miercuri, 5 mai 2010

Adolf Hitler - Marirea si decaderea raului


 Adolf Hitler s-a nascut la 20 aprilie 1889 , in partea de vest a Imperiului Austro-Ungar. Tatal sau, Alois Schicklgruber, era functionar vamal si lucra la frontiera dintre Germania si Austria, aproape de Braunau; iar mama sa Anna-Maria Hiedler.
      In scoala primara a fost un elev bun. Insa la gimnaziu, în Linz nu s-a remarcat. Potrivit dascalilor lui, a fost „un elev inteligent, dar fara nicio dorinta de munca”. Nu ii placeau stiintele naturale si matematica, era inclinat mai mult catre arta. In 1907, la 18 ani, Adolf avea ambitii sa devina un pictor cunoscut, ca marii lui idoli. Dupa moartea parintilor, s-a mutat la Viena, unde a incercat sa se inscrie la Academia de Arte Frumoase, dar nu a reusit sa treaca examenele de admitere. Moartea mamei sale (21 decembrie 1907) l-a marcat mult. Dupa cum afirma el insusi, „Klara Hitler a fost singura femeie pe care am fost in stare sa o iubesc”. Dovada poate fi un poem scris in memoria mamei sale. Timp de sase ani a dus o viata mizera in cele mai sarace cartiere ale orasului, singura sursa de venit fiindu-i ilustratele cu diferite cladiri din Viena, pe care le picta şi vindea in cafenele.
     In timpul primului razboi mondial, se afla in cadrul armatei germane, a fost ranit si a primit doua medalii pentru bravura.
      Infrangerea Germaniei i-a fost un real chin care i-ai trezit resentimente.In 1919, la varsta de treizeci de ani, s-a inscris intr-un partid de extrema dreapta din München partid care curand si-a schimbat numele in acela de Partid National-Socialiste al muncitorilor din Germania (pe scurt Nazi ). In doi ani Hitler a devenit liderul partidului.
       Sub conducerea lui Hitler in noiembrie 1923, partidul nazist a incercat sa dea o lovitura de stat, cunoscuta sub numele de ,‚puciul de la beraria din München” . Dupa esecul  acestuia, Hitler a fost arestat, judecat pentru tradare si condamnat. In ciuda acestora Hitler si-a recapatat libertaea dupa mai putin de un an de arest.
      In 1928 partidul nazist era inca neinsemnat. Izbucnirea marii crize economice a slabit in crederea populatiei in patidele germane. Nazistii s-au intarit rapid, iar in 1933 la varsta de 44 de ani, Hitler a devenit cancelar al Germaniei.
      Dupa preluarea conducerii, Hitler a instituit o dictatura. Multi adversari politici au fost omorati sau batuti. Totusi in perioada interbelica Hitler a beneficiat de sprijinul majoritatiilor germane pentru ca a reusit sa reduca rata somajului si sa genereze un avantaj economic. Hitler a condus Germania pa drumul cueririlor, care aveau sa rezulte cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Primele cuceriri teritoriale au fost obtinute fara ajutorul declansarii unui razboi propriu-zis. Anglia si Franta nu au intervenit cand Hitler a incalcat Tratatul de pace de la Versailles ( reconstituind armata germana, fortificarea Renaniei, anexarea Austriei, anexarea zonei sudete, regiunei de frontiera, bine fortificata a Cehoslovaciei ) deoarece doreau cu disperare pace, fiind preocupate de propriile probleme economice. Pactul  de la München a lasat Cehoslovacia fara aparare, restul tarii fiind preluat de Hitler.
      Polonia era urmatoarea tinta a lui Hitler, dar Anglia si Franta au garantat granitele si apararea Poloniei. Hitler s-a asigurat semnand in august 1939 cu Stalin un pact de ‚’neagresiune’’ prin care cei doi urmau sa inparta Polonia intre ei.
       In 1 septembrie 1939 Polonia este atacata de catre Germania, iar 16 zile dupa aceea , teritoriile Poloniei au fost atacate de catre Uniunea Sovietica. In ciuda faptului ca Anglia si Franta au declansat razboi Germaniei, Polonia a fost infranta rapid.
     In aprilie 1940 armatele lui Hitler au cucerit Danemarca si Norvegia, in mai, au cucerit Belgia, Olanda si Luxemburgul. In iunie Franta a capitulat. Anglia a reusit sa reziste atacurilor  fortelor aeriene germane. Hitler nu a ajuns niciodatata sa invadeze Anglia.
      In 1941 armatele lui Hitler au cucerit Grecia si Iugoslavia. In iunie 1941 Hitler incalcand pactul de ‚’neagresiune’’ a atacat rusii. Armatele au cucerit portiuni mari de teritoriu dar nu au fost capabile sa infranga opozitia rusilor inaintea de venirea iernii. Aflandu-se deja in razboi cu Anglia si Rusia, Hitler a declanst razboi si Statelor Unite, in decembrie 1941, la cateva zile dupa ce Japonezii atacasera baza navala americana de la Pearl Harbor.
      La jumatatea anului 1942 Germania stapanea o portiune a Europei. Ocupase o mare parte din Africa de Nord. In a doua jumatate a anului 1942 Germania pierde bataliile cruciale din Egipt si de la Stelingrad, din Rusia. Dupa aceste infrangeri situatia militara a Germaniei se degradeaza treptat, insa Hitler s-a mantinut pe pozitie. In ciuda pierderilor Germania a continuat sa lupte timp de inca 2 ani dupa Stalingrad. Sfarsitul a venit cu sinuciderea lui Hitler in  vara lui 1945 in Berlin pe 30 aprilie. 7 zile mai tarziu Germania capitula.
      Hitler era un rasist fanatic avand resentimente impotriva evreilor. Scopul lui era exterminarea tuturor evreilor din lume. In perioada in care Hitler se afla la putere , nazistii au construit uriase lagare prevazute cu camere de gazare, in care, in cativa ani au murit aproape 6 mil de evrei. Evreii nu au reprezentat singurele victime ale lui Hitler. In timpul regimului sau au fost masacrati enorm de multi rusi si tigani.

-Michael, H. Hart, „100 de personalitati din toate timpurile care au influientat evolutia omenirii’’, Editura Lider,  pag: 335-339.
-Florin Constantinu, Norocica-Maria Cojescu, Alexandru Mamina, „Istore – manual pentru clasa a VII.a’’, Editura Corint, 2007
-  http://ro.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler