Adriana Nistor
Dramatizare ,,Vizită’’, Ion Luca Caragiale
Profesor coordonator: Adriana Nistor
7.Parada costumelor- toţi elevii implicaţi în proiect
Profesori coordonatori: Mariana Diaconu, Diana Dan
Activitatea desfăşurată astăzi a urmat îndeaproape programul iniţial şi a atins toate obiectivele propuse.
Aceasta a avut loc la Sala Mică a Palatului Culturii, între orele 16- 18.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut doamnei profesoare Codruţa Băciuţ, directorul Şcolii Generale Nr. 2, care a reamintit celor prezenţi istoricul Cercului de lectură, precum şi frumoasa colaborare cu Gimnaziul ,,Mihai Viteazul” în ceea ce priveşte activităţile literare. De asemenea, a prezentat publicului distinşii invitaţi.
Doamna profesoară a ţinut să precizeze că activitatea cuprinde două secţiuni distincte, una ştiinţifică- teoretică şi una aplicativă-practică.
Primul invitat care a vorbit despre Caragiale a fost domnul Valentin Marica, senior-editor la Radio România, Târgu-Mureş. Sub genericul ,,Amintiri despre Caragiale”, dumnealui a adus în atenţia celor prezenţi câteva înregistrări din Fonoteca de aur a radioului. Asfel, s-au putut afla lucruri inedite din viaţa marelui scriitor din mărturia celor ce l-au cunoscut: fiica acestuia, Ecaterina Logadi, scriitorul Victor Eftimiu, pianista Cella Delavrancea. O surpriza foarte plăcută şi, în acelaşi timp, deosebită a fost oferirea acestui CD conţinând valoroasele documente audio spre folosul Cercului de lectură.
Spre încântarea publicului, scriitorul Valentin Marica a propus un joc: ,,Găsiţi cuvinte care rimează cu Caragiale”. În joc au intrat atât profesori, cât şi elevi. Astfel, s-au găsit următoarele rime: Haimanale, amigdale, om mare, aveţi puţintică răbdare. Toţi cei care au găsit câte un cuvânt potrivit au primit un volum din scrierile domniei sale.
În continuare, doamna Monica Avram, Director al Bibliotecii Judeţene, a prezentat ediţii de colecţie din opera lui Caragiale, dar şi cărţi ale vremii. Publicul din sală a fost invitat să răsfoiască paginile acestor cărţi rare, materiale expuse în interiorul Sălii Mici a Palatului Culturii, astfel încât toţi cei interesaţi să le poată accesa liber.
Următorul invitat, domnul Dan Pisău, Preşedintele Asociaţiei filateliştilor Mureş, a adus în atenţia publicului importanţa colecţiilor, valoarea acestora în timp şi a încurajat tinerii prezenţi în sală să persevereze în adunarea a cât mai multe exponate pentru colecţiile lor.
Apoi, din partea Asociaţiei filateliştilor Mureş, au fost premiaţi doi elevi ai Şcolii Generale Nr. 2, în urma unui concurs de cultură generală desfăşurat de la ora 11 până la 12, în cabinetul de isorie al şcolii. Au fost declaraţi câştigători Ghira Diana ( a VI-a A) şi Cheţeg Sabin ( a VI-a B). Aceştia au primit pe lângă diplome şi câte un premiu.
După terminarea momentului ştiinţific a urmat momentul elevilor.
Direct implicaţi în proiect au fost elevii claselor a V-a A şi a V-a B, A VI-a A şi a VI-a B, a VII-a D, împreună cu profesorii de limba şi literatura română coordonatori. Clasele au fost însoţite de către diriginţi sau au fost susţinuţi din public de catre profesorii ce le predau. Ceilalţi elevi ai şcolii au fost prezenţi în public pentru a-şi susţine colegii.
Primul moment artistic a aparţinut clasei a VII-a D, profesor coordonator Judit Ionescu.
