luni, 30 aprilie 2012

Prima mea zi de scoala


Cu nostalgie mă gândesc la prima mea zi de şcolar.
În mâna tremurândă ţineam buchetul de flori pregătit pentru doamna învăţătoare. Am pus în el dragoste şi neastâmpăr, dorinţă şi speranţă. Încadrat de braţele grijulii ale mamei şi tatălui am păşit pentru prima dată, în calitate de elev, în curtea Şcolii Generale Nr. 2 din Târgu Mureş.
Eram un băiat mic de statură, cu ochi mari, pătrunzatori, cu pielea măslinie şi destul de firav. Nu împlinisem încă şapte anişori. Din fire eram vorbăreţ, însă acum eram tăcut şi emoţionat. Din grădiniţă am plecat un copil plin de energie, dornic de a ştii cât mai multe şi de a fi ,,omul potrivit la locul potrivit’’. Firea mea veselă şi jucăuşă a strâns în jurul meu mulţi prieteni. Nu era vreun copil care să nu poată fii partenerul meu de joacă.
Îmi plăcea mereu să pătrund în lumea poveştilor şi, nu de puţine ori mă identificam cu multe din personajele ei. Încă din grupa mijlocie îmi citeam singur poveştile şi le citeam sarcinile de lucru colegilor din grupă. Cu spiritul de competiţie eram obişnuit încă din grădiniţă. Diplomele primite în urma concursurilor s-au înmulţit în anii de şcoală întrucât am fost un elev conştiincios.
Firea mea jucăuşă şi uneori neastâmpărată i-a dat ceva bătăi de cap doamnei învăţătoare însă strădania de a fii totuşi un elev fruntaş sper să o determine să mă ierte, iar peste ani să-şi aducă aminte cu bucurie de mine.
Serafim Hancu, cls. a V-a A

marți, 24 aprilie 2012

Pestisorul de aur


       Ştiu că peştişorii de aur sunt personaje de poveste şi nu pot interveni în viaţa mea. Dacă ar fi să-mi exprim totuşi trei dorinţe cred că în primul rând mi-aş dori să fiu sănătos. Am văzut adesea copilaşi bolnavi şi trişti.
Apoi, tare mult aş vrea să merg pe drumul cel bun. De multe ori îmi doresc să fac o faptă bună, mă străduiesc şi totuşi se întâmplă să nu-mi reuşească. Atunci mă mâhnesc tare mult. Poate este spre binele meu, ca să perseverez, să devin smerit şi să-mi eliberez sufletul de păcate.
Şi dacă tot suntem pe tărâmul dorinţelor, mi-aş dori să învăţ cât mai multe lucruri, să dobândesc deprinderi iar când voi fi mare să-i ajut pe semenii mei. Eu sunt doar un copil şi în afara familiei au fost puţini oameni care m-au ajutat, m-au susţinut şi m-au încurajat. Datorită firii mele mereu jucăuşe şi uneori chiar zburdalnice, adulţii îşi pierdeau repede încrederea în mine şi era nevoie de multă muncă să le-o câştig din nou. Dar norocul meu este că m-a descoperit sau am aflat-o, nu ştiu cum s-a întâmplat, „o zână” bună, reală care credeţi-mă, chiar există şi nu numai că îmi dă curaj dar chiar mă inspiră în multe acţiuni ale mele. Şi dacă zânele bune există cu adevărat de ce n-ar exista şi peştişori de aur? Aşadar să-i căutăm dragi copii!
Serafim Hancu, cls. a VI-a A

luni, 23 aprilie 2012

Scenetele pregatite de clasa a V-a B pentru "Caragiale ieri si azi" s-au bucurat de un real succes. Va prezentam aici filmarea uneia dintre ele: "Vizita", filmare facuta cu ocazia prezentarii ei la Gimnaziul de Stat "Liviu Rebreanu". De mentionat ca elevii clasei a V-a B au fost pregatiti de prof. Adriana Nistor.

duminică, 22 aprilie 2012



Clasele a IV-a A si B in excursie la Gurghiu






Iata ca  una din zilele dedicate excursiilor  din   cadrul activitatii "scoala altfel " clasa mea, a IV-a B impreuna cu colegii din clasa IV A, am avut ocazia sa vizitam o zona interesanta din cadrul judetului nostru. Pe o zi nu tocmai frumoasa am pornit cu autocarul din fata scolii catre Gurghiu . Am facut o drumetie prin parc ,am urcat pe un deal abrupt pana am ajuns la o manastire foarte veche ,care era inchisa ,dar care ne-a dat prilejul sa facem o pauza de masa. Am coborat incet,  iar nu dupa mult timp am ajuns la  o scoala pe care am vizitat-o . Am plecat apoi spre Reghin, am servit o prajitura la o cofetarie din centrul orasului,iar apoi  am vizitat o fabrica de instrumente muzicale. Acolo am vazut cum se fac o sumedenie de instrumente cu coarda .Maini dibace modelau lemnul si il prelucrau dand viata fiecarui instrument.Fiecare vioara ,violoncel ,contrabas,chitara era opera unor maini pricepute si a unui lucru facut cu multa migala.La mica distanta de aceasta fabrica am mers si am vazut cum lemnul din padure este ajustat la gater.Fierastareie uriase  muscau din bucatile de lemn cu usurinta  lasand bucati mai mici si mai subtiri care erau apoi trimise  spre diverse destinatii. La plecare am primit fiecare cate un un pahar de suc ,care ne-a mai potolit din sete.
Dupa aceasta calatorie am ajuns acasa si am povestit  parintilor mei pe unde am fost .Foarte interesanta mi s-a parut aceasta calatorie si imi doresc sa pot vizita cat mai multe locuri din judetul meu.


