vineri, 2 decembrie 2011

1 Decembrie - Adevarul*



 Azi am sa va spun o poveste. Mi-a fost spusa si mie cand eram copil tot de un 1 Decembrie de poetul clujean Teohar Mihadas.
Se spune ca, intr-o zi, un grup de copii a plecat sa se joace intr-o poienita. Au fost acolo insotiti de trei personaje deosebite: Apa, Aerul si Adevarul. S-au jucat ei tot felul de jocuri, pana cand Apa le-a multumit frumos pentru companie: "sunteti niste copii deosebit si m-am simtit foarte bine cu voi, insa trebuie sa rezolv foarte multe probleme importante". "Multumim , Apa, i-au raspuns copiii. Te mai asteptam si altadata sa te joci cu noi!" Dar jocul a continuat si mai abitir, dupa plecarea Apei. Ziua era atat de frumoasa, cerul era atat de senin, iar bucuria copiilor atat de mare. Dupa aproximativ o ora insa si Aerul a trebuit sa plece. Avea de facut treburi foarte importante , astfel ca cei mici i-au multumit frumos pentru ca s-au jucat cu totii, impreuna. Iar jocul a continuat ore in sir. Era extraordinar. Se facuse seara si copiilor le era gandul la faptul ca , in curand, parintii ii vor chema acasa. L-au intrebat atunci pe Adevar: "tu nu trebuie sa pleci? nu ai alte treburi de facut?" Adevarul le-a zambit bland si , cu multa intelepciune, de parca era un bunic plin de experienta, le-a spus: " Dragi copii, eu sunt Adevarul! sa nu va doriti sa plec, deoarece, daca ma pierdeti, nu ma veti mai redescoperi niciodata. Apa si Aerul vor reveni, insa eu, daca sunt pierdut, nu mai pot sa ma intorc nicicand.Asa ca pastrati mereu Adevarul in sufletele voastre!"
Este si sfatul meu pentru voi: sa pastram adevarul in sufletele noastre! Iar adevarul este ca  pe 27 martie 1918 locuitorii Basarabiei strabune au decis sa scape de cizma rusa si sa se uneasca cu Romania. Adevarul este ca la 15 noiembrie 1918, la Cernauti, s-a luat decizia unirii Bucovinei de nord cu Patria Mama. Adevarul este ca, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, reprezentantii tuturor romanilor transilvaneni au decis ca Tara sa devina rotunda prin unirea lor cu Regatul. Acesta este Adevarul, indiferent ce ar incerca sa ne spuna altii! Sa-l pastram in suflet pentru a nu-l pierde niciodata!
La multi ani, romani! La multi ani, Romania!
prof. Ioan Laslo
*discurs rostit la sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in fata elevilor sectiei romane ai scolii ( sectia maghiara nu a onorat invitatia la eveniment)