Elevii au prezentat sceneta ,,D-l Goe în secolul XXI”, adaptare după schiţa ,, D-l Goe...” , de Ion Luca Caragiale. Talentaţii mici actori şi-au pregătit nu numai replicile, ci şi decorul. Jocul lor scenic a fost foarte bine primit de colegii lor, stârnind zâmbete şi aplauze din partea publicului.
Următorul moment artistic a aparţinut clasei a V-a B. Coordonaţi de domnişoara profesoară Adriana Nistor şi sprijiniţi în pregătirea lor de domnul diriginte Ioan Laslo, elevii au pregătit două dramatizări după schiţele lui Caragiale: ,,Vizită...” şi ,, O inspecţiune”. Costumele bine alese, personajele în travesti, jocul scenic şi interpretarea deosebită au menţinut pe toată durata reprezentaţiei bunadispoziţie a publicului şi au stârnit ropote de aplauze.
Activitatea Cercului de lectură a continuat printr-o paradă a costumelor de epocă. Toţi elevii implicaţi în proiect au urcat pe scenă în costume adecvate unui anumit personaj, au rostit câte un monolog pentru a fi recunoscuţi, au făcut o reverenţă şi au coborât de pe podium. Cu aportul deosebit al Radio România Târgu-Mureş, care a asigurat sonorizarea întregului eveniment, elevii au defilat pe o muzică adecvată,foarte bine aleasă de cei de la pupitrul de sonorizare.
Acest moment a fost foarte aşteptat de către cei prezenţi şi a fost un prilej pentru a descoperi elevi cu aptitudini actoriceşti deosebite. De asemenea, copiii şi-au învins emoţiile, iar momentul a devenit un prilej valoros pentru creşterea stimei de sine şi a încrederii în forţele proprii.
Un sprijin real în desfăşurarea activităţii s-a dovedit a fi elevul Vadim Fîntînari din clasa a VIII-a A, care a realizat fotografii pe parcursul întregului eveniment, dar s-a ocupat şi de realizarea unor fotografii individuale fiecărui participant la parada costumelor. Acestea din urmă vor fi postate pe blogul şcolii şi vor intra într-un concurs sub denumirea ,,Cel mai reuşit costum”. Timp de o săptămână elevii şcolii, dar şi membrii comunităţii, vor fi invitaţi sa voteze pentru desemnarea câştigătorului.
În încheierea activităţii Cercului de lectură, doamna director Codruţa Băciuţ i-a chemat pe scenă pe toţi cei implicaţi în proiect pentru a le recunoaşte meritele în reuşita evenimentului.
Mulţumiri s-au adresat doamnei profesoare Rozalia Truţă, Coordonatoarea cercului de lectură al Gimnaziului ,,Mihai Vitezul”, precum şi celorlalte profesoare de limba şi literatura română de la aceeaşi şcoală: Oana Codarcea, Dia Moldovan.
De asemenea, profesorii coordonatori ai momentelor artistice, membri ai Comisiei de limba şi literatura română, au primit mulţumiri şi aplauze: Codruţa Baciuţ, Mariana Diaconu, Adriana Nistor, Diana Dan, Judit Ionescu.
După activitate, profesorii ce au organizat activitatea Cercului de lectură au primit aprecieri pozitive ale activităţii din partea invitaţilor, a părinţilor, a elevilor şi a celorlalte cadre didactice prezente.
CONCLUZII ŞI DECIZII:
· Activitatea Cercului de lectură şi-a atins scopul şi obiectivele propuse.
· Toate activităţile propuse s-au desfăşurat conform programului şi au beneficiat de sprijinul tuturor partenerilor implicaţi.
· Aprecierile pozitive au determinat promisiunea reeditării evenimentului. Asfel, clasele a VIII-a A şi a VIII-a B, sub coordonarea doamnei profesoare Codruţa Băciuţ, vor pune în scenă piesa de teatru ,, O scrisoare pierdută”, în aceeaşi locaţie, în viitorul apropiat.
· S-a stabilit ca următoarea activitate a Cercului de lectură să fie coordonată de doamna Rozalia Truţa, ce a propus o excursie pe urmele lui Sadoveanu.
prof. Mariana Diaconu
prof. Mariana Diaconu