DENISA ICLANZAN cls a Iv-a B

sâmbătă, 21 aprilie 2012

O intamplare ciudata la teatru


Era un grec care a mers intr-o zi la teatru.El nu se putea hotari ce i-ar placea mai mult:tragediile sau comediile, asa ca a hotarat sa mearga sa vada o piesa de teatru din fiecare. Un bogat i-a platit biletul.
         Prima data a vazut piesa „Prometeu inlantuit” scrisa de Eschil , un autor de piese tragice.A descoperit ca actorii purtau niste masti pentru a exprima starea de spirit prin care treceau.
         A trecut o saptamana si a mers la o piesa de comedie: „Broastele” scrisa de Aristofan, un autor de comedii.A descoperit ca aici actorii purtau masti comice.
         A doua zi, festivalul din Olimpia a continuat.Acum a vazut piesa „Pasarile” scrisa de Aristofan. A mers sa isi caute un loc.Cand piesa de teatru era pe sfarsite s-a uitat cine sta langa el. Era chiar Dionysos.Grecului i se paru cunoscuta persoana si si-a dat seama de unde: era copilul tinut in brate de Hermes in statuia celebra a lui Praxitele : „Hermes cu Dionisos copil”. Sau cel putin semana cu acesta, deoarece Dionisos era zeul vinului.Sa-l fi avut Praxitele ca model exact pe copilul de langa el ?
         La finalul piesei ei si-au parasit locurile si s-au indreptat spre casele lor. Grecul ajuns acasa a povestit intamplarea si sotiei sale. Initial ea nu l-a crezut, dar si-a dat, intr-un final seama ca ce spuse sotul ei era real. Asa ca ea l-a indemnat sa se mai duca.Grecul nu a mai ales ce piese ii placeau si s-a dus la asa multe piese ca nici nu mai stie cate.
         Astfel teatrul devenise parete din viata lui.
                                                       
                                                        Feier Teodora, clasa a V-a B

vineri, 20 aprilie 2012

Pen Pal Club

In 12 aprilie, am primit un nou colet din Connecticut. Pe langa scrisorile trimise de copiii din Avon, toti cei 67 de elevi din scoala noastra care fac parte din club vor primi cate un pix din partea "Youth Services Bureau" din Avon.


joi, 19 aprilie 2012

Scoala altfel


Saptamana dinaintea vacantei de primavara se numeste “ Scoala altfel”. Este o saptamana in care elevii se joaca, merg in excursii si invata diferite lucruri.
            In prima zi din aceasta saptamana clasa noastra a organizat o excursie la Poenita. In curtea scolii ne-am inatlnit cu doamna invatatoare, care ne astepta sa pornim la drum. Drumul nu a fost lung,  asa ca am ajuns repede. Acolo , la scoala  , ne asteptau elevii din Poenita pregatiti sa pornim catre padure. Inainte insa  de a pleca am citit din cartea “ Micul Print” de Antoine De-Saint Exupery cateva capitole, dupa care ne-am jucat in curtea scolii cu un iepuras si am mai jucat fotbal.  Si, deoarece, copiii din Poenita doreau sa mergem la padure, am pornit impreuna la drum. Din padure trebuia sa luam pamant pentru ghivecele pe care le dusesem cu noi . Cu mic, cu mare am urcat un deal destul de abrupt. Ajunsi in varf am cules flori , iar profesorul care ne insotea a scos pamant pe care l-am dus inapoi la scoala .Osteniti, am plantat mladitele de muscate in ghivecele pregatite si apoi ne-am jucat cateva minute.
            Am plecat cu zambetul pe buze catre clasa fericiti si de activitatile ce ne asteptau in ziua urmatoare.
            Marti, a doua zi , m-am trezit bucuros si am plecat la scoala unde urma sa pictam ouale pentru pasti si sa tinem cursul de dans.
            Ajunsi la scoala ne-am apucat de lucru. In timp ce lucram, in curtea scolii au venit niste pompieri care ne-au tinut o reprezentatie. La scurt timp am reusit sa terminam de pictat ouale si animalele de décor.Am facut o mica expozitie in care ne-am expus lucrarile. La ora de dans am invatat cateva miscari noi.
            Aceste doua zile au fost minunate si  sper ca si urmatoarele sa fie la fel .

 TONCEAN MIHAI TUDOR,   Cls. a IV-a  A

marți, 17 aprilie 2012

Mens sana in corpore sano!

