luni, 15 august 2011

Carol al II-lea


             Carol al II-lea a fost... al III-lea rege al Romaniei din dinastia Hohenzollern intre 8 iunie 1930 si 6 septembrie 1940. El a fost cunoscut si sub numele de Carol Caraiman dupa ce fusese dezmostenit din Casa Regala de Hohenzollern-Sigmaringen fiind fiul cel mare al regelui Ferdinand al Romaniei si al sotiei sale Regina Maria.
          Carol s-a casatorit prima oara in Ucraina pe 31 august 1918 cu Ioana Maria Valentina Lambrino.Casatoria a fost anulata , iar fiindca cei doi au continuat sa pastreze legatura li s-a nascut un fiu pe nume Mircea Gregor Carol Lambrino care a fost considerat ilegitim.carol s-a recasatorit pe 10 martie 1921 la Atena in Grecia cu Printesa Elena a Greciei si Danemarcei.In cadrul acestei casatorii s-a nascut printul Mihai.La scurt timp casatoria s-a rupt datorita aventurii regelui cu Elena Lupescu si datorita scandalului creat regele a renuntat la tron in favoare fiului sau,Mihai.
         Carol a avut o domnie agitata si datorita imprejurarilor legate de viata lui sentimentala a fost nevoit sa renunte la tron si sa se indeparteze de Carol 1, de Ferdinand 1 si de fiul sau Mihai 1. El s-a intors in tara pe 6 iunie 1930 cand a fost proclamat rege dupa exact 2 zile.La 8 iunie 1930 Carol al II-lea devine regele Romaniei, cu sprijinul guvernului taranist si cu incalcarea legii de
dezmostenire din 4 ianuarie 1926.Cu pasi mici dar siguri noul rege porneste pe drumul instaurarii regimului autoritar.In perioada imediat urmatoare partidele cu orientare nationalista se inmultesc, iar regele incearca impunerea unui guvern de uniune nationala, cu participarea tuturor fortelor politice.
          Regele a condus Romania timp de 10 ani aducand o crestere economica accentuata si o importanta dezvoltare economica.In aceasta perioada au avut loc asasinatele politice, precum asasinarea lui I G Duca in decembrie 1933, asasinarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, uciderea lui Armand Calinescu primul ministru al Romaniei la 21 septembrie 1939.
         La 10 februarie 1938 regele il numeste pe I Antonescu ministrul apararii.Peste 17 zile Carol II promulga noua Constitutie care ii confera puteri depline.Carol actioneaza dupa modelul Hitlerist,iar teritoriul Romaniei este impartit in 10 tinuturi conduse de rezidenti regali.
         In 1940 Carol a fost obligat să abdice în favoarea administraţiei pro-germana generalului Ion Antonescu, în favoarea fiului său Mihai, stabilindu-se în final în Portugalia unde traieste 3 ani.La 3 aprilie 1953 Carol II moare la Estoril in urma unui infarct.

Bibliografie:
   -  Romania in al doilea razboi mondial de Constantin I. Kiritescu,Editura Univers                                                      Enciclopedic Bucuresti ,1996,paginile 62-66

                                                                                  

Pamfilie Larisa Andreea,Cls. a VIII-a B