joi, 11 august 2011

Bomba atomica: Hiroshima si Nagasaki


 Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki au constat din doua atacuri nucleare implicand aruncarea a doua bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfarsitul celui de-al doilea razboi modial, asupra a doua orase din Japonia, Hiroshima si Nagasaki. La timpul aruncarii celor doua bombe atomice, desi razboiul din Europa se terminase prin capitularea neconditionata a Germaniei, Imperiul Japoniei si Statele Unite ale Americii se aflau inca in stare de razboi. La 6 august 1945 bomba atomica cunoscuta ca "Little Boy" a fost aruncata deasupra orasului Hiroshima, iar trei zile mai tarziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bomba atomica, cunoscuta ca "Fat Man", a fost detonata deasupra orașului Nagasaki.
Cele doua arme atomice au fost arme de soc si teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar ci politic. Din punct de vedere militar, Statele Unite ar fi castigat puțin prin distrugerea a doua orase japoneze. Dar din punct de vedere civil, Japonia avea să piarda mult. Tinta politica a bombelor nu a fost mortii de la Hiroshima, ci supravietuitorii din Tokio. Noutatea adusa de armele nucleare a fost nu distrugerea la scara larga , ci faptul ca armele nucleare comprima distrugerea catastrofica într-o perioada de timp foarte scurta schimba dramatic politica razboiului, motivatiile oamenilor cu putere de decizie si capacitatea de a reflecta în timp ce razboiul se desfășoara.
In urma atacului nuclear de la Nakaseki au murit aprox. 80000 de persoane. Norul ciuperca provocat de explozia celei de-a doua bombe atomice, s-a ridicat la o inaltime de 18 km .
Paul Zegrean, cls. a VII-a A

Orasul japonez Hiroshima a comemorat,la 6 august, 65 de ani de
la lansarea bombei atomice din 1945. La ceremonia desfasurata vineri dimineata a participat, in premiera, un reprezentant al Statelor Unite, ambasadorul in Japonia, John Roos.

In timp ce autoritatile nipone au salutat prezenta la memorial a ambasadorului american, cativa japonezi insista inca asupra dorintei ca americanii sa-si ceara scuze.

La ora locala 08.15 - chiar in momentul in care bomba atomica a fost lansata in urma cu 65 de ani - un clopot al pacii a rasunat in Hiroshima, iar zeci de mii de supravietuitori ai catastrofei, copii si demnitari din peste 70 de tari au tinut un minut de reculegere. Sute de porumbei au fost eliberati in apropierea Domului din oras, un simbol al distrugerilor provocate de explozia nucleara.

La sase decenii si jumatate de la aceasta tragedie, Hiroshima este un oras industrial prosper. Totusi, efectele primului atac cu bomba atomica din lume au fost devastatoare.

Bomba a fost lansata din avionul american Enola Gay si a ucis 140.000 de oameni in cateva luni.