Clasele a V-a A (diriginta prof. Maria Neag) si a V-a B (diriginte prof. Ioan Laslo) si-au promis ca in "Saptamana Scoala altfel" sa faca pasi inainte pentru colaborare si cunoastere reciproca. Astfel, ele au desfasurat impreuna mai multe activitati. Fara indoiala insa ca cea mai atractiva a fost cea din deschiderea evenimentelor, in care s-a profitat de excelenta locatie de la piscina Complexului President. Numeroasele jocuri sportive, atractiile de tot felul, dar mai ales faptul ca "au fost impreuna" au creat o atmosfera de neuitat si promisiunea ca vor mai colabora pe viitor. Incet, incet persoane care se credeau mai retrase au "intrat in hora" si au devenit ele insele. Acesta credem ca este si marele castig al acestei intlaniri! Si pentru ca au dovedit ca doresc sa fie "prieteni mereu", in viitorul apropiat se va proiecta si o excursie comuna de doua zile, intr-o locatie ce urmeaza a fi convenita. Pana atunci: vacanta placuta!

Va place? O fi sau nu cu sanse la Eurovision?

luni, 16 aprilie 2012

Darul primăverii


      Anul s-a împodobit cu o nouă primăvară. Cea mai zglobie dintre fiicele bătrânului an s-a trezit din somn și a sosit cu alaiul ei de flori, lumină și culoare, aducându-ne speranță, iubire și multă voioșie.
      Desprins din alaiul primăverii, un mic ghiocel privește nedumerit în jur… Zăpada cristalină, din care tocmai a răsărit, îl orbește:
- Totul e așa de mare… și eu atât de mic? Cum de am ajuns aici?
- Te-a trimis gândul cel bun al primăverii, frumosule ghiocel! se auzi un ecou.
- Cine a grăit?
- Sunt eu, raza de soare ce-și revarsă căldura mângâietoare pe trupșorul tău delicat?
- Doamnă rază, tu, care le vezi pe toate, de acolo de sus, din tăriile albastre, spune-mi ce caut eu, o floare atât de mică într-o lume așa de mare?
     La auzul acestei întrebări, raza a zâmbit, strălucind mai puternic.
- O, micule ghiocel, lumea nu e doar a celor mari! Făptura ta mică are puterea de a răzbate iarna cea cruntă. Gingășia ta aduce zâmbetul pe chipul omului. Tu ești darul primăverii!
     Prea multe nu înțelesese ghiocelul… Când raza de soare dispăru în întunericul nopții, ghiocelul adormi cu gândurile încurcate… A doua zi, dis-de-dimineață, o adiere de vânt îl trezi și ghiocelul tresări: Clinc, clinc! Dintr-o dată, râul s-a cutremurat, răsunând puternic, fluturi și flori au prins culori, păsări au umplut cerul de zbor. Doar ghiocelul a rămas la locul lui, nemișcat:
- Toate acestea s-au întâmplat din cauza mea? a izbucnit el.
     Iar glasul naturii i-a răspuns:
- Da, firule de ghiocel plăpând! Tu, frumusețe mistică, ne-ai dăruit viață, împodobindu-ne sufletul cu bucuriile primăverii.

                                                                                                                      Târnăvean Ilinca
                                                                                                                      Clasa a V-a B

duminică, 15 aprilie 2012

O noua piesa dubstep de la Dj Control!

Povestea randunicii


În plină zi, când soarele era încă sus pe cer, pe pervazul casei a poposit o vietate mică, cu ochişori întunecaţi şi pene puţin zburlite.
         Am lăsat cartea uşor pe birou, ca nu cumva să o speriu. Ne despărţea doar un geam. Cu răsuflarea oprită, am privit ochişorii mici, timizi şi cuprinşi parcă de prea multe griji. M-am ridicat uşor şi cu gesturi uşoare voiam să-i spun că poate avea încredere în mine. Spre bucuria mea, părea că mă înţelege.
         Uşor am deschis fereastra să nu mai fie între noi nici un obstacol. Stătea nemişcată şi mă privea drept în ochi. Am întins mâna să-i mângâi penele iar ea şi-a lăsat uşor capul moale în palma mea tremurândă.
         _De ce se ascunde atâta tristeţe în ochişorii tăi? Pesemne ţi-o fii foame! Aşteaptă să-ţi aduc puţină mâncare!
         În câteva clipe m-am întors cu firmituri de pâine şi apă proaspătă.
         _ Nu de hrană am nevoie, ci de un suflet înţelegător!
         Ce ciudat! Îi înţelegeam graiul!
         _ Spune, mititico, ce te frământă?
         _ După cum ştii, nu de mult m-am întors din Ţările Calde. Am lucrat de zor o căsuţă mică pentru puişorii mei, dar un copilaş neastâmpărat, în lipsa mea, mi-a stricat-o. Acum unde-mi voi aştepta puişorii?
         _ Buna mea rândunică, nu fii tristă! Să mergem în curte şi să construim împreună o căsuţă trainică!
         Eu aduceam lemnuţe, pietricele, nisip, iar ea lucra cu atâta îndemânare şi pasiune cum rar am văzut. În scurt timp cuibuşorul fu gata.
         _ Nu ştiu cum să-ţi mulţumesc pentru tot ajutorul oferit?
         _ Mulţumirea mea este să văd veselie în ochişorii tăi!
         A urmat o poveste interesantă despre călătoria ei spre Ţările Calde. În timp ce-mi povestea peripeţiile prin care a trecut, de multe ori am plecat capul ruşinat. Cât de luptătoare era în comparaţie cu mine! Am învăţat multe din experienţele vieţii ei. Glasul cristalin îmi umplea sufletul de bucurie. Ştiam ce trebuie să corectez de-acum înainte: mai multă muncă şi perseverenţă. Ne-am dus fiecare la casele noastre.
         Acum, noaptea putea să vină cu lumina strălucitare a lunii şi cu licărirea transparentă a stelelor.
Serafim Hancu, cls. a V-a A

