luni, 10 ianuarie 2011

Formarea Tarii Romanesti


 Formarea statului medieval Tara Romaneasca consta in 2 etape , unda dintr ele fin etapa formatiunilor politice prestatale amintite in diploma ioanitilor . Aceastacuprinde intelegerea dintre regale maghiar Bela al IV-lea si preceptorul ordinului ioanit :Rembald , avand in vedere trimiterea unor cavaleri in acele zone pentru a preveni o noua invazie tatara .
          In diploma se dezvaluia existenta unor cnezate , voievodate si ,,tari” printer care si cnezatele lui Ioan si a lui Farcas , Tara Severinului , Tara voievodatului lui Litovoi careia ii apartine si Tara Hategului, Voievodatul lui Senselau , Tara Fagarasului …
           In acestea existau feudali (stapani pe pamant) care apartin nobililor la fel ca si tarani.


Prima faza a procesului de unificare


           Cavalerii ioaniti nu s-au asezat niciodata in locurile acordate lor . Regii maighiari ,insa, se considerau suzerain cnejilor si voievozilor de acolo . Acestia incercau sa-si asugure o autonomie deplina sis a stapaneasca si alte teritorii.
           Pe la 1272-1273 voievodul Litovoi nu recunoaste suzeranitatea regelui maghiar si refuza plata tributului .Regele maghiar incearca sa-l convinga prin tratate ,dar fara rezultat ,fapt care duce la o lupta deschisa. Litovoi cade in lupta ,iar fratele sau ,Barbat,  fiind luat prizonier, se rascumpara cu o suma mare de bani. Suzeranitatea este recunoscuta ,iar lui Barbat ii revine conducerea.
           La sfarsitul secolului al XIII-lea o nua criza politica loveste regatul ungar , fapt care facilizeaza tendintele de autonomie ale organizatiilor politice dintre Carpati si Dunare .
           Cnezii ,voievozii si boierimea recunosc autoritatea urmasiilor lui Litovoi,Barbat si Tihomor ,realizand o noua etapa in formarea Tarii Romanesti.

Desavarsirea procesului de unificare


           Faptul ca acolo(in Tara Romaneasca mai tarziu) existau asezari mai dezvoltate , targuri ca si Campulung sau Curtea de Arges monumente arhitectonice ca si biserica veche de la Campulung ,dovedesc dezvoltarea voievodatelor de la sud de carpati ,realizandu-se noul pas in formarea Tarii Romanesti.

Castigarea independentei Tarii Romanesti

 Extinderea Tarii Romanesti, printre care cucerirea Banatului de Severin, dar si castigarea autonomiei nu conveneau unor mari feudali maghiari si clerului superior catholic care dorea sa extinta catolicismul pana in Tara Romaneasca .
           Indemnat de catva feudali si clerici Carol Robert porneste cu razboi impotriva lui Basarab .In fata ostii lui Carol Robert Basarab a incercat o impacare prin tratative .Acestea fiind refuzate de Carol Robert se ajunge la lupta.Oastea acestuia sufera esecuri si se retrage in munti ,unde,insa, este atacata si zdrobita de oastea lui Basarab, intr-un loc numit Posada (conform “Cronicii pictate de la Viena”)
           Independenta Tarii Romanesti si dezvoltarea ei libera sunt asigurate ,ajungand astfel la un reconoscut prestigiu in sud-estul Europei.
Bibliografie :  
Miron Constantinescu , Constantin Daicoviciu , Stefan Pascu, Istoria Romaniei ,Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti, 1970, pag 127 – 129

Dragos Colceriu, Gimn. “Dacia”