vineri, 26 august 2011

Winston Churchill


Winston Leonard Spencer-Churchill , primul copil al lordului si al lui lady Randolph Churchill , s-a nascut pe data de 30 noiembrie 1874 la Bleheim Palace , resedinta familiei Churchill.
    Casatoria lordului Randolph Churchill(al doilea fiu al celui de-al saptelea duce de Marlborough) cu Jennie Jerome (a doua fiica a unui anteprenor american instarit) avusese loc cu doar sapte luni si doua saptamani in urma , la 15 aprilie 1874.
    Trecand anii , Winston era acum elev al colegiului Harrow, ce-i drept unul mediocru si indisciplinat . Datorita acestui lucru el a intrat destul de greu la la scoala militara din Sandhurts , ratandu-si  de doua ori admiterea.
    In noiembrie 1895 , Winston , locotenent in Regimentul 4 Husari , a obtinut o permisie de cateva zile pentru a vizita Cuba , cu scopul de a observa desfasurarea razboiului revolutionar cubanez impotriva Spaniei. Apoi a fost trimis in India , cu ocazia operatiunilor din Malakland.
    Cariera sa politica a inceput in 1904 , cand Winston Churchill devine
deputat de Manchester. De-a lungul carierei sale a ocupat de mai multe ori functia de ministru , Prim Lord al Amiralitatii inre anii 1911-1915 , prim-ministru intre anii 1940-1945 si 1951-1955 , dar si sef al partidului conservator.
   Aflandu-se in functia de prim- ministru , Churchill a fost initiatorul efortului de razboi al britanicilor si unul dintre protagonistii victoriei impotriva nazismului.
   A fost si scriitor . Primul sau roman a fost scris in 1900 si se numea ,,Savrola’’ , dar de-a lungul timpului a scris si carti bazate pe fapte istorice privite din perspectiva proprie .
    In anul 1953 primeste premiul Nobel pentru literatura.
    A incetat din viata la data de 24 ianuarie 1965 , iar in data de 30 ianuarie a fost inmormantat in cimitirul Bladen din Londra . La funeraliile de la catedrala St. Paul’s a participat un numar de 3500 de persoane , iar , contrar protocolului , regina Elisabeta a II-a a asistat si ea .
   ,,Cred ca , in intreaga istorie a omenirii , aceasta a fost singura data cand un om inzestrat cu o imaginatie inflacarata si luminat pe dinauntru de un foc ce a ars necontenit a izbutit […]. Fie-ne permis astazi sa ii multumim lui si lui Dumnezeu pentru ca ni l-a daruit.’’ Sir Robert Menzies ( cuvant rostit la funeraliile lui Churchill)


Bibliografie:

1. Norman Rose, ,,Churchill – o viata de rebel’’ , Ed. ALL
2. Winston Churchill , ,,Istoria Americii’’ , Ed. Orizonturi

Stefania Pop, cls. a VII-a A