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Legenda oualor rosii


Se spune ca era odata o femeie care ducea un cos cu oua unor rude din apropierea Ierusalimului. In aceeasi zi Mantuitorul Iisus suferea pe cruce din cauza pacatelor noastre. Ea a auzit de acest lucru si s-a cutremurat. Inima ei a fost strapunsa de o mare durere. Hristos trecuse si prin satul ei si ii vindecase fiul bolnav de moarte. De aceea a alergat repede pe Dealul Golgota. Cand a ajuns L-a vazut pe Domnul Iisus rastignit si soldati stand si pazindu-L. Din mainile si picioarele Lui cadeau stropi mari de sange, in tarana, langa cruce.  
Femeia a asezat cosul cu oua jos si aruncadu-se la pamant a inceput sa se roage, plangand de durere. Cand s-a ridicat, ouale din cosul ei erau toate rosii, stropite de sangele care picurase din ranile domnului.
 In dimineata Invierii, cu ochii stralucind de bucurie, ea impartea tuturor cate un ou rosu, spunandu-le : «Hristos a inviat !» 

marți, 10 aprilie 2012

The little ballerina



(to Tunde)

wan light
Velvet eyes as buttons
translucent skin

little ballerina is dancing
but to me she seamed to float
so graceful that
bring my neck skin
into goosebumps

neither do glossy floor
mahogany
draws magical spiral
her lovely soul
full breakdown of the divine towards into matter
gentle caress of sacred figures
harmonic dive geometry
elegantly into swan pirouettes

little ballerina is not her body
she is not thought
neither emotion
she is much more

spirit eternal traveler
through crazy
worlds

(lui Tunde)

lumini palide
ochii mari cât nasturii de catifea
piele translucidă

micuța balerină dansează
însă mie îmi pare că plutește
atât de grațios încât
ceafa îmi transformă pielea
în mici puișori de găină

nici nu atinge podeaua lucioasă
mahon
desenează spirală magică
sufletul ei minunat
plină cădere a divinului spre materie
mângâiere delicată a cifrelor sacre
geometrie armonică plonjată
elegant în piruete lebădă

micuța balerină nu este corpul ei
nu e gândul
nici măcar emoția
ea este mult mai mult

spirit călător etern
prin lumi
nebune

Mihai Corui

luni, 9 aprilie 2012

Ma Tour Eiffel

A spune Paris înseamnă a spune și Turnul Eiffel. Inspirați de imagini cu impunătoarea construcție pariziană ce veghează asupra Orașului Luminilor, dar și de cântece ce au făcut să viseze generații întregi (Sous le ciel de Paris, La vie en rose – Edith Piaf, Salut – Joe Dassin), elevii claselor a V-a A și a V-a B, au realizat desene legate de tematica acestui veritabil simbol francez. Iată creațiile lor!
Profesori participanți la activitate: dna. dir. Băciuț Codruța, dna. prof. Neag Maria, dna. prof. Diaconu Mariana, dl. prof. Laslo Ioan.


Dire Paris, ça veut dire aussi la Tour Eiffel. Inspirés par des images avec l’imposante construction parisienne qui veille sur La Ville Lumière, ainsi que par des chansons qui ont fait rêver des générations entières (Sous le ciel de Paris, La vie en rose – Edith Piaf, Salut – Joe Dassin), les élèves de VA et VB ont réalisé des dessins liés à la thématique de ce véritable symbole français. Voilà leurs créations!
Professeurs participants à l’activité: Mme directrice Băciuț Codruța, Mme prof. Neag Maria, Mme prof. Diaconu Mariana, M. prof. Laslo Ioan.
prof. Laura Antal



La Tour Eiffel
Maurice Carême
Mais oui, je suis une girafe,
M’a raconté la tour Eiffel,
Et si ma tête est dans le ciel,
C’est pour mieux brouter les nuages,
Car ils me rendent éternelle.
Mais j’ai quatre pieds bien assis
Dans une courbe de la Seine.
On ne s’ennuie pas à Paris :
Les femmes, comme des phalènes,
Les hommes, comme des fourmis,
Glissent sans fin entre mes jambes
Et les plus fous, les plus ingambes
Montent et descendent le long
De mon cou comme des frelons
La nuit, je lèche les étoiles.
Et si l’on m’aperçoit de loin,
C’est que très souvent, j’en avale
Une sans avoir l’air de rien.

duminică, 8 aprilie 2012

Şcoala altfel



      Într-o zi frumoasă de primăvară, am pornit împreună cu clasa intr-o minunată excursie la Poieniţa.

