marți, 9 august 2011

Gladiatorii

Numele de gladiator provine de la sabia scurtă – numita gladius – pe care aceştia o foloseau în luptă. Gladiatorii au apărut în Roma în anul 294 I.C., când Marcus şi Decimus Brutus, fiii unui nobil roman (Junius Brutus), dorind să aducă omagii tatălui lor, cu prilejul înmormântării acestuia, au oferit mulţimii, ca spectacol, lupte demonstrative (pe viaţă şi pe moarte) între trei perechi de sclavi înarmaţi.
Gladiatorii erau sclavi instruiţi să lupte pe viaţă şi pe moarte, fie între ei  fie cu animale sălbatice, spre delectarea cetăţenilor romani. Spectacolele se dădeau în circuri şi mai târziu în Colosseum. Învinsul aştepta, cu sabia pregătită, ca publicul sa hotărască decizia morţii sau a vieţii asupra învinsului.


Tipuri de Gladiatori

„Secutor”


Gladiatorul „Secutor” (urmăritor in româna – numele său reiese din tehnica lui de lupta - îşi alerga adversarii prin Arenă). Acesta purta o cască rotundă cu o creastă cu două găuri rotunde pentru ochi. Principalul său
oponent era Retiarius. Forma rotundă a căştii lui „Secutor” nu se putea încurca în plasa lui Retiarius. Mâna sa dreaptă era protejată de un fel de armura de metal (za) şi se lupta cu o sabie scurta numita Spatha. Mai avea şi un scut uriaş iar piciorul stâng era acoperit cu o apărătoare numita Ocrea.




Retiarius


Gladiatorul Retiarius lupta cu un trident (suliţa cu 3 vârfuri) şi o plasă (gen năvod). Tehnica sa de luptă era să-şi  prindă duşmanul cu năvodul şi apoi să-l măcelărească cu tridentul. Retiarus, spre deosebire de alţi gladiatori nu purta aproape nici o armură. Avea numai scutul de metal de la umăr care se numea Galerus şi mâna îi era protejată cu metal sau piele. Nu avea nici scut, nici coif, dar era uşor şi rapid. Principalul sau adversar era „Secutor „.


Gladiatorul Hoplomacus era cel mai protejat dintre gladiatori. Armele şi tehnicile sale de luptă erau similare cu cele ale gladiatorului Samnit. Hoplomacus căra un scut dreptunghiular numit Scutum şi o sabie faimoasă numită Gladius (de unde şi numele de “gladiator”). Gladiatorul Hoplomacus purta un coif cu viziera din metal iar mâinile şi picioarele îi erau protejate de apărători din metal sau piele. Mâna sa dreapta îi era protejată de Manica, o armură care acoperea toata mâna pâna la umăr. Hoplomacus era considerat  “buldozerul” arenei deoarece era limitat în viteză datorită armurii sale foarte grele.
Mirmillo


Gladiatorul Mirmillo era îmbrăcat după moda galică, cu coif, sabie şi scut oval. A fost numit aşa din cauza peştelui ce servea drept creastă a coifului său. Principalul sau inamic era Retiarius.

Samnitul


Samnitul-ului i-a revenit numele de la poporul înfrânt de aliaţii romanilor, în anul 312 î. Chr. Armele pe care le folosea erau în semn de compătimire pentru Samniţi. El folosea un scut dreptunghiular (scutum) şi o apărătoare la picior, din metal sau piele (ocrea). El mai purta şi un coif cu vizieră (galea) ce avea o creastă cu un fel de coarne şi era înarmat cu o sabie (gladius).
Stefan Nistor, Gimn. "Dacia"