joi, 6 ianuarie 2011

Delicventa juvenila


               Problema delincvenţei in randul adolescentilor a intrat tot mai mult in atentia psihologilor,pedagogilor si autoritatilor ,datorită amplorii pe care acest fenomen l-a luat în ultimi ani.Tot mai mulţi minori ajung în centre de reeducare sau reabilitare, datorita mai multor factori cum ar fi: destramarea familei ca exemplu pentru copilul în formare, până la cazuri grave in care copilul este  abuzat fizic, verbal şi emoţional , dar şi utilizarea conştientă si inumană a minorilor de catre adulţi, ca punct de ajutor în actele lor infracţionale, în vederea sustragerii răspunderi de catre sistemul de justiţie.
               Cei mai multi dintre adolescenţi provin din familii dezbinate sau sunt orfani,au in familiile lor delicventi,au fost si sunt supuşi abuzului fizic si emotional şi sunt lipsiti de resursele financiare si materiale pentru a avea un trai decent. Majoritatea adolescentilor provin din familii care consuma droguri,alcool, cu multi
copiii, sărace si de cele mai multe ori sunt trimişi sa cerşească pe străzi,sau sa fure pentru a putea sa-si intretina familia.
               Este un mare semnal de alarmă în ceea ce priveşte delincvenţa in randul adolescentilor. Adolescentii care nici măcar nu au ajuns la vârsta legală(18 ani) pentru a putea răspunde penal s-au transformat în hoti. Un astfel de caz a fost semnalat in judetul X, unde un adolescent de nici 10 ani este anchetat pentru furt.
           Împreună cu un prieten de-al său, cu trei ani mai mare, au furat dintr-un magazin, cauzând o paguba de aproape nouă sute de lei. Poliţiştii,  care cerceteaza cazul, sustin că Ionel(13 ani) şi Gigel(10 ani), s- au comportat ca nişte hoti cu experienta. Ei au aşteptat sa se faca noapte, pentru a profita de întuneric şi a fi feriţi de ochii trecatorilor şi au trecut la spargere. Au spart geamul vitrinei magazinului cu o piatră şi au furat din interior tot ce le-a picat în mână. Mai mult decât atât, ei au reuşit să fuga cu marfa furata şi s-au întors la familiile lor cu bunuri în valoare de 850 de lei. Infractiunea a fost descoperită în urmatoarea zi,dimineaţa,când poliţiştii au pornit in cautarea hotilor şi au reuşit să- i gaseasca pe cei doi delicventi minori. Acesti doi minori vor ajunge intr-un centru de reeducare sau reabilitare,pentru faptele comise.
 Raluca Silvia Chichisan, cls. a VIII-a B