      Cand am ajuns , am fost primiţi cu bucurie de elevii scolii din sat. Acolo ne-am distrat alături de ceilalţi copii.  Peste putin timp, am pornit într-o drumeţie în pădure. În pădure am admirat peisajele frumoase şi am cules flori .
      Am observat cum natura începe să revină la viaţă după o iarnă lungă şi grea. Prin covorul arămiu de frunze uscate au apărut primele flori care vestesc primăvara mult aşteptată.
      Dupa plimbarea prin pădure ne-am întors la şcoala din sat şi am plantat în ghivece diferite plante.
În ziua următoare, am pictat ouă de Paşte şi am confecţionat felicitări. Fiecare dintre noi s-a străduit să lucreze cât mai frumos .
      Au fost nişte zile minunate şi sper ca şi următoarele să fie la fel!


                                                                                                                 Moldovan Radu, cls. a IV-a B

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Marti din ... saptamana "Scoala altfel"



Ziua de marţi a debutat la clasa I A cu o demonstraţie de arte marţiale susţinută de unii membri ai Clubului Sportiv Funky şi Dracones Dojo din cadrul Asociaţiei Holistic Freedom, deţinători ai centurilor negre şi nu numai , campioni naţionali la diferite categorii.
Alături de noi am chemat şi clasa I B . Activitatea a fost interactivă şi a plăcut mult copiilor. Au câştigat câte o săptămână de antrenamente gratuite , iar prin tragere la sorţi  o lună, 3 săptămâni sau 2 săptămâni de antrenamente gratuite. Toţi se vedeau deja mari campioni. M-a bucurat entuziasmul lor şi aş fi mulţumită dacă fiecare elev al meu ar practica sistematic un sport şi ar adopta de pe acum un stil de viaţă sănătos .
Am făcut întreceri de alergare de viteză şi de aruncare la ţintă. Au fost premiaţi primii trei clasaţi pe două categorii:fete şi băieţi. Ştiu să se bucure de victorie ,dar nu ştiu să piardă. Sper să înţeleagă curând că important este să participi, că fiecare iese în câştig pentru că s-a simţit bine şi s-a distrat.
Copiii au avut ocazia să asiste şi la prezentarea maşinii pompierilor care au venit în curtea şcolii pentru demonstraţii.
Au fost curioşi , au urcat în maşină, au pipăit tot , au pus întrebări.
A doua activitate,,Păsările, prietenele noastre’’ a cuprins prezentări power point unde au putut observa tipuri de cuiburi şi audia minunate triluri.
Individual au lucrat câte o pasăre din hârtie şi în grup un copac cu păsări.
După aprecierea din finalul zilei au primit câte o fişă cu ghicitori despre păsări.
Aştept, pentru ziua următoare ,consemnarea impresiilor.
inv. Zita Rusu

Psalm de Pasti


Ce bine mi-e a-ţi recunoaşte
Ştergarul alb de in la porţi,
Te-ai pregătit şi tu de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Pe mal de rîu mai cîntă broaşte
Şi rîul cîntă-n contraforţi,
Reînviem şi noi de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
A re-nvia, a te mai naşte
E darul crudei tale sorţi,
Să ne privim în ochi de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Asinul ce pe pietre paşte
Te reînvaţă să suporţi,
Şi ani pustii, şi Zi de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Şi vom muri, şi ne vom naşte,
Şi plini de sorţi, şi fără sorţi,
Dar vom avea o Zi de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Mă poţi vedea, te pot cunoaşte,
Cum mă comport, cum te comporţi,
Cînd prin lumina grea de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Creştine, ca să poţi renaşte,
Deschide crucii orice porţi,
Rectitoreşte-te de Paşte,
Hristos a înviat din morţi.
Adrian Paunescu

vineri, 6 aprilie 2012

IV B in saptamana "Scoala altfel"

Clasa a IV-a B a avut activitati diferite si variate in "saptamana Scoala altfel". Vizita la fabrica de paine Timko si pregatirea ornamentelor pentru Paste au fost surprinse de Alexandra Kulcsar cu ajutorul unui aparat foto. Ce a iesit? Urmariti:


Priviti si...simtiti!

Concurs " Caragiale ieri si azi"

Dupa voturile voastre, castigatoarea Concursului  "Caragiale ieri si azi" pentru cea mai buna costumatie este Madalina Archiudean, cu 230 de voturi. Ea va primi cadou o excursie de doua zile ( proxima organizata). Felicitari!

Festivitate de premiere "Limba romana e patria mea"

PREMIEREA CONCURSULUI ,, LIMBA ROMÂNĂ ESTE PATRIA MEA”

Sâmbătă, 31 martie 2012, a avut loc la Gimnaziul ,,Mihai Viteazul” ediţia a IX-a a concursului judeţean ,,Limba română este patria mea” ,

S-au desemnat premianţii, printre care regăsim pe locuri onorante şi numele elevilor noştri. Ca urmare a muncii lor şi a profesorilor ce-i îndrumă ne putem mândri cu următoarele rezultate:

CLASA A V-A

Feier Teodora – Menţiune

Hancu Serafim – Menţiune

CLASA A VI-A

Ghira Diana – Premiul al II-lea

Zăhan Mara – Menţiune

Hancu Iustiniana – Menţiune

CLASA A VIII-A

Florea Andra – Premiul al II-lea

Fărcaş Roxana Maria – Menţiune

Pop Ştefania – Menţiune

Fanea Octavian – Menţiune

Elevii mai sus numiţi sunt aşteptaţi la festivitatea de premiere ce va avea loc vineri, 6 aprilie,la Gimnaziul ,,Mihai Viteazul”. Ei vor fi însoţiţi de doamna profesoară Diaconu Mariana. În vederea deplasării la festivitate, elevii sunt aşteptaţi vineri, 6 aprilie, la ora 10 şi 15 minute în holul de lânga bibliotecă.

joi, 5 aprilie 2012

Sa mai si radem!

