sâmbătă, 13 august 2011

Van Gogh

Vincent Van Gogh este considerat unul dintre cei mai de seama artisti ai tuturor timpurilor.Acesta s-a nascut in data de 30 martie 1853 intr-un orasel olandez numit Groot Zundert. Tatal sau era pastor protestant iar mama provenea dintr-o familie de negustori de arta si pictori .Van Gogh avea 7 frati , dintre care Theo ii era cel mai apropiat. La varsta de 16 ani pleaca sa munceasca in Haga, intr-o filiala a casei pariziene de arta Goupil . Alegerea sa a fost determinată de dorinţa de a face pe plac părinţilor. Angajându-se la Goupil, Van Gogh intră în contact direct cu pictura şi cu desenul În timpul liber vizita muzeele din oraş şi studia operele maeştrilor olandezi. În 1873 este transferat la sediul Goupil din Londra. Artistul va sta acolo până în 1876 şi va experimenta o dureroasă singurătate. O altă perioadă importantă este cea din Belgia. Ajunge acolo în 1878 şi pleacă în 1880. În luna octombrie a anului 1880 se înscrie la Academia de Arte Frumoase din Bruxelles. Neplăcându-i studiile academice abandonează academia şi se formează singur. Acesta ii scrie profesorului sau din Bruxelles , Anthon van Rappard urmatoarele :   „Academia este o amantă care împiedică iubirea adevărată, mai arzătoare şi mai frumoasă, să se trezească în tine. Lasă această amantă şi îndrăgosteşte-te de adevărata dragoste: Natura, sau Realitatea.” Se mută la Haga şi îl frecventează pe faimosul pictor Anton Mauve. În 1881 se duce la părinţi, unde invata sa cante le pian , citeste si picteaza zeci de tablouri.Dupa o perioade de timp se decide ca vrea sa mearga in Paris.Zis si facut. In 26 februarie 1886 Gogh ajunge in Paris. Acolo isi schimba
radical maniera de a picta cand acesta a vazut lucrari ale tinerilor artisti.Acestea erau luminoase si pline de culoare pe cand picturile sale erau sobre si intunecate.In Paris l-a intalnit pe Paul Gauguin un alt artist al vremurilor sale. Locuieste o perioada de timp cu el pana cand, intr-o criza de nervi il injunghie cu un briceag . Paul G.pleaca si de furie , Van Gogh isi taie o urehe.Craciunul l-a petrecut in spital iar anul urmator s-a mutat intr-un ospiciu, tratandu-se de epilepsie .La iesirea din spital , un localnic generos (doctorul Gachet)s-a oferit sa il ingrijeasca. In ciuda prieteniei pe care doctorul i-a aratat-o , Van Gogh s-a sinucis. Avea doar 37 de ani in data de 29 iulie 1890.
Stiati ca:
•a lasat peste 2000 de opere de arta

•primele picturi au fost imagini cu mineri si tesatori
•la Paris folosea un material aspru numit iuta care permitea aplicarea unui strat mai mare de vopsea
•a scris peste 800 de scrisori dintre care peste 600 fratelui sau Theo
•a vandut doar un tablou in timpul vietii pe 400 de franci
•si-a pictat capodoperele in ultimii 5 ani de viata
•termina aproape 1 panza pe zi
OPERELE ARTISTULUI:                                                           Foarte multe opere ale lui Van Gogh reprezintă munca de la ţară sau frumuseţile ei cu peisaje şi flori. Şi portretele sau autoportretele sunt opere importante ale artistului. Unele tablouri conţin culori închise şi reprezintă începutul carierei artistice, altele conţin numai culori vesele.                          Van Gogh a iubit foarte mult natura şi a pictat foarte multe peisaje cu lanuri, câmpii, case, grădini, arbori şi multe alte lucruri. Majoritatea acestor picturi conţin tuşe care sunt specifice stilului artistului. Unele din cele mai cunsocute peisaje ale lui Van Gogh sunt Noapte înstelată, Terasa cafeneli noaptea, Podul din Langlois, Chiparoşi, Casa galbenă (Strada) şi Lan de grâu cu corbi.                                                                                                          Van Gogh a creat aproximativ 40 de autoportrete în timpul vieţii sale, care au fost realizate potrivit evoluţiei stilului său, de la tonuri închise la paleta de culori clare şi tehnica impresionistă. În toate acestea, privirea pictorului este aţintită către noi. Aceste picturi au diferite caracteristici. Unele îl reprezintă pe artist cu barbă sau fără şi câteodată cu pălării din diferite materiale sau chiar cu urechea bandajată care reprezintă episodul tăierii urechii.                                                                                                    Oricine intră în viaţa lui Van Gogh este pictat de el. Printre prietenii lui amintim : Familia Roulin, pictorul belgian Eugene Boch, doctorul Paul Gachet , Paul Gauguin, negustorul de artă Alexander Reid şi proprietara unei cafenele Agostina Segatori. Van Gogh le-a dedicat tuturor cel puţin un portret.


Bibliografie:
CHARLIE AYRES,"
VIATA MARILOR ARTISTI" ,
EDITURA ART,P.84-87
CLAUDE NAUDIN, "LUMEA ARTELOR , ENCICLOPEDIA PENTRU TINERI LAROUSSE",EDITURA RAO...P.70-71
MANUALUL DE ISTORIE CLS.a-7-a,EDITURA CORINT,P. 49
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh
http://www.vangoghgallery.com/misc/bio.html

ANDRA FLOREA, cls. a VII-a B