joi, 15 septembrie 2011

Basarab Intemeietorul


    Basarab I sau Basarab Intemeietorul , este domnitorul care a unit sub stapanirea sa toate teritoriile de la sud de Carpati intemeind astfel Tara Romaneasca. Pe langa Oltenia si Muntenia sub stapanirea sa se mai afla si tinutul de la nord de gurile Dunarii , teritoriu care ii va si purta numele , Basarabia.
   Basarab I este si intemeietorul dinastiei Basarabiilor , dinastie sub stapanirea careia se va afla Tara Romaneasca pana in secolul XIV.
   Noul stat a cunoscut o perioada de inflorire in timpul sau . Basarab I a avut, pentru o perioada de timp , relatii bune cu regele maghiar Carol Robert de Anjou si cu papa de la Roma .
   Relatiile cu regalitatea s-au deteriorat insa in anul 1330 deoarece Basarab incurca planurile de expansiune teritoriala ale Ungariei la Sud de Carpati.
   In 28 iulie 1330 , Basarab il sprijina pe tarul bulgar Mihail Sisman in lupta sa impotriva sarbilor , terminata insa cu o victorie a acestora din urma. Aceasta infrangere a fost folosita de regele de Anjou in incercarea sa de a-l inlatura pe Basarab I de pe tron.

Lupta de la Posada , 1330

   In aceste conditii , Carol Robert de Anjou a pornit o expeditie ,,in tara voievodului vlahilor , Basarab… ca sa alunge din tara aceasta pe Basarab’’.

   Drumul parcurs de oastea maghiara in cele doua luni (septembrie-noiembrie) este unul cunoscut. Aceasta patrunde in tar ape la Severin si strabate Oltenia indreptandu-se catre capitala lui Basarab , Argesul .
  Intre timp , dorind sa evite razboiul , Basarab trimite soli regelui Ungariei cu propunere de pace. Regele Ungariei a respins cu nechibzuinta propunerile avantajoase a le pacii lui Basarab si , neluand in seama advertismentul acestuia ca , de va mai inainta ,,inlauntrul tarii , primejdia nici de cum nu o va putea inlatura’’ si-a continuat drumul.
   Cu o straveche tactica de lupta , Basarab a pustiit teritoriile din calea dusmanilor. Astfel ca , suferind de ,,foamea cea mare’’ , lipsita de posibilitatea aprovizionarii ,oastea maghiara ajunsa fara izbanda prin zona Argesului , a primit porunca de intoarcere.
   La o stramtoare din munti , la Posada , o astepta insa Basarab si oamenii
sai.
  ,,Multimea nenumarata a romanilor , sus pe rapi , alergand din toate partile, arunca saeti asupra oastei unguresti care era in fundul vaii , pe drum,…,unde din pricina inghesuielii , cei mai sprinteni cai si ostasi cadeau in lupta.Au cazut tineri si batrani ,principi si nobili fara nici o deosebire. Si romanii au dus multi prinsi cu sine ,atat raniti cat si nevatamati , si au luat foarte multe arme si hainele pretioase ale tuturor celor cazuti; si bani in aur si argint si vase pretioase si cingatori de sabie si multe pungi cu grosite late si multi cai cu sei si fraie , ce toate le-au luat si le-au dus la Basarab voievod.’’(Cronica pictata de la Viena)

Bibliografie:
1.Marin Matei Popescu , ,,100 de personalitati din evul mediu romanesc’’, Ed. Ion Creanga , Bucuresti ,1981 , pag 22-23
2.Petru Demetru Popescu , ,,Intemeietorii’’, Ed. Lucman , Bucuresti , 2005 , pag 175-178
3.Petru Demetru Popescu , ,,Basarabii’’ , Ed. Albatros , Bucuresti , 1989,pag
53-72


Pop Stefania
Clasa a VIII-a A