luni, 17 ianuarie 2011

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ (MKK) 2011-es naptára


12 erdélyi város 12 magyar iskolája, és azoknak a névadói kerültek bele a Marosvásárhelyi Kulturális Központa idei naptárába. Kulturális naptárat 2008 óta ad ki a központ, most is, mint az elmúlt években, minden marosvásárhelyi magyar osztály kapott ajándékba egyet.
A Marosvásárhelyi Kulturális Központ kezdeményezésére immár negyedszerre jelent meg kulturális naptár Marosvásárhelyen. Az első, 2008-as Marosvásárhely neves személyiségeit tartalmazta, a 2009-ben megjelentet pedig a város barokk épületeivel illusztrálták, múlt évben pedig Marosvásárhely régi utcái, terei díszítették a kalendáriumot.
Idén az erdélyi magyar tannyelvű oktatás, illetve annak színterei kerültek középpontba. „Ez az első alkalom, amikor nem kimondottan marosvásárhelyi értékeket dolgozunk fel a naptáron. 12 erdélyi magyar iskolát, amelyek 12 erdélyi személyiség nevét viselik. Minden hónapra tettünk egyet, a célunk nem az volt, hogy a leghíresebb, legnevesebb, legismertebb iskolák kerüljenek be. Inkább azt szerettük volna, hogy különböző városokból kerüljenek ki. Szerencsére 12-nél így is jóval több van, éppen ezért jövőre folytatjuk a sorozatot” – tudtuk meg az MKK elnökétől, Szepessy Elődtől.
A kalendáriumba időrendi sorrendbe tették az iskolákat, így
az 1556-ig visszavezethető Bolyai Farkas Elméleti Líceummal kezdődik: az iskola, névadója szerepel a rajzon, de rövid leírást is találunk az intézményről és a személyről is. Februárban a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot szemlélgethetjük a naptáron, márciusban a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumot. Az áprilisi hónap a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumé és névadójáé, a május a csíkszeredai Márton áron Gimnáziumé, a június a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumé. Júliusban Ápriliy Lajost és a róla elnevezett brassói főgimnáziumot láthatjuk egy teljes hónapig, majd a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, az aradi Csiky Gergely Iskolaközpont és a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum következik. Az év utolsó két hónapjára a két legfiatalabb iskola került: Máramarosszigeten 2002-ben nyitotta kapuit a Leöwey Klára Elméleti Líceum, Déván pedig 2005 szeptemberében indult a félig kész épületben a Téglás Gábor Iskolaközpont első évfolyama.