O anumita peespectiva asupra a ceea ce inteleg unii despre "Saptamana Scoala altfel" :))

Fantezie in verde


Barca pentru expediția noastră era, în sfârșit, gata! Am plănuit această călătorie cu mult timp în urmă. Căutam o floare deosebită cu un parfum magic, care te face să rămâi copil pentru totdeauna.
Am organizat totul și aveam o strategie cu care nu puteam da greș. Am pornit cu barca de dimineață, am văzut peisaje minunate și insule bogate în vegetație. Dar insula pe care o căutam… nicăieri… Peisajele se înecau încet în ocean, soarele își ascundea câte o rază după nori, ceața plutea deasupra noastră, nu se mai vedea nimic și începea o furtună puternică. Furtuna a ținut o zi, două, trei… Rămâneam fără provizii și câțiva dintre prietenii noștri s-au îmbolnăvit.
Dintr-o dată, s-a auzit o bubuitură puternică, iar o zdruncinătură zdravănă ne-a aruncat la pământ. Apoi, totul s-a transformat într-o ceață densă… M-am trezit pe o insulă pustie… Și totuși, descopereai acolo o țară a minunilor. Când o priveai, parcă se revărsa peste tine o cascadă de flori și parfumuri îmbietoare. Deasupra, se vedea un curcubeu care o adăpostea.  L-am numit curcubeul copilăriei. Pe acea insulă, parcă cerul cobora cu multă speranță pe pământ, fluturi și flori dansând în horă.
Prietenii mei s-au trezit, chiar atunci când voiam să pornesc în explorarea insulei. Dar ei m-au oprit, spunând că barca e distrusă și trebuie să construim un adăpost până când o reparăm. Am adus niște lemne perfecte pentru pereți și o frunză uriașă pentru acoperiș. Proviziile care au scăpat, le-am dus înăuntru, iar de pe insulă am cules fructe. Acolo, seara era specială… Stăteam întinsă pe spate, privind cerul înstelat. Luna, regina nopții, șoptea amăgiri, iar noaptea neagră strălucea din pricina stelelor ce luceau ca diamantele.
În fiecare dimineață, luceafărul luminii, soarele, străpungea apa oceanului cu atâta putere, încât nu o puteai privi. Iarba strălucea de la roua care aluneca lin și cădea pe nisipul încă rece.
Toate acestea s-au sfârșit în ziua în care a fost reparată barca, iar noi ne-am întors. Chiar dacă nu am găsit floarea pe care o căutam, am găsit paradisul copilăriei, trăind o fantezie în verde.
Teodora Mureșan, clasa a V-a B

miercuri, 4 aprilie 2012

Caragiale ieri si azi


ACTIVITĂŢI PROPUSE:

1.Cuvânt de deschidere
Prof. Băciuţ Codruţa , Director al Şcolii Generale Nr. 2
Cercul de lectură-noi perspective

2.Valentin Marica, Senior Editor  la Radio România, Târgu-Mureş
Amintiri despre Caragiale

3.Olivia-Monica Avram, Director al Bibliotecii Judeţene
Prezentarea ediţiilor vechi din opera lui Caragiale, a revistelor vremii etc.

4.Dan Pisău, Preşedintele Asociaţiei filateliştilor, Mureş
Caragiale, pe efecte poştale
Premierea elevilor câştigători ai concursului de cultură generală

5.Scenetă, clasa a VII-a D
D-l Goe în secolul XXI.
Adaptare după schiţa  “Dl.Goe”de I.L.Caragiale
Profesor coordonator: Judit Ionescu

6.Momente  artistice , clasa a V-a B
Dramatizare ,, O inspecţiune’’, Ion Luca Caragiale
Profesor coordonator: Adriana Nistor

Dramatizare ,,Vizită’’, Ion Luca Caragiale
Profesor coordonator: Adriana Nistor

7.Parada costumelor- toţi elevii implicaţi în proiect
Profesori coordonatori: Mariana Diaconu, Diana Dan

Activitatea desfăşurată astăzi a urmat îndeaproape programul iniţial şi a atins toate obiectivele propuse.
Aceasta a avut loc la Sala Mică a Palatului Culturii, între orele 16- 18. 

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut doamnei profesoare Codruţa Băciuţ, directorul Şcolii Generale Nr. 2,  care a reamintit celor prezenţi istoricul  Cercului de lectură, precum şi frumoasa colaborare cu Gimnaziul ,,Mihai Viteazul” în ceea ce priveşte activităţile literare. De asemenea, a prezentat publicului distinşii invitaţi.
Doamna profesoară a ţinut să precizeze că activitatea cuprinde două secţiuni distincte, una ştiinţifică- teoretică şi una aplicativă-practică.

