O manifestare deosebită, menită să marcheze împlinirea a 161 de ani de la naşterea “LUCEAFĂRULUI” poeziei româneşti, Mihai Eminescu, a avut loc vineri, la Şcoala Generală Nr. 2 din Tg.-Mureş. Evenimentul, devenit unul tradiţional, s-a desfăşurat, anul acesta, sub genericul “TRECUT-AU ANII…”, organizat de Catedra de limba şi literatura română (prof. Codruţa Băciuţ, Mariana Pop, Laura Bucur, Cristina Raica, Titus Ilovan).
Momentul a fost cu atât mai interesant, cu cât a inclus, pe lângă binecunoscutul concurs de recitări “DOR DE EMINESCU”, la care au participat elevii claselor a VII-a, şi o serie de momente artistice, pregătite special de copiii de la Grădiniţa nr. 16 din Tg.-Mureş şi de elevii scolii noastre.
Manifestarea, la care au luat parte atât elevi şi dascăli, cât şi părinţi emoţionaţi, a debutat în acordurile valsului vienez, când, în paşi de dans, elevul Gabriel Prunean din clasa a VIII-a A şi partenera sa, Matyasi Katalin, de la Gimnaziul “George Coşbuc”, i-au impresionat pe cei prezenţi prin eleganţa mişcărilor. Un moment inedit a fost acela în care patru copii de la Grădiniţa Nr. 16 din Tg.-Mureş au demonstrat auditoriului că ştiu, încă de la o vârstă fragedă, să recite din creaţiile lui Mihai Eminescu. Este vorba despre
Flavius Fabian, care a recitat exemplar poezia “Crăiasa din poveşti”, Ilinca Zamfir, care a spus pe de rost “Somnoroase păsărele”, Casian Mândru şi Luca Puscaş, ambii recitând expresiv poezia “Revedere”. Micuţii au fost îndrumaţi de către doamna director al grădiniţei, Mihaela Rizescu, şi de doamna ed. Mirela Ungur.
Flavius Fabian, care a recitat exemplar poezia “Crăiasa din poveşti”, Ilinca Zamfir, care a spus pe de rost “Somnoroase păsărele”, Casian Mândru şi Luca Puscaş, ambii recitând expresiv poezia “Revedere”. Micuţii au fost îndrumaţi de către doamna director al grădiniţei, Mihaela Rizescu, şi de doamna ed. Mirela Ungur.
A urmat momentul “Eminescu multicultural”, pregătit de doamnele prof.Diana Pitea şi Oana Bejan, împreună cu elevii Şcolii Generale Nr. 2. Astfel, poeziile eminesciene au putut fi auzite nu doar în limba română, ci şi în engleză şi franceză.
Programul a inclus şi un recital de chitară, susţinut de Justiniana Paraschieva Hancu , din clasa a V-a A, care i-a impresionat pe cei prezenţi cu vocea ei suavă, dar şi cu graţia, dăruirea şi talentul cu care a stăpânit chitara.
Punctul culminant al întregii manifestări l-a constituit Concursul de recitări “DOR DE EMINESCU”, ajuns, anul acesta, la cea de-a X-a ediţie. Cei mai buni recitatori ai claselor a VII-a de la Şcoala Generală Nr. 2 au dovedit cât de elocventă este lirica eminesciană, încercând să impresioneze nu doar publicul, ci şi pe membrii juriului. Acesta a fost format din: directorul adjunct al Şcolii Generale Nr. 2,prof. Marton Imre, presedintele juriului, profesorii Enescu Krisztina şi Mihaela Matei, Victoria Oltean, bibliotecar, şi câstigătorul ediţiei anterioare, Nagy Zsolt, elev în clasa a VIII-a C.
Cei 26 de concurenţi s-au descurcat lăudabil, chiar dacă momentul a fost dominat de emoţii puternice.
Pentru a mai atenua puţin din tensiunea provocată de acest concurs şi până când membrii juriului au deliberat cine anume va fi premiat, Corul “Voci de primăvară”, distins cu premiul al II-lea la Concursul coral national de la Sibiu, a interpretat câteva melodii pe versuri eminesciene, sub îndrumarea doamnei prof. Doina Boariu.
A venit şi momentul mult-aşteptat, mai ales de participanţii la această competiţie: festivitatea de premiere. Juriul a decis că primul loc îi revine Ştefaniei Pop din clasa a VII-a A, urmată de Bianca Lixandru, din aceeaşi clasă. Locul trei a fost ocupat de Cătălin Moldovan, tot din clasa a VII-a A. S-au acordat şi multe menţiuni : Sonia Zăhan din clasa a VII-a A, Rita Sebesi, din a VII-a D, şi Roxana-Maria Fărcaş, din clasa a VII-a B, au obţinut menţiunea întâi. Menţiunea a doua a ajuns în mâinile lui Beatrice German şi în posesia Danielei Szombati, din clasa a VII-a A, iar Manuela Călbază şi Andrada Codarcea, ambele din clasa a VII-a A, au reuşit să obţină menţiunea a treia.
Întreaga manifestare a fost asigurată tehnic de domnul prof. Ioan Laslo.
Manifestările de acest gen, unele dintre ele de-a dreptul emoţionante şi copleşitoare, demonstrează o dată în plus că municipiul Tg.-Mureş nu duce lipsă de tinere talente, înzestrate cu aptitudini remarcabile, de copii motivaţi, dornici să asimileze şi să aplice. Toate aceste acţiuni culturale dovedesc faptul că mai există dascăli adevăraţi, devotaţi profesiunii, dornici să-i înveţe pe alţii şi care dispun nu doar de talent, ci şi de infinită răbdare.
Momentul dedicat lui Eminescu a prins viaţă în urmă cu mulţi ani în această şcoală, devenind tradiţie, la iniţiativa unui profesor deja consacrat. Este vorba despre doamna prof.Codruţa Băciuţ, actualul director al Şcolii Generale Nr. 2 din Tg.-Mureş. Cu ajutorul domniei sale, poetul Mihai Eminescu, chiar dacă “a fost”, continuă să existe în sufletele şi pe buzele elevilor de la această instituţie prin intermediul manifestărilor culturale organizate an de an la această unitate şcolară.
prof. CRISTINA RAICA