duminică, 2 ianuarie 2011

Cristofor Columb


În secolul al XV-lea mulţi navigatori, printre care se număra şi Cristofor Columb, navigâu făcând apel la aşa-numita metodă a deducţiei. Cu ajutorul busolei se stabilea cu exactitate direcţia de deplasare şi se aprecia pe cât era posibil mai exact distanţa pe care o străbătea vasul faţă de portul din care ridicase ancora.
Tranversând oceanul Atlantic, Columb a devenit primul european de la vikingi încoace care a ajuns în America. Negustorii europeni doreau să găsească cel mai uşor drum spre Asia, de unde puteau obţine mirodenii şi alte bunuri exotice valoroase pe care le-ar fi putut vinde pentru profit în ţările lor. Cristofor însă a crezut că, deoarece pământul este rotund ar putea ajunge în Asia, dacă navighează spre vest, peste Atlantic. El nu ştia că Americile îi stăteau în drum. Bazându-se pe informaţiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale şi studiind cărţile şi hărtile din vremea sa, el a ajuns la concluzia că pământul este cu 25% mai mic decât se credea până atunci şi, având în vedere acest lucru puteai să ajungi în Asia mai repede navigând spre vest. În anul 1484,şi-a prezentat ideiile regelui Portugaliei cerând finanţe pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic. Propunerea sa a fost respinsă de către o comisie regală maritimă. După refuzul primit din partea regelui Portugaliei, el se mută în Spania. Aici planurile sale au câştigat suportul unor persoane influente. Astfel, în anul 1486 i se aranjează o audiere la regina Castiliei, Isabela, dar o comisie regală i-a respins planul. Cristofor a continuat însă fără să ceară ajutor. În sfârşit în aprilie 1492 insistenţa sa a fost recompensată. Regele Castiliei , Ferdinand al V-lea şi regina Isabela au fost de acord să sponsorizeze expediţia. Prima expediţie pleacă din portul Palos de la Frontera în 3 august 1492 cu navele “Santa Maria”, care era sub comanda lui Columb,  “Pinta” şi “Nina”, având alţi comandanţi. Pe cele 3 nave erau 90 de oameni. În 12 octombrie 1492 un marinar de pe “Pinta” zăreşte pământul, descoperind astfel “Lumea Nouă”- America. A descoperit un nou continent situate la apus , deşi din ordinul reginei Spaniei, Isabela, navigatorul ar fi trebuit să găsească o nouă rută spre India. Pe 15 martie 1493, revine triumfător în Spania. A adus cu el între 10 şi 25 de indieni, din care doar 7 sau 8 au ajuns vii şi au făcut impresie la Sevillia.
       La început, Columb a crezut că a ajuns în Asia, dar în realitate , el nu ajunsese decât în insulele din Marea Caraibilor. Aici , el a explorat insulele Bahamas, apoi s-a îndreptat spre coasta insulei Cuba. În final a aruncat ancora în Haiti, unde clima caldă şi peisajele minunate l-au impresionat profund.
Ca omagiu adus regelui Ferdinand şi reginei Isabela ai Spaniei, care au înfiinţat expeditia sa,Columb a numit insula Espanola,după “Espana”,denumirea în spaniolă a Spaniei.
 Bibliografie:
      Philip Brooks,”Explorări şi Descoperiri”,editura Teora,p. 16-17.
        Cultură generală -”Cine ştie câştigă”,p. 102-103.    
       “Enciclopedia cunoaşterii”- Istorie şi politica,p. 9,19,43  
       Renaşterea şi epoca modernă – Descoperirea şi colonizarea Americii , paginile 70-71.
Andreea Gorcea, cls. a VI-a A