Primul invitat care a vorbit despre Caragiale a fost domnul Valentin Marica, senior-editor la Radio România, Târgu-Mureş. Sub genericul ,,Amintiri despre Caragiale”, dumnealui a adus în atenţia celor prezenţi câteva înregistrări din Fonoteca de aur a radioului. Asfel, s-au putut afla lucruri inedite din viaţa marelui scriitor din mărturia celor ce l-au cunoscut: fiica acestuia, Ecaterina Logadi, scriitorul Victor Eftimiu, pianista Cella Delavrancea. O surpriza foarte plăcută şi, în acelaşi timp, deosebită  a fost oferirea acestui CD conţinând valoroasele documente audio spre folosul Cercului de lectură.

Spre încântarea publicului, scriitorul Valentin Marica a propus un joc: ,,Găsiţi cuvinte care rimează cu Caragiale”.   În joc au intrat atât profesori, cât şi elevi. Astfel, s-au găsit următoarele rime: Haimanale, amigdale, om mare, aveţi puţintică răbdare. Toţi cei care au găsit câte un cuvânt potrivit au primit un volum din scrierile domniei sale.

În continuare, doamna Monica Avram,  Director al Bibliotecii Judeţene, a prezentat ediţii de colecţie din opera lui Caragiale, dar şi cărţi ale vremii. Publicul din sală a fost invitat să răsfoiască paginile acestor cărţi rare, materiale expuse în interiorul Sălii Mici a Palatului Culturii, astfel încât toţi cei interesaţi să le poată accesa liber.

Următorul invitat, domnul Dan Pisău, Preşedintele Asociaţiei filateliştilor Mureş, a adus în atenţia publicului importanţa colecţiilor, valoarea acestora în timp şi a încurajat tinerii prezenţi în sală să persevereze în adunarea a cât mai multe exponate pentru colecţiile lor.
Apoi, din partea Asociaţiei filateliştilor Mureş, au fost premiaţi doi elevi ai Şcolii Generale Nr. 2,  în urma unui concurs de cultură generală desfăşurat de la ora 11 până la 12, în cabinetul de isorie al şcolii.  Au fost  declaraţi câştigători  Ghira Diana ( a VI-a A)  şi  Cheţeg Sabin ( a VI-a B). Aceştia au primit pe lângă diplome şi câte un premiu.
           După terminarea momentului ştiinţific a urmat momentul elevilor.
Direct implicaţi în proiect au fost elevii claselor a V-a A şi a V-a B, A VI-a A şi a VI-a B, a VII-a D, împreună cu profesorii de limba şi literatura română coordonatori.  Clasele au fost însoţite de către diriginţi sau au fost susţinuţi din public de catre profesorii ce le predau. Ceilalţi elevi ai şcolii au fost prezenţi în public pentru a-şi susţine colegii.
             Primul moment artistic a aparţinut clasei a VII-a D, profesor coordonator Judit Ionescu.
Elevii au prezentat sceneta ,,D-l Goe în secolul XXI”, adaptare după schiţa ,, D-l Goe...” , de Ion Luca Caragiale. Talentaţii mici actori şi-au pregătit nu numai replicile, ci şi decorul. Jocul lor scenic a fost foarte bine primit de colegii lor, stârnind zâmbete şi aplauze din partea publicului.
            Următorul moment artistic a aparţinut clasei a V-a B. Coordonaţi de domnişoara profesoară Adriana Nistor şi sprijiniţi în pregătirea lor de domnul diriginte Ioan Laslo, elevii au pregătit două dramatizări după schiţele lui Caragiale: ,,Vizită...” şi ,, O inspecţiune”. Costumele bine alese, personajele în travesti, jocul scenic şi interpretarea deosebită au menţinut pe toată durata reprezentaţiei bunadispoziţie a publicului şi au stârnit ropote de aplauze.

Activitatea Cercului de lectură a continuat printr-o paradă a costumelor de epocă. Toţi elevii implicaţi în proiect au urcat pe scenă în costume adecvate unui anumit personaj, au rostit câte un monolog pentru a fi recunoscuţi, au făcut o reverenţă şi au coborât de pe podium. Cu aportul deosebit al Radio România Târgu-Mureş, care a asigurat sonorizarea întregului eveniment, elevii au defilat pe o muzică adecvată,foarte bine aleasă de cei de la pupitrul de sonorizare.
Acest moment a fost foarte aşteptat de către cei prezenţi şi a fost un prilej pentru a descoperi elevi cu aptitudini actoriceşti deosebite. De asemenea, copiii şi-au învins emoţiile, iar momentul a devenit un prilej valoros pentru creşterea stimei de sine şi a încrederii în forţele proprii.

Un sprijin real în desfăşurarea activităţii s-a dovedit a fi elevul Vadim Fîntînari din clasa a VIII-a A, care a realizat fotografii pe parcursul întregului eveniment, dar s-a ocupat şi de realizarea unor fotografii individuale fiecărui participant la parada costumelor. Acestea din urmă  vor fi postate pe blogul şcolii şi vor intra într-un concurs sub denumirea ,,Cel mai reuşit costum”. Timp de o săptămână elevii şcolii, dar şi membrii comunităţii, vor fi invitaţi sa voteze pentru desemnarea câştigătorului.

