marți, 6 decembrie 2011

Giuseppe Verdi


Giuseppe Verdi,  10 octombrie 1813- 27 ianuarie  1901, a fost un compositor Italian, unul dintre cei mai mari compozitori de opera a tuturor timpurilor. Operele sale au subiect istoric: “Lombarzii”, “Vecerniile siciliene”, “Nabucco”. Acestea au numeroase aluzii la situatiile politice ale Italiei, au exaltat sentimental national. Arii sau coruri s-au transformat in adevarate cantece patriotice, iar numele sau a devenit simbolul al luptei pentru unitate politica: Verdi-Vittorio Emmanuele re d’Italia(Victor Emmanuel rege al Italiei).
La varsta de 13 ani, Verdi era ajutorul conducatorului orchestrei din Bussetto. Giuseppe Verdi pe patul de moarte intr-un hotel din Milano, noaptea de 26 ianuarie 1901In 1848 se muta la Paris.
Impodobit cu faima dobandita, Verdi se stabileste impreuna cu Giuseppina Strepponi la proprietatea "Sant'Agata" din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului. In 1874 este numit senator in parlamentul italian. Nu-si intrerupe activitatea muzicala si da la iveala opera La forza del destino („Forta destinului”) si Messa di Requiem.
Pentru festivitatile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez , compune opera Aida. In 1887, este reprezentata capodopera sa Otello, iar la varsta de 80 de ani, se inspira din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffa Falstaff, dupa care se retrage la "Sant'Agata" si isi ia adio de la activitatea componistica. In 1897 moare Giuseppina, Verdi se stinge din viata la Milano, la 27 ianuarie 1901.

Bibliografie: http://www.bestmusic.ro/giuseppe-verdi/biografie-giuseppe-verdi/

Diana Pop, cls. a VII-a A