În încheierea activităţii Cercului de lectură, doamna director Codruţa Băciuţ i-a chemat pe scenă pe toţi cei implicaţi în proiect pentru a le recunoaşte meritele în reuşita evenimentului.
Mulţumiri s-au adresat doamnei profesoare Rozalia Truţă, Coordonatoarea cercului de lectură al Gimnaziului ,,Mihai Vitezul”, precum şi celorlalte profesoare de limba şi literatura română de la aceeaşi şcoală: Oana Codarcea, Dia Moldovan.
De asemenea, profesorii coordonatori ai momentelor artistice, membri ai Comisiei de limba şi literatura română, au primit mulţumiri şi aplauze: Codruţa Baciuţ, Mariana Diaconu, Adriana Nistor, Diana Dan, Judit Ionescu.
După activitate, profesorii ce au organizat activitatea Cercului de lectură au primit aprecieri pozitive ale activităţii din partea invitaţilor, a părinţilor, a elevilor şi a celorlalte cadre didactice prezente.



CONCLUZII ŞI DECIZII:
·         Activitatea Cercului de lectură şi-a atins scopul şi obiectivele propuse.
·         Toate activităţile propuse s-au desfăşurat conform programului şi au beneficiat de sprijinul tuturor partenerilor implicaţi.
·         Aprecierile pozitive au determinat promisiunea reeditării evenimentului. Asfel, clasele a VIII-a A şi a VIII-a B, sub coordonarea doamnei profesoare Codruţa Băciuţ, vor pune în scenă piesa de teatru ,, O scrisoare pierdută”, în aceeaşi locaţie, în viitorul apropiat.
·         S-a stabilit ca următoarea activitate a Cercului de lectură să fie coordonată de doamna Rozalia Truţa, ce a propus o excursie pe urmele lui Sadoveanu.


prof. Mariana Diaconu




marți, 3 aprilie 2012

Poienita "altfel"

Colaborarea dintre clasa a IV-a A (inv. Eugenia Turdean) si copiii de la Poienita este una de mult cunoscuta. Dascalul deosebit care este directorul scolii de la Poienita o mijloceste de ani de zile. Copiii invata mereu in iesirile de acolo sa traiasca in armonie cu natura. A fost cazul si ieri in prima zi de "scoala altfel". Pamantul "de padure" s-a dovedit a fi numai bun pentru florile plantate cu drag. Poate pentru ca omuletii care le-au plantata sa prinda si ei radacini in lumea care ii inconjoara. Iar daca aerul curat si veselia a reusit sa castige in concurenta cu televizorul si jocurile pe calculator, credem ca scopul propus de acesti doi dascali minunati  fost pe deplin atins. Mai trebuie mentionata si prezenta unui om "imbibat cu microbul scolii noastre: bibl. Marcela Dan, care, desi lucreaza de ani de zile la Universitatea Petru Maior, este mereu in mijlocul copiilor si a fostilor sai colegi. 






Sa mai si radem!


luni, 2 aprilie 2012

Ne plac povestile


Sub acest generic , inimioarele clasei I A au desfăşurat prima activitate din cadrul săptămânii ,,Şcoala altfel’’. Activitatea s-a desfăşurat în aer liber având ca locaţie parcul de pe Bulevard. O frumoasă poveste scrisă de cei mici din clasa I, care nu au terminat încă de învăţat alfabetul, dar au dorinţa fierbinte de a o face şi... de a o face bine.
Vremea frumoasă, dar cam friguroasă, a permis desfăşurarea activităţii care a urmărit dezvoltarea armonioasă a copilului, încurajarea copiilor sa  citească  pentru  a intra în lumea  vrăjită a poveştilor, cultivarea  interesului  pentru  lectură  şi îmbogăţirea  vocabularului, dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor prin jocuri de rol cu trimitere la personaje din lecturile citite.
Activitatea s-a desfăşurat după scenariul:
a)      Citirea lecturii suport ,,Ursul păcălit de vulpe ’’de   Ion Creangă
b)       Aplicaţii pe baza lecturii:
-ordonare de cuvinte pentru a obţine propoziţii;
-caracterizarea personajelor
-rebus
-ghicitori
-puzzle
-joc de rol
-citirea unor poezii moralizatoare cu referire la textul suport citit şi recitarea lor în funcţie de diferite stări sufleteşti
c)Aprecierea activităţii desfăşurate:
-s-a apreciat activitatea derulată, s-au evidenţiat cei care au fost interesaţi, implicaţi, activi şi au contribuit la desfăşurarea activităţii; s-au făcut recomandări celor pasivi, neatenţi.
-fiecare a primit o mască, fetiţele –vulpiţă, iar băieţii-urs
-pentru ziua următoare fiecare elev îşi va consemna impresiile
inv. Zita Rusu

Life in Romania


prof. Diana Pitea

"Fascinatia Copilariei"


Concursul de recitari "Fascinatia copilariei" ,destinat claselor I, a avut anul acesta tema "Din lumera celor care nu cuvanta".  La acest concurs au participat elevi din mai multe scoli. Scoala noastra a fost reprezentata cu cinste de Moga Timea Nina (cls. I A, inv. Zita Rusu), care a obtinut premiul III si Florea Teodora (cls. I B, inv. Florentina Muntean) , castigatoarea unei mentiuni. Daca ati fi vazut cum reusesc sa transpuna in scena versurile poeziilor alese , ati fi inteles ca premiile lor sunt binemeritate. Acest lucru ne face sa fim convinsi ca viitorul scolii noastre este promitator!